Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanatska piva
  • 17.05.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ocjenjivanje i promocija malih pivovara: Šest zlatnih medalja za craft piva

Na prvom ocjenjivanju kvalitete zanatskog piva, zlata za svoje proizvode su dobile male pivovare iz Osijeka, Čakovca, Zaboka, Vodnjana i Poreča.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 389
  • 137
  • 0

Beckers pale ale, proizvođača Beckers Craft Brewery iz Osijeka najbolje je ocijenjeno na prvom ocjenjivanju kvalitete zanatskog piva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek. Komisija na čelu koje je bio doc.dr.sc. Iztok Jože Košir dodijelila mu je 29 bodova.

Inače, dodijeljeno je šest zlatnih medalja. Tri među njima dobila su po 28 bodova. To je pivo stila american pale ale pod nazivom Apa, a proizvela ju je pivovara Devetka craft iz Zaboka, zatim Ipa 52 vodnjanske pivovare Fabrika bire. Isti broj bodova zaslužilo je i lager tamno Mangulica koje je također proizvedeno u Osijeku, u Beckers Craft Brewery. Zlatnu medalju s 27 bodova osvojila su još i piva Hyperbola, te Redsand amber ale. Hyperbola je po stilu Russian imperial stout, a proizvođač je iz Čakovca, pivovara Međimurski lepi dečki. Redsand amber ale pripada stilu amber red ale i proizvodi se u Poreču, u tamošnjoj Bura brew craft pivovari.

“Sudjelovalo je 19 pivovara s ukupno 50 uzoraka. Zadovoljni smo brojem s obzirom na doista teške uvjete rada koje je malim pivovarama nametnula korona kriza. Nekoliko njih javilo nam je da zapravo nemaju što poslati jer ga nisu kuhali zbog lošeg vremena i zatvorenih ugos titeljskih objekata“, rekao je Igor Mikulić, iz HGK, predsjednik Organizacijskog odbora.

Treba ipak reći, dodao je, i da među malim nezavisnim pivovarama ima onih koje već ozbiljno nastupaju na tržištu, nalaze se u različitim lancima prodaje, čak i izvoze te uspješno posluju. "Nadam se da će naše ocjenjivanje i prateće aktivnosti pridonijeti tome da mnoge male pivovare stasaju i postanu uspješne tvrtke", naglasio je.

Šest zlatnih, osam srebrnih i 30 brončanih medalja 

Organoleptičko ocjenjivanje provela je u dva dana komisija koju je vodio dr. Iztok Jože Košir, istaknuti stručnjak s Instituta za hmeljarstvo i pivarstvo Slovenije. Uz njega u komisiji bilo je još devet stručnih osoba, od senzoričara-znanstvenika, do pivara. "Nerijetko su odlučivale nijanse. Imamo osam srebrnih i 30 brončanih medalja. Nismo proglašavali pobjednike po pojedinim kategorijama, odnosno stilovima piva. Također na ovom prvom ocjenjivanju nismo željeli proglašavati ukupnog pobjednika“, istaknuo je Mikulić.

O broju bodova odlučivale su nijanse 

Doc.dr.sc. Kristina Mastanjević, s Prehrambeno tehnološkog  fakulteta u Osijeku naglasila je da su stilovi bili razni te su ih u konačnici podijelili na Ale među kojima blond ale, pale ale, india pale ale, gold/amber ale, brown/black ale, porter i stout. Od lagera, odnosno pilsnera su imali tamne i svijetle, te specijalna piva kao što su pšenično i s anisom.

"Među uzorcima je bilo vrlo zanimljivih, ukusnih i onih koja su se odlikovala zaokruženim i primjerenim aromama, okusom, mirisima, karbonizacijom, pjenom i gorčinom, te su se pokazala i kao najbolje ocijenjena", navela je.

Od grešaka koje su uočene bili su mirisi po diacetilu, merkaptanu što je moguće kod nedovoljne higijene i sanitacije ili nakon autolize kvasca. DMS se, otkrila je, osjetio u nekoliko uzoraka, vjerojatno zbog nedovoljno brzog hlađenja nakon kuhanja, ili nedovoljno dugog kuhanja sladovine. Greške okusa: slatko, vjerojatno zbog nezavršene fermentacije te po kvascu; kiselo, također su one koje se događaju tijekom procesa kuhanja ili fermentacije. Karbonizacija je bila zadovoljavajuća i prikladna kod većine stilova. Poneki uzorci su imali slabiju karbonizaciju što se može pripisati slabijoj fermentaciji ili gubitku CO2 tijekom pakiranja u ambalažu.

Također, neki uzorci, ovisno o stilu su imali prikladno slabiju karbonizaciju. Punoća okusa je bila većinom zadovoljavajuća i svojstvena za stil. Od grešaka se primjetila vodenost kod nekih stilova. Gorčina je bila ugodno ocijenjena kod većine uzoraka, te su se samo neki uzorci ocijenili kao trpki. Kvaliteta pjene je kod nekih bila nesvojstveno slabije postojana ili nepostojana što je također utjecalo na konačnu ocjenu. Posebnu pozornost privuklo je pivo s dodatkom anisa čiji su majstori za svoju ideju povratka korjenima pivarstva, u vrijeme kada se pored hmelja kao začin za pivo koristilo i razno ljekovito i aromatično bilje, ovom prilikom nagrađeni posebnom diplomom za originalnost.

Pomoć malim proizvođačima 

U bliskoj budućnosti, dodala je, planiraju organizirati i edukacije za pivare i one koji žele znati nešto više o pivu tijekom kojih će se poseban naglasak staviti na greške koje se mogu dogoditi tijekom proizvodnje. 

"Jasno je da naša ocjenjivanja nemaju primarni cilj samo isticati najbolje već promociju ovih proizvoda i njihovih proizvođača. Ona imaju edukacijski karakter, jer se kroz stručne skupove koji prate natjecanja nastoji pomoći proizvođačima u tome da na tržište stavljaju što kvalitetnije i marketinški što bolje osmišljene autohtone proizvode", napomenuo je Mikulić. 

Zlatne medalje za šest malih pivovara 

Kako je dodao, pivo je proizvod koji na našim prostorima nastaje stoljećima. Na području Slavonije i Baranje nastaje najviše pivarskog ječma, koji je jedna od najvažnijih sirovina za proizvodnju piva. U Slavoniji – Novoj Gradiški je i jedina tvornica slada na ovim prostorima. Odlučili su se za organizaciju ocjenjivanja onih koja nastaju u manjim zanatskim ili craft pivovarama, jer drže da je tim malim, ali snažnim, žilavim borcima na tržištu, ovakva potpora dobrodošla.

"Posebice i zbog toga što ćemo tako povezati proizvođače sa znanstvenom institucijom – Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. A ta se suradnja, još ću jednom podsjetiti, pokazala vrlo uspješnom u podizanju kvalitete proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, kulena i voćnih rakija. Sada će i piva", kazao je Mikulić napominjući da su ostvarili u ovom projektu još jednu vrijednu suradnju, s tvrtkom Gajba Tibora Kainza, koja je organizator navedenog festivala. "Naše ocjenjivanje i stručni ili edukacijski njegov dio dodat će i novu vrijednost te bi Osijek Craft Beer Festival trebao prerasti u manifestaciju koja će se svake godine održavati početkom svibnja i vjerujemo privlačiti proizvođače i ljubitelje piva iz Hrvatske, pa i cijele regije", naglasio je. 

U Hrvatskoj je danas oko 90 malih nezavisnih pivovara. Proteklih godina rasta i bujanja tzv. craft scene nezavisne pivovare ponudu piva značajno su obogatile novim okusima i inovativnim proizvodima. Kako je to pojasnio prije nekoliko dana Iztok Košir – pivo odavno više nije piće koje se ispija samo zbog gašenja žeđi. U njemu se danas doista može uživati. Brončane medalje i diplome dobile su još i Pivovara Daruvar, Hajsonberg iz Hrvatskog Leskovca, Craft pivovara Vukovar, Valens vinkovačka craft pivovara, Crafters iz Dugog Sela, Franz iz Pleternice, Mali Div iz Osijeka, Pula na biri iz Galižane, Maximus iz Zagreba, Istarska pivovara iz Buzeta, Podrum iz Karlovca, đakovački Black Hat craft brewery, Seoska kuća iz Ćilipa i Dark horse beer iz Ladimirevaca.

Svaka nagrada je potpora za daljnji rad 

"Nismo očekivali ovako dobru ocjenu. Znali smo da je ok pivo, ali da je najbolje to je iznenađenje", istaknuo je Bojan Pap, glavni pivar i suvlasnik Beckers Craft Brewery koji je ispričao da je prvo radio kod kuće nekoliko godina i onda se preselio u Zagreb u Zmajsku pivovaru, tamo ispekao zanat i sve naučio na velikim sistemima.

Svaka nagrada je potpora za daljnji rad, kaže i Danijel Radek iz pivovare Međimurski lepi dečki. Na pitanje po čemu su njihova tako posebna, odgovorio je da nisu posebna nego da se trude da uvijek budu kvalitetna i da ih ljudi vole. Inače, počeli su tako da su u Međimurju organizirali craft festival i tu vidjeli "neku priču". "Krenuli s malo, nekih četiri tisuće litara i sada narasli do proizvodnje od 500 tisuća litara godišnje", rekao je Radek.

"Zadužen sam za marketing i odnose s klijentima, ali zapravo čitav dan istovaram i utovaram slad, kombijem dostavljam pivo, čistim, pratim posjetitelje na turama u pivovari, pomažem Veroniki i s Claudijom pravim pivo koje ručno punimo u boce i lijepimo naljepnice", ispričao je jedan od vlasnika pivovare Bura Brew iz Poreča Alessandro Zecchinati koja je za svoje pivo Redsand amber ale dobila zlatnu medalju.

American pale ale pivski je stil koji je promijenio sve. Osvježavajuće svijetlo pivo, s izraženim aromama američkih hmeljeva, balansirano, osvježavajuće i pitko. "Kao i sva naša ostala piva i APA koja je u Osijeku dobila zlatnu medalju, je prirodna i nefiltirirana. Pivo je za prave pivske šmekere", ističu u pivovari Devetka craft iz Zaboka.

Iduće godine, nadaju se, dodjela nagrada bit će na Osijek Craft Beer festivalu

Zlatom se okitila i Fabrika bire iz Vodnjana Andija Mošnje i Andreja Lui. Ipa 52 je klasični primjer India pale ale stila, s puno citrusnih hmeljeva i tu nismo štedjeli, ističu Vodnjanci. A broj 52 je tu zbog pet vrsta hmelja i dvije vrste slada. "Gorčina piva je 52 ibu-a, a ujedno je to i pozivni broj za Pulu, odnosno Istru. Uostalom, baš zbog ove pive smo sve to i započeli", ističu u Fabrici bire.

Igor Mikulić je napomenuo i zašto se proglašenje odvijalo u prostorima HGK. Naime, korona i pandemijske mjere pokvarile su plan da proglašenje rezutata imaju na Osijek Craft Beer festivalu. Ali moramo istaknuti veliki trud predstavnika Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Kristini i Krešimiru Mastanjević, Ljubici Vukelić Šaifar iz novogradiškog Slavonija-slada, Tiboru Kainzu osnivaču Osijek Craft Beer festivala i predsjedniku Županijske komore Osijek Zoranu Kovačeviću. Partner je brend Badass Barley Malt, Slavonija-slada iz Nove Gradiške.


Tagovi

Pivo HGK Craft Osijek Prvo ocjenjivanje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]