Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtoni proizvodi
  • 13.04.2016. 13:30

Orešković o domaćim proizvodima: Life is good!

"Naš pršut je svjetski. Probao sam pršut iz Španjolske, Italije, cijeloga svijeta i naš je tu na vrhu Evo sad sam čuo da je drniški jeo predsjednik Bush, a znamo da Amerikanci znaju što vrijedi. Možemo biti ponosni i nadam se da će tu našu kvalitetu pratiti i kvantiteta te da ćemo početi sve izvoziti", rekao je premijer Orešković.

  • 546
  • 164
  • 0

Malo pršuta, malo kulena, malo janjetine s krumpirom i life is good, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković danas na obilježavanju manifestacije 1. Dani zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u sklopu kojih je na Markovom trgu održana izložba proizvoda hrvatskog sela koji su zaštićeni na nacionalnoj, EU razini ili su u proceduri dobivanja iste.

Između zgrade Vlade RH i Hrvatskog sabora našli su se autohtoni domaći proizvodi porijeklom iz cijele Hrvatsje, od Dalmacije, preko Istre, Like, Zagorja, Slavonije do Baranje. Domaću atmosferu i odličnu gastroponudu premijer je gotovo nevoljko zamijenio užarenom sabornicom, ne prije nego što je rekao da bi bilo bolje da svi dođu na Markov trg.

Amerikanci znaju da hrvatsko vrijedi

"Naš pršut je svjetski. Probao sam pršut iz Španjolske, Italije, cijeloga svijeta i naš je tu na vrhu Evo sad sam čuo da je drniški jeo predsjednik Bush, a znamo da Amerikanci znaju što vrijedi. Imamo tu krumpire, kulen, janjetinu i druge naše proizvode. Možemo biti ponosni i nadam se da će tu našu kvalitetu pratiti i kvantiteta te da ćemo početi sve izvoziti. Mi ćemo učiniti sve u našoj moći da to pomognemo i na taj način povećamo rast našeg BDP-a", rekao je premijer Orešković.

Premijer Orešković probao je Poljički soparnik

Zajedno s premijerom Oreškovićem na Markovom trgu našla se praktično cijela hrvatska Vlada - ministar financija Zdravko Marić, ministar zdravstva Darko Nakić, a glavni vodič bio je ministra poljoprivrede Davora Romića.

Imamo realnu suradnju s Ministarstvom turizma

"Ministarstvo poljoprivreda podržava sve Udruge koje prijavljuju zaštitu naših autohtonih proizvoda. Nama je iznimno značajno da se znak izvornosti prepozna na svakom tom proizvodu i da naš proizvod nađe svoje mjesto na tržištu i gastro ponudi Republike Hrvatske.

Na radimo sami, radimo s Ministarstvom turizma i to ne samo deklarativno već je suradnja realna. Imamo tržište od 14 milijuna turista kojima želimo ponuditi ove naše izvorne proizvode", rekao je Romić.

Davor Romić i Tihomir Orešković

U tri godine zaštićeno 10 proizvoda..

Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica, na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno 10 naziva proizvoda jednom od zemljopisnih oznaka (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla): Krčki pršut - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Neretvanska mandarina - zaštićena oznaka izvornosti, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres - zaštićena oznaka izvornosti, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje - zaštićena oznaka izvornosti, Baranjski kulen - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Lički krumpir - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Istarski pršut/Istrski pršut - zaštićena oznaka izvornosti, Drniški pršut - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Dalmatinski pršut - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tu je i domaće maslinovo ulje!

..osam je u postupku registracije..

Još osam proizvoda je u postupku registracije naziva na razini Europske unije: Varaždinsko zelje - zaštićena oznaka izvornosti, Slavonski kulen/Slavonski kulin - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Zagorski puran - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Krčko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti, Paška janjetina - zaštićena oznaka izvornosti, Šoltansko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti i Korčulansko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti. Četiri proizvoda su u postupku zaštite na nacionalnoj razini: Slavonski med, Paška sol, Međimursko meso 'z tiblice i Lička janjetina.

..a u pripremi još 10!

Također, u pripremi je dokumentacija za zaštitu naziva još 10 novih proizvoda: Creska janjetina, Meso crne slavonske svinje, Malostonska kamenica, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica, Slavonska kobasica, Goranski medun, Istarski med, Zagorski mlinci, Brački varenik i Lička janjetina.


Fotoprilog


Tagovi

Orešković Romić 1. Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.