Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SALORI
  • 22.04.2022. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren je 17. Sajam lova, ribolova i turizma

Lovci, ribiči i zaljubljenici u prirodu oživjeli su sajamski prostor na osječkom Pampasu. Tijekom vikenda može se posjetiti 17. Salori – Sajam lova, ribolova i turizma te 24. Motomobil, Sajam automobila i prateće industrije

Foto: Ivana Barišić
  • 459
  • 98
  • 0

Lovci su, čini se, ove godine zauzeli primat na osječkom 17. Sajmu lova, ribolova i turizma, tradicionalnom SALORI-ju. Na popularnom Pampasu najviše se može vidjeti lovačkih saveza, šumara, kao i proizvođača opreme koji prate njihove zahtjeve. 

"Korona je dala svoj obol, pa interes stagnira", komentirao nam je Božidar Gatarić, vlasnik tvrtke Kov koja se bavi proizvodnjom lovačke odjeće posljednja tri desetljeća.

Ilustrira nam to činjenicom kako su prije pandemije radili s 56 specijaliziranih trgovina za lov i ribolov u Hrvatskoj, a sada je to palo na 15. 'Pokrili' su se, kaže nam, izvozom u zemlje Europske unije, Sloveniju i Italiju. 

"Kupci nas već prepoznaju, a sajmovi su nam važni radi kontakata", objašnjava nam. U svojem programu, pokazuje nam, nude svečanu i radnu lovačku odjeću. Dok se svečano odjelo, napominje, u lovačkoj karijeri kupuje jednom, najviše dva puta, cijena mu se kreće od 1.500 do 1.800 kuna.

Sve za lovce - od glave do pete

S njihovih polica najviše se, ipak, traže radna odjela.

"Nama najbolje ide ono što se 'dere', intenzivno nosi. Tako se lovac kod nas može obući od glave do pete, dakle, to uključuje hlače, majicu, košulju, prsluk, jaknu, kapu za oko 2.000 kuna", kaže nam Gatarić dodajući kako su lovci jako zahtjevni kupci koje se ne može zadovoljiti s bilo čime. Objašnjava kako su odjela izrađena od specijalnih materijala što ih izdavaja od drugih, a koji se isključivo proizvode za njih, po narudžbi i tehnologiji koju su predložili. 

Sajam je otvoren do 24. travnja 

Posjetitelji Salorija zavirivali su i u izloge s lovačkom opremom i streljivom. U vitrinama se nudilo vatreno novo i rabljeno oružje, a znatiželjne je privlačilo i ono airsoft za koju nije potrebna prijava, ali i plinsko. Cijena novog vatrenog oružja, kreće se od, primjerice, 4.000 kuna dok se za novi Colt Python 357 Mag 5'' treba izdvojiti 20.439 kuna. Istovremeno se cijena rabljenog koje se nudi na Soloriju kreće od 1500 do 12.499 kuna. Do dalekozora se može već po cijeni od 499 kuna.

Među izlagačima zatekli smo i proizvođače mljevene paprike iz Baranje. Na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Major iz Kotline već tri generacije se bave upravo tim poslom. Na lovačkom sajmu, kaže nam Ildiko Sečenji Major prisutni su već godinama.

"Imamo tri jutra paprike. Sve radimo ručno. Godišnje s jednog jutra dobijemo od 500 do 700 kilograma. Riječ je uglavnom o obiteljskom poslu jer teško možemo pronaći radnike", govori nam dalje Ildiko. 

Sajam je otvoren do nedjelje

Kilogram njihove ljute ili slatke mljevene paprike zasada 'ide' po staroj cijeni, od 150 kuna. Što će biti na jesen?, pitamo je.

"Vidjet ćemo hoćemo li moći zadržati tu cijenu jer je sve poskupjelo. Papriku smo posijali, čekamo sada sredinu svibnju kako bi ju mogli presaditi. Nadam se da će nas ove godine vrijeme poslužiti. Prošla nam je bila uglavnom dobra", zaključuje Ildiko. 

Traženu mljevenu baranjsku papriku svoje obitelji prodaje Ildiko Sečenji Major

Sajam se održava od 22. do 24. travnja 2022., a posjetitelje čeka velika revija i predstavljanje brojnih lovačkih i ribolovnih društava i saveza, uz nezaobilaznu izložbu trofeja, kao i bogatu ponudu opreme i pribora za lov i ribolov.


Fotoprilog


Tagovi

SALORI Sajam lova i ribolova Osijek Božidar Gatarić Ildiko Sečenji Major


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner