Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banjalučki sajam
  • 19.11.2017. 09:00

Od kaktusa do piva - sve na sajmu u Banja Luci

"Jesenji sajam" u Banja Luci obuhvata tri sajamske manifestacije.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.638
  • 351
  • 0

U Banja Luci je otvoren "Jesenji sajam 2017", a traje još danas, 19. novembra, organizuje ga Banjalučki velesajam, a obuhvata tri manifestacije: 21. Međuarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - AGROS; 21. Međunarodni sajam lova, ribolov, ekologije i sporta - LORIMES te 21. Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva.

Desanka Vrhovac i njezini kaktusi i sukulenti

Na Banjalučkom sajmu izlaže i Desanka Vrhovac iz Laktaša koja se predstavila sa bogatom kolekcijom kaktusa i sukuluenata koje uzgaja sa svojom porodicom. Uzgajanjem kaktusa se počela baviti sasvim slučajno kada je na moru kupila svoja prva dva kaktusa i od tada njena kolekcija stalno raste. Sada u kolekciji ima kaktuse i sukulente iz brojnih porodica Mamillaria, Agava, Aloa, Orbea, razne čuvarkuće, krasule.

Osim kaktusa i sukuenata uzgaja razne vrste cvijeća i proizvodi rasad cvijeća i povrća. Od cvijeća uzgaja sezonsko cvijeće: verbene, maćuhice, kadifice i mnoge druge cvijetne vrste. U njenoj ponudi je rasad paprike, paradajza, kupusa i rasada raznog povrća.

Svoju ljubav prema poljoprivredi gospođa Desanka je prenijela na kćerku koja je student Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci i mnogo joj pomaže svojim znanjem.

Majka i kćerka su se posvetile stalnom učenju tajni proizvodnje kaktusa, cvijeća i povrća. Desanka ima nekoliko plastenika u kojima je organizovala proizvodnju, a za kaktuse ima posebno opremljen kaktusarnik u kome prezimljuje njena kolekcija.

Učestvuje na brojnim sajmovima, a veoma često dobija nagrade za najbolje uređen štand. Na sajmovima izaziva pažnju posjetitelja koji rado kupuju kaktuse iz njene kolekcije.

Nagrađivani med na sajmu

U okviru AGROSA svoje proizvode su predstavili brojni pčelari, a među njima su bili Nikola i Rajna Arnautović iz Mišinog Hana kod Banja Luke koji se već 20 godina bave pčelarstvom. Oni imaju 130 društava, a njihov pčelinjak je stacionaran. Rajna i njen suprug su zadovoljni ovogodišnjim sajmom i posjećenošću. Proizvode iz svog pčelinjaka izlažu na brojnim sajmovima u Novom Gradu, Prijedoru, a redovno izlažu na AGROS-u u Banja Luci. Njihov med je dobitnik Zlatne medalje za kvalitet 2008 i 2010 godine na ovom sajmu. Osvajali su nagrade i na sajmovima u drugim gradovima.

Proizvodi koje radi porodica Arnautoivć

Ove godine su izložili polen, propolis kapi, matičnu mliječ, bagremov, livadski i šumski med, vosak i rakiju šljivu. Veliku pažnju pridaju zdravlju pčela i tokom zime ne koriste prihranu već ostavljaju dovoljne količine meda za pčele. Od Rajne smo saznali da je pčelama veoma važno da budu dobro uzimljene sa dovoljnom količinom meda i da 6 prezimjelih pčela treba da bi se tokom proljeća othranila jedna mlada pčela radilica.Ovi vrijedni supružnici sami prave okvire, košnice za pčele, a jedino što kupuju su satne osnove.

Sajam je za njih najbolja reklama, jer tada imaju direktan kontakt sa svojim kupcima koji mogu da probaju njihov med i uvjere se u kvalitet.

Iz Donjih Moštri kod Visokog svoje proizvode je predstavilo i porodično preduzeće "Beg-prom". Među bogatom ponudom suhomesnatih proizvoda, poput suhog mesa i sudžuke, imaju i sir koji proizvode od vlastitih mliječnih krava.

Izlagači i iz Rumunije i Indonezije

180 izlagača je na 120 štandova predstvalilo svoje djelatnosti. Osim izlagača iz Bosne i Hercegovine na sajmu su prisutni izlagači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, kao i mnogobrojni izlagači iz inostranstva koji imaju predstavništva u BiH poput Rumunije, Indonezije.

Predstavljena i zanatska piva

U okviru sajma su organizovana i mnogobrojna dešavanja: ocjenjivanje lovačkih trofeja, B2B susreti, 16. sajamski kup u pripremanju riblje čorbe, promocija vina iz Makedonije.

U subotu, 18. novembra, održana je izložba pasa i mačaka.

Lovački savez Republike Srpske predstavio se lovačkim udruženjima iz 10 lovačkih regija. Udruženja su se predstavila sa lovačkim trofejima iz svojih lovišta.

Na ovogodišnejm sajmu predstavili su se mali proizvođači piva iz Sarajave, Banja Luke, Prijedora, proizvođači sira i base iz Bosanskog Petrovca, proizvođači ljekovitog bilja iz Bihaća, kaktusi iz Laktaša, sir trapist Marija Zvijezda, Hercegovačka kuća iz Trebinja, brojni izlagači suhomesnatih proizvoda, pčelari sa medom i proizvodima od meda, proizvođači aronije i mnogi drugi. U dijelu Sajma promovisani su automobili i turistička ponuda.

Foto: Ranka Vojnović


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Banja Luka Jesenji sajam AGROS LORIMES Izlagači


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !