Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 17.12.2015. 08:30

Ovo je godina crnih vina i zdrave masline!

7. degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2015, održana je u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Nadin.

  • 204
  • 9
  • 0

7. degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2015, održana je nedavno u mjestu Nadin u Zadarskoj županiji u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Nadin.

Na manifestaciju iz godine u godinu pristiže sve veći broj uzoraka vina i ulja pa je tako i ove godine zaprimljen rekordni broj uzoraka vina - 141 i maslinovih ulja - 59. U samom početku, organizatori nisu ni slutili da će se manifestacija ovako brzo razvijati i da će biti jedna od najznačajnijih u Zadarskoj županiji.

Manifestacija poprimila nacionalni karakter

Podsjetimo, u početku je manifestacija bila organizirana samo za vinogradare i maslinare iz Nadina, da bi se već treću godinu proširila na cijelu županiju, a ove godine i na veliki dio Lijepe naše. Tako su po prvi puta, nakon vina iz cijele Dalmacije i Kvarnera, na manifestaciju pristigli uzorci vina iz kontinentalne Hrvatske, iz Ludbreškog vinogorja, koja su dala poseban štih i značaj. I ove godine, kao i svih prethodnih, organizatori nisu zaboravili domaće autohtone sorte Maraštinu i Plavinu, koje svake godine pristižu u sve većem broju te ih se ocjenjuje van konkurencije s drugim vinima.

U Sultan Selim zaštitio Nadin kao vinogradarski kraj

Iz godine u godinu, kvaliteta naših vina je bolja. Postajemo značajan čimbenik na našem, ali i na inozemnom tržištu, posebno kad su u pitanju vina iz ekološke proizvodnje u kojima vidimo svoju budućnost i na tome gradimo dodatnu vrijednost. Da smo i u povijesti bili vinogradarski kraj dokazuju spisi iz 1574. godine, kada se Sultan Selim II. inače sin čuvenog Sulejmana Velikog, poznat kao ljubitelj i konzument vina u većim količinama isključivo tražio da se zaštite Kašteli Nadin i Vrana kao vinogradarski kraj te da želi isključivo uživati u vinima iz tog dijela Dalmacije kojeg su zaposjeli u borbama sa Mlečanima.

Novozasađeni vinogradi

"Da se u novije vrijeme ništa ne događa slučajno, dokaz su sve veće novozasađene površine vinograda, kako u Nadinu, tako i u cijeloj županiji. Kroz mjere ruralnog razvoja nam je omogućeno sufinanciranje u podizanju nasada, kupnji mehanizacije, opremanju vinarija itd., zato bi ih trebalo maksimalno koristiti", istaknuo je Tomislav Glavić, Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin te dodao kako bi ovim putem htio zahvaliti svim vinarima i maslinarima koji sve ove godine redovito dolaze na manifestaciju sa svojim vinima i uljima i tako daju na vrijednosti i značaju istoj.

Znanstveni stručni skup o vinovoj lozi

Program manifestacije započeo je sa Znanstvenim stručnim skupom, u OŠ Nadin, uz moderatoricu Gordanu Dragun. Održana su predavanja eminentnih stručnjaka sa područja agronomije na temu: Maslinovo ulje od prerade do stavljanja na tržište, Šime Marcelić, zatim Enološki potencijal Maraštine i Plavine, koji je predstavio Edi Maletić, Ishrana vinove loze preduvjet kvalitete grožđa i vina, o čemu je govorila Mirjana Herak Čustić, Vrste i izbor bentonina, Davor Mitrović te predavanje Učinkovita zaštita i specijalna gnojidba vinograda u ekološkoj i integriranoj proizvodnji - iskustva iz prakse, Igor Gomezelj.

Kvaliteta vina unatoč vrućinama izuzetna

Predsjednik ocjenjivačke komisije bio je Ante Grubišić, a tajnik Zvonimir Vlatković.

Berba 2015. godine bila je izuzetno dobra za vinogradare i vinare radi dobre kvalitete grožđa, a na kraju sve se odrazilo na vrlo dobru kvalitetu vina. Vegetacija vinograda je počela kišovito, ali od cvatnje do berbe vrijeme je uglavnom bilo dobro za vinograde (grožđe), a mali problem bio je u 7. i 8. mjesecu kada su bile vrlo visoke temperature (40 do 50 stupnjeva), što je usporilo sazrijevanje grožđa.

Godina crnih vina?

Kako je grožđe bilo vrhunske kvalitete, tako je i vino kod dobrih vinara vrhunske kvalitete, dobre arome, tijela i alkohola. Bijela vina na ocjeni (maraština, pošip, debit i dr. sorte) su žuto-zelene boje, malo višeg alkohola, nižih kiselina, ali ipak sačuvanih voćnih aroma. Crna vina na ocjeni (plavina, merlot, syrah, cabernet i dr. sorte) su dobre boje, dobrog tijela, visokog alkohola i tipičnih aroma, pa bi ovo bi mogla biti godina crnih vina. Ocjena vina u Nadinu 2015. godine je po broju uzoraka bila rekordna (140 vina - bijelih, crnih, rose i dr.).

"S obzirom da je vinogradarska godina bila dobra, vinari su to grožđe preradili u kvalitetna i vrhunska vina, koja treba čuvati i raditi stručno da bi se kvaliteta vina sačuvala i bila još bolja", rekao nam je agronom Ante Grubišić, predsjednik ocjenjivačke komisije za vino.

Maslinarska godina prosječna

Šampion crnih vina je Branko Kutija iz Lisičića. Piznanje za najbolju plavinu dobio je Milan Odžaković iz Nadina. Šampionska titula u kategoriji bijelih vina pripala je Branku Kežmanu iz Slanja, Ludbreg a najbolju maraštinu ima Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih. Šampion maslinovih ulja je Ivica Vlatković iz Novigrada.

"Maslinarska godina 2015. može se svrstati u kategoriju prosječnih tj. polovičnih godina po urodu maslina. Naime procjene (PSS Zadarske županije) kažu da je u našoj županiji pobrano i prerađeno između 3.500 i 4.000 t maslinovog ploda. Uz ovogodišnji prosječni randman od 12 % može se očekivati od 420 t do 480 t maslinovog ulja.

Nije bilo maslininih štetnika

Ova godina ostati će upamćena po tome što u njoj nisu zabilježeni napadi maslinove muhe i maslinovog moljca, te svrdlaša, kao što je to bilo izrazito izraženo prošle godine. Količine ploda su podbacile zbog izrazito toplog vremena u periodu cvatnje koji je loše djelovao na samu oplodnju te zbog posljedica koje je izazvala bolest paunovo oko prethodne godine. Količine ploda i ulja su polovične od pretprošle dobre godine (2013. oko 6.000 t ploda), a ovogodišnja maslinova ulja su većinom vrlo dobre kvalitete. Srednje su do intenzivne voćnosti, s izraženim svojstvima gorčine i pikantnosti kod većine uzoraka ekstra djevičanske kvalitete.

Visok postotak fenola u mladim uljima pokazuje nam da će ona moći zadržati svoju kvalitetu tokom cijele godine, odnosno da će se moći dobro očuvati. U uzorcima koji su odbačeni zbog prisutnosti negativnih svojstava, prevladavaju mane octikavosti i upaljenosti. Te mane su posljedica lošeg, neprikladnog i dugog čuvanja ploda do prerade u kojima su se pokrenuli procesi fermentacija. S toga smatramo da je potrebno i dalje intenzivno raditi na edukaciji maslinara prvenstveno na području pravovremene berbe i čuvanja plodova do prerade", naglasila je Anastazia Milardović, dipl. ing. preh. teh. voditeljica Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar.


Tagovi

Nadin Msalinovo ulje Degustacija ulja i vina 2015 Mirjana Herak Čustić Edi Maletić Šime Marcelić Gordana Dragun Davor Mitrović Igor Gomezelj Ante Grubišić Zvonimir Vlatković


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?