Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački sajam
  • 24.08.2022. 17:00
  • Tuzla

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu - izloženi domaći proizvodi i mehanizacija

Kako se BiH snašla u vrijeme "dramatičnih promjena" u poljoprivrednoj proizvodnji, koji su prioriteti, čemu se posvetiti - samo su neka od pitanja na koja su se osvrnuli govornici na otvaranju Sajma šljive

Foto: Mario Raletić
  • 426
  • 79
  • 0

Razvoj domaće proizvodnje mora biti imperativ – u najkraćem je poruka dužnosnika s danas otvorenog 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu u susjenoj Bosni i Hercegovini. S ove najstarije specijalizirane manifestacije domaćini su pozvali sve vlade, na svim razinama vlasti, da misle na poljoprivrednike jer budućnost domaće proizvodnje ovisi isključivo od pomoći države. 

"Smatramo da je uloga struke od velikog značaja", istakao je Ensar Mešanović, direktor sajma, te dodao da se iduće godine obilježava jubilej – 50 godina kontinuiteta u skromnim uvjetima, uputivši molbu svima da pomognu u izgradnju novog sajmišta.

Domaći proizvodi ispunili štandove (Foto: Selma Mujić)

Za ovaj infrastrukturni pothvat, grad je osigurao zemljište u centru, nadovezao se gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić. Budući ekonomski razvoj se, kako je rekao, oslanja na poduzetnički duh, industrijsku proizvodnju i poljoprivredne resurse uz naglasak na segmente ekonomiji koji ostvaraju značajniji izvoz. 

"Poljoprivredni proizvođači s područja našeg grada će ove godine proizvesti više tisuća tona šljive, kruške, jabuke, od čega veći dio neće biti adekvatno plasiran, to su zadaci na kojima zajedničkim snagama moramo raditi", poručio je prvi čovjek ovog grada.

Domaće mora biti prioritet

U svojim obraćanjima, kantonalni ministri poljoprivrede, odnosno privrede, Tuzle i Sarajeva, Emir Begić i Adnan Delić, poručili su kako će se uključiti u pomoć poljoprivrednicima te kako je pred svima zadaća da se zaštiti brend gradačačke šljive. 

I bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, inače veliki prijatelj ovog sajma, podsjetio je na važnost domaće proizvodnje posebno u "nemirnim vremenima u kakvim sada živimo", naglasivši da će hrane uvijek trebati. 

Profesor Brka pozvao građane da kupuju domaće i cijene poljoprivrednike

Poljoprivredna proizvodnja ne može imati napredak bez veza sa strukom i naukom, jasno je naglasio dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof. dr Muhamed Brka. 

"Svjedoci smo koliko nam je važna domaća proizvodnja, mislimo da će hrane uvijek biti, da, samo je pitanje po kojoj cijeni", rekao je profesor, te pozvao građane da kupuju domaće i cijene proizvođače. 

Premijer najavio veća izdvajanja

Federalni premijer Fadil Novalić, prije nego je presjekao svečanu vrpcu, čime je sajam i službeno otvoren, poručio je kako je prihvaćeno da treba imati modernu poljoprivredu koja je tržišno orijentirana i konkurentna, ali da su se desile dvije krize s pandemijom i agresijom na Ukrajinu, koje su značajno utjecale na globalne procese.

U tim okolnostima, kako je naveo, ne snalaze se ni proizvođači hrane, ni stručnjaci, ali ni političari zbog velikih poskupljenja i zabrana izvoza pojedinih država, ističući kako je hrana postala strateška roba. Ocijenio je i kako je ovo vrijeme dramatičnih promjena u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem plastenika, novih sjemena i tehnologija.

Izložena mehanizacija

"Uspjeli smo uz velike poticaje osigurati da imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a to isto treba učiniti i sa žitaricama i uljaricama", rekao je Novalić, poručivši da će agrarni budžet biti veći u budućnosti kako bi "sami sebi mogli garantirati hranu".

Na sajmu je, osim domaćih proizvoda, izložena i mehanizacija, a istovremeno je danas počela i podsajamska aktivnost 5. Međunarodni sajam pčelarstva gdje se med nudi po povoljnijim cijenama. 

Manifestacija traje do subote 27. kolovoza u 16 sati. Danas, sutra i u petak vrata su otvorena od 10 do 19 sati, a ulaznica košta 2 KM (8 kn, op.ur.). Kako je protekao prvi dan pogledajte u našoj galeriji fotografija. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Gradačački sajam Sajam šljive Ensar Mešanović Fadil Novalić Emir Begić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]