Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 04.04.2016. 18:30

Općine se pitaju: kako zadržati mlade na selu?

Iako se općine razlikuju, susreću se s istim problemima, kako im osigurati zaposlenost i pristojna primanja te kako privući ulaganja potrebna za izgradnju infrastrukture, rekla je zastupnica u EU parlamentu, Marijana Petir.

  • 914
  • 50
  • 0

Uloga općina u opstanku ruralnog prostora Hrvatske tema je konferencije koju je za načelnike i načelnice iz svih dijelova Hrvatske organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) u Termama Jezerčica, a u suradnji s njemačkom zakladom "Hanns Seidel" i udrugom "Neda Prpić-Gamiršek".

Podrška stanovnicima sela

"Hrvatska broji 428 općina koje predstavljaju njezin osnovni ustrojstveni oblik te najčešće pokrivaju ruralne dijelove. Iako se općine razlikuju jedna od druge, susreću se uglavnom s istim problemima - kako zadržati stanovništvo na ruralnom prostoru, posebice mlade, kako im osigurati zaposlenost i pristojna primanja, te kako privući ulaganja potrebna za izgradnju socijalne, komunalne i društvene infrastrukture" - navela je zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir te pojasnila kako je ideja za organizaciju ove konferencije nastala tijekom posjeta načelnika i načelnica Europskom parlamentu u Bruxellesu krajem prošle godine.

Općine, dodala je, imaju važnu ulogu u opstanku ruralnog prostora - daju podršku stanovnicima sela koji proizvode hranu, čuvaju okoliš i biološku raznolikost kao i tradicijske vrijednosti hrvatskog naroda.

Sudionike konferencije pozdravio je i dr. Klaus Fiesinger, regionalni direktor za jugoistočnu Europu zaklade "Hanns Seidel" rekavši kako lokalna samouprava mora uživati posebnu zaštitu jer upravo na toj razini građani mogu osjetiti žive li u demokratskoj državi ili u državi samovolje.

"Smanjenjem fragmentiranosti, unapređenjem poslovnih procesa u tijelima javne uprave, racionalizacijom područnih jedinica središnjih tijela državne uprave, funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom i postizanjem optimalnog teritorijalnog preustroja postići ćemo da javna uprava bude učinkovita i usmjerena na građane i gospodarstvenike. U taj proces uključit ćemo sve relevantne čimbenike - predstavnike općina, gradova, županija, sindikata, akademske zajednice i druge", rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Poboljšanje uvjeta života

Načelnici su imali priliku probleme s kojima se susreću u svojim lokalnim samoupravama podijeliti i s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Davorom Romićem s kojim su razgovarali o rješenjima za poboljšanje uvjeta života u ruralnim prostorima.

"Povratak i ostanak mladih u ruralnim područjima, povećanje kvalitete života ruralnih područja, vraćanje vjere i nade u ruralna područja moja je i vaša odgovornost. Ja ću kao ministar dati sve raspoložive ljudske resurse koje Ministarstvo ima kako bismo zajedno maksimalno iskoristili sredstva programa ruralnog razvoja i onih mjera u kojima su nositelji projekata jedinice lokalne samouprave. Bez vašeg, bez našeg punog angažmana, nema budućnosti ruralnih područja. Bez vaših sugestija o potrebama terena, bez vaše suradnje i angažmana, novac predviđen Programom ruralnog razvoja za ruralni prostor ostat će samo crna brojka na papiru", rekao je ministar.

O ulozi općina i lokalnih dužnosnika u kreiranju nacionalnih politika govorio je politički analitičar Davor Gjenero, a izvršni direktor za komunikaciju Millenium promocije Franjo Skoko načelnicima je otkrio kako predstaviti uspješne projekte u javnosti. Predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak govorio je o lokalnim izborima kao šansi za uspjeh naglasivši da će HSS biti protiv ukidanja općina te da će izaći s prijedlozima kako otkloniti prepreke s kojima se općine i gradovi susreću u njihovom funkcioniranju.


Tagovi

Općine Ruralni razvoj Marijana Petir Klaus Fiesinger Dubravka Jurlina Alibegović Davor Romić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰