Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam pršuta
  • 05.06.2021. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Sinj

Otvoren 16. Nacionalni sajam pršuta u Sinju

Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta, istaknula je ministrica Vučković.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 174
  • 48
  • 0

Već 16. Nacionalni sajam pršuta otvoren je u Sinju. 

"Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta", rekla je na otvorenju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako je podsjetila, u posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, a tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut. Također, u postupku registracije oznake na razini EU, imamo trenutno 10 naziva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom.

"Ovakvim projektima promoviramo domaće proizvode te doprinosimo održivosti proizvodnje, povećanju konkurentnosti i jačanju prepoznatljivosti autohtonih proizvoda, ali i Hrvatske kao destinacije“, naglasila je Vučkovć. 

Nacionalni sajam pršuta, stoji u priopćenju Ministarstva, promovira tradicionalan način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji s novim standardima. U prosjeku na manifestaciji sudjeluje oko 70-tak izlagača s nekoliko tisuća posjetitelja, uz izlagače s područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

Uz poštivanje epidemiološke situacije proizvođači pršuta, vrhunskog vina, sira i maslinovog ulja, kao i brojnih drugih tradicionalnih proizvoda koji nastaju na ruralnim područjima Dalmacije, Like i Slavonije te s područja otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, imaju mogućnost izlaganja svojih proizvoda na štandovima, gdje ih posjetitelji mogu kušati i kupiti. Sajam možete posjetiti još danas. 

Nakon otvorenja, ministrica je obišla Dječji vrtić Sretno dijete u Općini Hrvace, financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja. Projekt je vrijedan više od 4,5 milijuna kuna, a njime je realizirana jaslička grupa, osiguran smještaj za 80 djece te kvalitetnije provođenje programa odgoja i obrazovanja.

Održan je i radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu navodnjavanja poljoprivrednih površina i razvoja stočarstva u županiji, kao i problematika napada vukova na stoku, pri čemu je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo potrebu za dodatnom pomoći stočarima pri zaštiti od napada i saniranju šteta nastalih napadom vukova.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u ovoj županiji isplaćeno više od 476 milijuna kuna od 717 milijuna kuna odobrene potpore. U okviru Mjere 7 namijenjene razvoju temeljnih usluge i obnovi sela ugovorena su 72 projekta vrijednosti veće od 190 milijuna kuna, čime je, između ostalog, obuhvaćeno 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 6 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te čak 18 ulaganja u dječje vrtiće, između kojih je i onaj u Općini Hrvace. Također, u županiji je putem različitih COVID-19 mjera pomoći do sada isplaćeno 35,6 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacionalni sajam pršuta Zaštićeni proizvodi Autohtono Domaće Sajam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.