Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interagro 2021.
  • 10.10.2021. 10:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Održan 19. "Interagro 2021" - posjećenost premašila očekivanja

Prisutni su bili izlagači iz čitave zemlje i regiona, a posjećenost je premašila očekivanja organizatora, s obzirom na pandemiju i vremenske uslove u vrijeme održavanja.

Foto: Danijela Plavšić
  • 172
  • 90
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova, 19. po redu, poznat pod nazivom "Interagro 2021" spada u najznačajnije manifestacije iz oblasti agrara u našoj zemlji. To je i razumljivo jer Semberija kao žitnica sa velikim obradivim površinama i poljoprivrednom proizvodnjom to i zaslužuje.

U odnosu na predhodne godine, novina je da su po prvi put na ovom događaju svoje učešće uzeli predstavnici lovačkih i ribolovačkih udruženja.

"Popunjenost kapaciteta sajma je preko 4.000 m2 otvorenog prostora, te preko 2. 000 kvadratnih metara unutrašnjeg, što je stoprocentno. Prisutni su bili izlagači iz čitave zemlje, ali i regiona i posjećenost je premašila naša očekivanja, s obzirom na pandemiju i vremenske uslove u vrijeme održavanja", istakao je Saša Jokić ispred organizatora AD "Grad" iz Bijeljine, dodajući da je u narednom periodu planirano proširenje kapaciteta sajma, ali i broja zemalja učesnica, a samim tim i izlagača. 

Živa riječ - najbolji vid saradnje 

Dr Dragan Zarić, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da je ta institucija tokom proteklih godina, kao i ove, pokrovitelj manisfestacije.

"Sajmovi su prilika da se ostvare saradnje i kontakti sa drugim institucijama, te svakako i sa poljoprivrednim proizvođačima. Isto tako ovo je mogućnost da se obnavljaju i neki stari", rekao je Zarić.

Loše vrijeme nije uticalo na posjetioce

Firma "Agrosokić" jedna je od vodećih i rijetkih koja se bavi distribucijom hibridnog sjemena povrća. Posluje već 30 godina na području Semberije, a na sajmu su prisutni pet godina. Tvrde da je živa riječ ipak bolji vid saradnje i direktan kontakt sa kupcima.

"U maloprodajnim objektima imamo široku paletu čak i konkurentnih firmi. Ne želim da proizvođač povrća ima izbor hibrida samo jedne sjemenske kuće", naveo je za Agroklub Mirko Sokić.

Kako kaže, prepoznatljivi su po raznovrsnosti i zbog toga ih potrošači ne zaobilaze. "Prvi smo uveli pesticide na organskoj bazi i tu smo broj jedan u Bosni i Hercegovini. Pored kompletnog repromaterijala, imamo i organska đubriva sa pesticidnim djelovanjem", napomenuo je Sokić.

Na sajmu promovisani domaći proizvodi 

Predstavnici Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada po prvi put su posjetili "Interagro", a drugi put Bijeljinu. Lazar Pavlović asistent na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo, prenio nam je svoje utiske i podijelio je sa nama ciljeve ustanove iz koje dolazi.

"Drago mi je što smo pozvani. Što se tiče same organizacije dobro je sve osmišljeno i ima dosta gostiju. Kod nas je puno studenata koji dolaze iz ovog regiona, generalno iz RS i cijele BiH", priča nam Pavlović. Ističe kako mu je drago da se na ovaj način promovišu i to ne samo studentima već i njihovim roditeljima i prijateljima.

"Živa riječ je mnogo uspješnija nego komunikacija nekim elektronskim medijem. Na ovaj način možemo odgovoriti detaljno na mnogobrojna pitanja na koja je nezgodno odgovoriti elektronski. Poljoprivredni fakultet prati modernizaciju u svakom pogledu tako da smjerove prilagođavamo novim tehnologijama i načinima proizvodnje, ali i digitalizaciji u poljoprivredi", objašnjava naš sagovornik.

S druge strane, u mesnoj industriji već je prepoznatljivo ime ZP komerc koji posluju više od 20 godina. Predstavljanje na sajmu za njih je već tradicija jer su svih 19 godina bili izlagači. Na njihovim farmama trenutno je 25.000 tovljenika, 1.300 krmača, te 6.000 grla junadi.

Na sajmu - samo domaće

Đorđe Rosić, direktor firme je rekao: "Prošle godine značajne količine junećeg mesa izvezene su za Tursku, te svinjskog za Makedoniju i Crnu Goru. Osim toga, u 2020. zbog dobrog genetskog materijala izvezli smo junad za Liban i druge arapske zemlje" i dodao da njihove savremeno opremljene farme i klaonice posjeduju i evropske certifikate.

"Bavimo se isključivo domaćom proizvodnjom i na sajmu promovišemo BiH proizvode - od njive do trpeze. Gotove mesne prerađevine plasiramo samo na naše tržište", napominje Rosić.

Sajam opravdao svoju ulogu

Firmu "Agro-plan d.o.o." osnovalo je Udruženje "Otaharin" koje se bavi promocijom obrazovanja Roma. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja sertifikacionog organskog voća i povrća u zaštićenom prostoru, te dijelom na otvorenom polju. Cilj im je da prošire svoje kapicete i da što veći broj romske populacije, kao i drugih ranjivih kategorija društva dobiju radno iskustvo.

Ljiljana Janković, direktor ove socijalne kompanije, rekla nam je da su proizvodnju zasnovali na 13 duluma na otvorenom i zatvorenom prostoru. "Imamo deset zaposlenika Roma što je glavni cilj. Osim proizvodnje zdravog povrća ove jeseni pravićemo organski ajvar i sos paradajz", otkrila nam je Janković.

Sertifikaciono voće i povrće 

Dragana Nešković, stručno lice navodi da rade dosta uz pomoć donatora. "OK kontrola" je ustanova gdje sertifikuju svoju proizvodnju od 2019. godine osim toga imaju sertifikat i za EU jer planiraju izvoz i na tamošnje tržište.

I na kraju jedan od najposjećenijih štandova bio je i štand firme "Patent Co", gdje je bilo i najveselije, kao i ranijih godina. Tu smo zatekli mladog farmera Stevu Garića iz Sandića kod Brčkog koji se bavi uzgojem ovaca i posluje pod imenom "SP farma Garić", još od 2013. godine.

Krenuli su u početku sa 50 grla, a sad posjeduju 500 i planiraju dalje širenje do 1.000 grla. Što se tiče plasmana, govori da ne mogu postići količinu koji kupci zahtjevaju. Bave se ratarstvom te svu proizvodnju žitarica koriste za svoje gazdinstvo.

Sajam je opravdao svoju ulogu u ovdašnjem agraru povezujući iznova izlagače i posjetioce, a jedina je zamjerka, koju smo čuli od pojedinih izlagača, visoka cijena zakupnine.


Fotoprilog


Tagovi

Interagro 2021. Poljoprivredni sajam Izložba stoke Saša Jokić Dragan Zarić Domaće tržište Mirko Sokić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]