Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 21.05.2022. 13:50

Otvoren 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Sajam su otvorili mađarski premijer Viktor Orban i srpski predsjednik Aleksandar Vučić i istaknuli nikad bolju suradnju dvaju zemalja. A što vas očekuje na Novosadskom sajmu?

Foto: Đorđe Lalić
  • 593
  • 192
  • 0

Danas je svečano otvoren 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu koji će okupiti preko 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta i trajati do petka 27. svibnja.

Dobra vijest za sve zainteresirane posjetitelje je da cijene ulaznica nisu mijenjane od prošle godine. Pojedinačne koštaju 600 dinara (oko 40 kuna), dok u grupnim posjetima po osobi ta cijena je 400 (25 kuna). Karte za organizirani dolazak učenika i studenata, djecu od sedam do 12 godina i umirovljenike iznose 300 dinara (20 kuna).

Nikad bolji odnosi Mađarske i Srbije?

Kako naglašavaju organizatori, za organizirani dolazak neophodno je dostaviti najavu posjeta s brojem posjetitelja i to najmanje 15, na memorandum zadruge, škole, fakulteta ili kompanije s pečatom i potpisom ovlaštene osobe. 

Na samom početku otvaranja Sajma, obratio se premijer Mađarske, koja je i zemlja partner, prvi put nakon 12 godina. Viktor Orban rekao je da je, unatoč galopirajućoj inflaciji i rastu cijena, dobra vijest da Mađarska može računati na Srbiju i Srbija na Mađarsku.

Dodao je da je on čovjek sa sela"U selu kod nas je zakon da ako imaš zemlju moraš je obrađivati, to je zakon koji se ne smije pogaziti."

Višegodišnja suradnja Srbije i Mađarske

Prema Orbanu, ekonomska suradnja dvaju zemalja do sada nije bila ovako jaka kao danas.

"Ne pristajemo na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Briselu, kada je riječ o povećanju cijena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći nahraniti svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama", upozorio je

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istaknuo je da je Mađarska bila sedma zemlja Europske unije u nivou trgovinske razmjene sa Srbijom.

"Mađarska je danas broj 2, a ukupno u ovoj 2022. godini zemlja broj 3. Nevjerojatan je napredak vanjskotrgovinskih odnosa u poljoprivredno-prehrambenom industriji, prelazimo 200 milijuna eura razmjene", rekao je Vučić i spomenuo prijedlog Srbije Mađarskoj za čuvanje energenata.

"Mi nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta. Predsjednik Orban mi je odmah rekao, Aleksandre, nema problema - riješeno", i dodao da ako Mađarskoj nedostaje bilo što, Srbija će biti tu, a ako njima nešto nedostaje, prvi poziv će uputiti Mađarima. Zahvalio se seljacima u poljoprivredi koji će "održati Srbiju i dobar dio regije u životu, da ljudi imaju dovoljno hrane".

Izložba stoke i nagradna igra

Podsjetimo da će tijekom sajamskih dana u hali 3 biti muzejski eksponati od motike do najsuvremenijih strojeva. Tradicionalno će biti organizirana i izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi željeti vidjeti je najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u srpnju napuniti četiri godine, simentalske pasmine. 

Pored Mađarske kao zemlje partnera, zemlja prijatelj ove godine je Italija, generalni sponzor ove godine je Globos osiguranje, a višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra.

Na Sajmu će preko 1.100 izlagača pokazati svoju ponudu

Ono što možda i najviše privlači posjetitelje je nagradna igra u kojoj s kupljenim ulaznicama mogu osvojiti traktor ili neki od vrijednih priključnih strojeva.


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Novosadski sajam Otvorenje Viktor Orban Aleksandar Vučić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P