Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres
  • 11.11.2021. 11:00
  • Zadarska, Zadar

Oplemenjivanje bilja: Po certificiranim količinama soje Hrvatska treća u EU

U Zadru se održava 14. Kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva, a razloga za zadovoljstvo itekako imaju Bc Institut Zagreb i Poljoprivredni institut Osijek.

Foto: Filip Haramija
  • 184
  • 78
  • 0

Prema podacima Udruženja europskih certifikacijskih agencija (ESCAA - European Seed Certification Agencies Association) Hrvatska je treća zemlja u EU po certificiranim količinama soje, deveta po certificiranim količinama ozime pšenice i jedanaesta po količinama kukuruza.

Ovi ohrabrujući podatci izneseni su na 14. Kongresu oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva koji se u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Hrvatske agencije za poljoprivedu i hranu održava pod strogim epidemiološkim mjerama od 9. studenoga u zadarskom hotelu Kolovare.  

Kongres na kojemu sudjeluju eminentni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva otvorio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanje Zlatno sjeme, Bc institutu Zagreb za sjemenski kukuruz BC 572 i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu soje u Hrvatskoj sorta IKA.

"U sjemenarstvu Hrvatska ima dugu i razvijenu tradiciju proizvodnje poljoprivrednog sjemena", istaknuto je u Zadru.

Iako broj takvih kuća u našoj zemlji nije velik, njihovi oplemenjivački programi su izrazito kvalitetni te se još uvijek ravnopravno nose sa stranim oplemenjivačkim i sjemenarskim kućama.

U 2021. godini imamo u sjemenskoj proizvodnji 19.736 ha i bilježimo povećanje za 4.093 ha ili 26,07 posto u odnosu na 2017. godinu.

Također, u ovoj je godini prijavljeno 4,7 milijuna voćnih sadnica i 1,91 milijuna loznih cijepova, što je povećanje u iznosu od 663.000 komada u odnosu na prošlu godinu, istaknuto je u objavi Hrvatskog agronomskog društva.

U sklopu kongresa predstavljena je i knjiga, zapravo monografija Jabuka, autora prof. dr. sc. Ive Miljkovića. Knjiga ima 1.000 stranica i teška je 2,7 kg. U hrvatskoj poljoprivrednoj literaturi još nisam vidio bolju, rekao je prof. Jošt, jedan od recenzenata.

Kongres završava u petak 12 studenoga završnom raspravom i donošenjem zaključaka. Podsjećamo da su zagrebački Bc Institut i Poljoprivredni institut Osijek, kada je u pitanju Zlatno sjeme, slavili i prošle godine. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatsko agronomsko društvo 14. kongres 8. regionalni dani sjemenara Zlatno sjeme


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?