Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koze i ovce
  • 08.10.2021. 12:00
  • Istarska, Rabac

Ovčji i kozji sir s OPG-ova Vidas i Moravec šampioni kvalitete

U sklopu 23. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza, održana je i izložba izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, ove godine 22. po redu. Dodijeljeno je 34 odličja – 11 zlatnih, 16 srebrnih i sedam brončanih.

Foto: HAPIH
  • 519
  • 67
  • 1

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza (HSUOK) održano je 23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza.

Dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a tom je prigodom istaknula kako je, osim ključne uloge kroz provedbu uzgojnih programa te kontrole proizvodnosti, koja je obično tehnički i financijski najzahtjevniji dio, Agencija nositelj i aktivnosti promocije proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg mesa kroz oznaku Mlijeko i Meso hrvatskih farmi. 

"Cilj ovih oznaka je dodatno informiranje potrošača i podrška našim domaćim proizvođačima s ciljem povećanja proizvodnje mesa i mlijeka na hrvatskim farmama", kazala je dodavši kako je ona dobrovoljna i garantira sljedivost te ukazuje na hrvatsko podrijetlo proizvoda, što je sve veći zahtjev današnjih potrošača. 

Podsjetila je kako je u rujnu usvojeno proširenje Uvjeta za neobvezno označavanje mesa Znakom Meso hrvatskih farmi i na kategorije svježeg janjećeg i svježeg jarećeg mesa. 

"Godinama bilježimo blago povećanje brojnog stanja ovaca i koza“, potvrdio je i Tomislav Vidas, predsjednik HSUOK-a i dodao kako je prisutan negativan trend smanjenje broja gospodarstava. "Starije generacije uzgajivača odustaju, no te ovce ne idu na klanje nego ih ipak preuzimaju drugi“, istaknuo je. 

23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza

Savjetovanje je okupilo 200-njak sudionika, a otvorio ga je izaslanik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane. 

"Stočarska proizvodnja je uvijek u fokusu Ministarstva poljoprivrede, a ove su posljednje dvije godine bile iznimno teške“, rekao je Barać pojašnjavajući kako je Covid pandemija dovela u pitanje isporuke većine finalnih proizvoda upravo stočarske proizvodnje, nakon čega je donesen niz mjera da bi se prebrodili ovi problemi otežanog plasmana. 

Proglašeni šampioni 22. izložbe 

Tradicionalno se u sklopu savjetovanja održala i izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, ove godine 22. po redu. 

Od 39 ocijenjenih mliječnih proizvoda bilo je 34 sira od toga 11 u kategoriji tvrdih, 15 polutvrdih, dva meka, četiri svježa sira i dvije skute, četiri sirna namaza i jedan jogurt. Ukupno je bilo 19 mliječnih proizvoda s različitim dodacima (svježi i/ili sušeni začini, povrće, tartufi, ulje, dim, vino).

Dodijeljeno je 34 odličja – 11 zlatnih, 16 srebrnih i sedam brončanih.

Posjetitelji su imali priliku i degustrirati sireve

Šampion kvalitete u kategoriji ovčjih mliječnih proizvoda je "Paški sir“ OPG Krunoslav Vidas iz Novalje, a u kategoriji kozjih mliječnih proizvoda "Kozji sir s provansalskim biljem“ OPG Moravec iz Nove Vesi. 

"Kad govorimo o kvaliteti ovčjih i kozjih sireva u Republici Hrvatskoj mi smo rame uz rame u svaku zemlju Europske unije po pitanju ove proizvodnje“, zaključio je Samir Kalit koji je predsjedavao stručnim povjerenstvom. 


Fotoprilog


Tagovi

23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza 22. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva HAPIH Darja Sokolić Zdravko Barać Tomislav Vidas OPG Krunoslav Vidas OPG Moravec


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner