Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad i cvijeće
  • 18.05.2021. 09:45
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Održani "Dani rasada" - posjetioci zadovoljni, uzgajivači podržani podsticajnim sredstvima

Iako vremenske prilike ovog proljeća, zbog mraza, obilne kiše i velikih oscilacija temperatura, nisu išle na ruku proizvođačima, čini se da u Prijedoru prodaja rasada na otvorenom ide dobro - kao nikada ranije.

Foto: Gordana Vila
  • 105
  • 12
  • 0

Pandemija virusa korona mnoge je okrenula prirodi i proizvodnji vlastitog povrća i voća. Pored toga, takođe je porazno uticala i na mnoge oblasti privrede, ali ne i na baštovanstvo. Naprotiv. Interesovanje za uzgoj biljaka nije bilo nikada ovako intenzivno, ali isto tako i za uzgoj cvijeća. Upravo takva situacija je i u Prijedoru.

Potražnja za rasadom velika

Iako vremenske prilike ovog proljeća, zbog mraza, obilne kiše i velikih oscilacija temperatura, nisu išle na ruku proizvođačima, čini se da u Prijedoru prodaja rasada na otvorenom ide dobro - kao nikada ranije. Prvi put je održana i prodajna manifestacija pod nazivom "Dani rasada", gdje su na novoj pijaci u gradskom naselju Pećani, kupci mogli pronaći bogatu ponudu sadnica raznih voćarskih i povrtarskih vrsta.

Na pomenutoj pijaci ne pamti se ovako velika gužva niti potražnja za proizvodima, poput presadnica paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i slično, ističu kupci. Trgovci zadovoljno trljaju ruke jer posla kako kažu, ima i više nego što su očekivali, a najveći promet je petkom, koji je i pazarni dan u ovom gradu.

Gradska uprava podržava domaće poljoprivrednike

Prema riječima načelnika nedavno formiranog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Prijedora, Danijela Egića, lokalna vlast na brojne načine pomaže poljoprivrednim proizvođačima. Jedan od njih je i navedena prodajna manifestacija, ali i podsticajnim sredstvima.

Za uzgajivače obezbjeđena podsticajna sredstva

"Prošle godine direktno smo novčano subvencionisali četrdesetak poljoprivrednika, koji su bave plasteničkim uzgojem i za tu namjenu utrošeno je oko 50 hiljada KM", rekao je Egić za Agroklub, dodajući kako su u 2021. izdvojili još više novca, odnosno, dodatnih desetak hiljada maraka.

Manifestaija okupila brojne uzgajivače

Događaju "Dani rasada", prethodio je još jedan - "Dani cvijeća". Riječ je o turističko - privrednoj manifestaciji, koja je okupila brojne uzgajivače cvijeća, ali i ukrasnog bilja sa područja Potkozarja i Podgrmeča.

Na brojnim cvjetnim štandovima svako je, po povoljnim cijenama, mogao pronaći ponešto za sebe, od sezonskog cvijeća do mirisnih trajnica.

Na taj način "oživjela" je i pijaca u prijedorskom naselju Pećani, gdje i nakon završetka navedenih sajamskih dešavanja, vlada gužva i interesovanje lokalnog stanovništva za rasadnim materijalom.


Tagovi

Vlastiti uzgoj Uzgoj povrća Uzgoj voća Proizvodnja cvijeća Presadnice paradajza Rasadni materijal Danijel Egić Podsticajna sredstva Povoljne cijene


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.