Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 11.05.2019. 12:45
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do 10 posto

U Novom Sadu je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Slađana Aničić
  • 538
  • 55
  • 0

U Novom Sadu je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Smotru agrara je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vućević, dok je tamošnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naglasio da se tržišta mijenjaju, te da je ekološka poljoprivredna proizvodnja u fokusu.

"Pozivam vas da posjetite svaki dio ovogodišnjeg Sajma, kao i posebnu manifestaciju koju organizira Ministarstvo poljoprivrede, a u vezi je se ekološkom proizvodnjom", rekao je Nedimović. 

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je tom prilikom istaknuo da je do sada na ovoj manifestaciji izlagalo više od 7.000 inozemnih izlagača, a domaćih 100.000, a da je Poljoprivredni sajam do sada posjetilo deset milijuna ljudi. 

Proizvodi i usluge iz 61 države

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu će sve do 17. svibnja nastupiti 1.518 tvrtki, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine je prema riječima organizatora još veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora svibanjskog sajma u 2019.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u Srbiji, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu predstavljaju i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Njemačke, Turske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Španolske. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i distributera poljoprivrednih strojeva iz Rusije.  

Kombajni od pola milijuna eura 

Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravat će popuste od dva do deset posto. Važit će za većinu priključnih strojeva i pojedine modele traktora i kombajna. 

Ove godine, među najskupljim eksponatima je univerzalni kombajn čija cijena je 514.000 eura, a posjetitelji ga mogu vidjeti na Almexovom štandu. Krone silažni kombajn, koji je po cijeni odmah iza njega, košta blizu pola milijuna eura, izložit će ITN.

Skupocjene univerzalni kombajne, skuplje od 300.000 eura, John Deere, New Holland i Case ih na Sajmište donose Kite d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložit će Inter Agrar Fendt 1050 vario, a košta 360.000. Iako izgledaju nedostižno, prema dosadašnjim iskustvima, najskuplji strojeve najbrže "odu".

Najteži bik Mališa od 1.710 kilograma 

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske pasmine, star četiri godine, sa 1.710 kilograma. Vlasnik je Tomislav Jeremić, Salaš Crnobarski. 

Ove godine žestoka je konkurencija među ovnovima i to virtemberg pasmine. Najteži je Sajamski, star tri i po godine, sa 200 kilograma. Na Poljoprivredni sajam ga dovodi Kusago, Salaš Noćajski. U stopu ga prate Pavle, Živorada Živkovića i Mića 4, Gorana Čolića iz Bogatića, teški oko 195 kilograma.

Svi su izloženi na Novosadskom sajmu, na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke, koja se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dan stočara je u četvrtak, 16. svibnja na Manježu.

Više od 50 stručnih skupova

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savjetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru u stopu će pratiti događaje na izložbenim prostorima 86. međunarodnog poljoprivrednog  sajma. Bit će održano više od 50 stručnih skupova, konferencija, radionica, edukacija i panela u Kongresnom centru Master.

Za ponedjeljak, 13. svibnja, događaje su najavile i veleposlanstva Austrije,  Republike Francuske i Kraljevine Nizozemske. 

Cijene ulaznica 

Cijene ulaznica nisu mijenjane u odnosu na prethodnu godinu. Pojedinačne koštaju 40 kn. Učenici i studenti, kao i posjetitelji u organiziranim posjetama plaćaju 13 kn, koliko košta i ulaznica za umirovljenike i djecu od 7 do 12 godina. Na obiteljski dan cijela obitelj s djecom do 16 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može posjetiti uz jednu kupljenu ulaznicu koja košta 40 kn. Radno vrijeme sajma je od 9 do 19 sati. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)