Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2018
  • 05.03.2018. 15:45

Očuvali tradicijsko prirodno blago, u Cerniku razmijenjene stotine starih sorti voća i povrća

U Cerniku, mjestu poznatom po tradiciji vinogradarstva i voćarstva, po prvi put okupili su se zaljubljenici u stare sorte povrća, voća i šumskih voćkarica iz cijele Hrvatske, ali i predstavnici osnovnih i srednjih poljoprivrednih škola, stručnjaci za voćarstvo i znanstvenici.

  • 967
  • 140
  • 0

Kada se dvadesetdvogodišnji Ivan Lisjak, student iz Domašinca u Međimurju, u subotu sa svojim ocem pojavio u Hrvatskom domu u Cerniku s ruksakom na leđima punim raznih plemki voća i reznicama vinove loze, nekim djevojkama u dvorani zastao je dah. Skoro nisu vjerovale da se taj lijepi i simpatični mladić iz Međimurja bavi uzgojem starih sorti voća i vinove loze. A riječ je uistinu o pravom zaljubljeniku koji će, nadamo se, sa grupom mladih ljudi koji nam se javljaju, biti još jedan veliki promotor čuvanja starih sorti, ne samo u Međimurju nego i šire.

"Ovo mi je prvi put da sudjelujem na ovakvoj razmjeni. Odlučili smo doći ovdje i ponuditi plemke nekih naših starih voćaka koje su sadili moja baka i djed. Uz njih sam zavolio voćarstvo. Želja mi je da neke sorte koje mi imamo u Međimurju zažive ovdje, a rado ću ponijeti i sorte iz Slavonije i već ovog proljeća ću ih cijepiti na divlje podloge koje sam pripremio. Mislim da je ovo jako dobro, neka se vidi koliko smo mi bogati tim starim sortama koje treba ljubomorno čuvati", rekao je Ivan, student inženjerstva okoliša u Varaždinu.

Očuvanje tradicijske kulture i prirodne baštine 

Ovo je samo jedna od brojnih pozitivnih crtica koje smo zabilježili na subotnjoj razmjeni sjemenja starih sorti povrća, plemki voća i šumskih voćkarica u Cerniku kod Nove Gradiške koju su uspješno organizirali tamošnja Udruga vinogradara i voćara, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija, Živa zemlja Nova Gradiška i OPG Hudolin iz Dragalića.

Student Ivan Lisjak zaljubljenik je u stare sorte

Otvarajući skup zaljubljenika u stare sorte voća iz cijele Hrvatske koji su se prvi put okupili na jednom mjestu, zajedno sa stručnjacima i znanstvenicima, brodsko-posavski župan Danijel Marušić istaknuo je da upravo u starim sortama imamo ogromno bogatstvo koje smo naslijedili od naših baka i djedova i roditelja. Zato nam je svima zajedno zadaća čuvati našu tradicijsku kulturu i prirodnu baštinu i posvetiti još više pozornosti ekološkoj proizvodnji hrane koja se dobrim dijelom može temeljiti upravo na starim sortama.

"To je bogatstvo koje imamo, a bogatstvo ste svi vi koji ste došli u Cernik i koji čuvate stare sorte", rekao je župan Marušić.  U Cerniku, mjestu poznatom po tradiciji vinogradarstva i voćarstva po prvi put okupili su se zaljubljenici u stare sorte povrća, voća i šumskih voćkarica iz cijele Hrvatske, ali i predstavnici osnovnih i srednjih poljoprivrednih škola, stručnjaci za voćarstvo i znanstvenici.

"Zahvaljujući nama entizujastima zaustavljen je trend propadanja i izumiranja prekrasnih starih i udomaćenih sorti jabuka poput slavonske srčike, ljepocvjetke, bobovca, grafenštajna i mnogih drugih. Upravo ovakve akcije u kojima sudjeluju i stručnjaci i znanstvenici mogu pripomoći u njihovu očuvanju, ali i determinaciji, jer po našim napuštenim i zapuštenim voćnjacima ima još dosta starih sorti kojima ne znamo imena“, rekao je Mirko Veić iz Mihaljevaca kod Požege koji ima kolekcijske nasada s oko 300 starih sorti jabuka, krušaka, trešanja šljiva i drugog voća.

U Cerniku smo doznali o puno dobrih primjera gdje i mladi naraštaji sudjeluju u očuvanju starih sorti, poput Osnovne škole "Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca koja zahvaljujući prof. Ivi Dautoviću, ima lijep nasad starih sorti jabuka.

"Dok je prof. Dautović bio živ podigao nam je voćnjak sa sto stabala, među njima 70 različitih starih sorti. Mi to nasljeđe njegujemo po ekološkim načelima, pokušavamo naše učenike učiti uzgoju, ali i malom poduzetništvu kroz preradu i prodaju proizvoda od voćada. Možda će to nekome biti i odskočna daska za upis u srednje poljoprivredne škole“, kaže ravnateljica te škole Marija Petričević čiji su učenici u Cerniku predstavili proizvode svoje učeničke zadruge Brdo jabuka.

Najesen nastavak vrijedne akcije 

U Cerniku se u subotu razmjenilo puno sjemenja starih sorti povrća i voća i plemki najmanje stotinjak sorti jabuka, krušaka i drugog voća, a doc. dr. Damir Drvodelić sa Šumarskog fakulteta darovao je zainteresiranima sadnice oskoruše i jarebike i sjeme nekih šumskih voćkarica.  Veliku potporu organizatorima dao je Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredeno-šumarske savjetodavne službe koji je istaknuo da su stručnjaci te službe ime uvijek na usluzi poljoprivrednicima, te da podržavaju ovakve programe i projekte očuvanja starih sorti od propadanja. Pohvalio je inicijative Cerničana i rekao da se zajedničkom organizacijom može puno učiniti i ako se ovako nastavi raditi  manifestacija bi mogla prerasti u koristan nacionalni projekt.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Vlaović također se pohvalno izrazio o nastojanjima ljubitelja starih sorti povrća i voća da očuvaju i šire taj genetski potencijal i biološku raznolikost. Obećao je da će se za to zauzeti i na Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora kojemu je Udruga vinogradara i voćara Cernik uputila službeni prijedlog za organiziranje tematske sjednice na temu problematike očuvanja starih sorti i što i kako dalje.  

I osnovnoškolci čuvaju stare sorte

U razgovoru s Vitomirom Žakićem, načelnikom Općine Cernik i Zvonkom Živkovićem, predsjednikom Udruge vinogradara i voćara Cernik, doznali smo da za jesen planiraju nastavak akcije očuvanja starih sorti. Uz već tradicionalnu manifestaciju Dan cerničkog portugisca organizirat će veliku izložbu plodova starih starih sorti jabuka, krušaka i drugog voća, na kojoj će uz pomoć stručnjaka i znanstvenika koji su obećali pomoć, nastojati determinirati dio nepoznatih, a dobrih sorti.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Fotoprilog


Tagovi

Cernik Razmjena Stare sorte Voće Povrće


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]