Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna konferencija
  • 23.04.2016. 13:30

Poljoprivreda je naša i mi smo njezini!

Poljoprivreda, demografija, nove tehnologije. Mislim da u ovom trenutku nema bolje teze od ove tri riječi, a poljoprivreda nije samo proizvodnja hrane, već je to i kultura i način života na ovim prostorima.

  • 891
  • 104
  • 0

Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije, reklo bi se prilično nespojivo za one neupućene.

Ali upravo je to što mora ovo troje povezati da bi imali i proizvodnju hrane na selu, i ljude koji tamo žive, kao i one koji mogu suvremene tehnologije uvesti u tu proizvodnju, rečeno je na otvaranju Znanstveno stručne konferencije u Hrvatskog gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek.

Ivan Škorić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo ističe kako je veliki problem što nemamo skrivenih poticaja.

Nemamo skrivenih poticaja

"To imaju svi. Mi nemamo. Zato nam se događa da propadaju farme i poljoprivredna obiteljska gospodarstva. Može na više načina, kroz dobrobiti životinja, na zaštiti okoliša, na PDV-u. Može na mnogo načina, ali kod nas za sada ništa od toga i zato smo nekonkurentni. Obećavana je i poljoprivredna banka, ali nema banke, ako ona neće biti konkurentna. Mogu pomoći i sadašnje banke. Nemamo menadžere, odnosno menadžmente za naše poljoprivredne tvrtke", istaknuo je Škorić, ali i Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Napredna poljoprivreda čuva život na ovim prostorima!

Uvijek govorimo samo o problemima, a ne uspjesima. Vrtimo se u poljoprivredi samo oko ratara, šećerne repe.

Uvijek o problemima, nikad o uspjesima

Baviti se poljoprivredom je, nažalost, još uvijek kod nas sramota. Ima i istine i da oni koji se odvaže baviti poljoprivredom nemaju dovoljno znanja nositi se tom proizvodnjom.

Današnje tehnologije mogu čuda napraviti, ali treba znati izabrati te tehnologije. U mnogim zemljama ne može se naslijediti gospodarstvo ako nema kvalifikacija. On može zadržati vlasništvo, ali mora predati na upravljanje kvalificiranoj osobi, ističe Željko Turkalj, rektor osječkog sveučilišta. Uz visoke tehnologije trebaju nam ljudi s velikim znanjima.

Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije

Mislim da u ovom trenutku nema bolje teze, od ove tri riječi, a poljoprivreda nije samo proizvodnja hrane, već je to i kultura i način života na ovim prostorima, rekao je Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjskog.

Nove tehnologije su izazov i one u ovom trenutku osiguravaju konkurentnost. Imali smo mi mnogo toga, ali ono što danas ograničava razvoj i lošu demografsku sliku, su zakonski okviri. Moramo otvoriti mogućnost da mladi ostanu u poljoprivredi. Poljoprivreda nije problem samo seljaka i Ministra poljoprivrede, već cijeloga društva.

Jačati suradnju

Često smo puta iz ovih klupa davali poruke, ali rezultata je bilo slabo. No, poljoprivreda i prehrambena industrija je recept opstanka ovih prostora, kazao je Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek.

Cilj konferencije je jačanje suradnje znanosti, civilnog društva, Sveučilišta i gospodarstva otvaranjem javne stručne rasprave na temu poljoprivrede, demografije i novih tehnologija, kako bi se kroz dijalog, raspravu i razmjenu mišljenja između partnera pridonijelo ostvarivanju razvojnog puta na područje Slavonije.

Nakon pozvanih predavanja Makroekonomska slika prehrambene industrije Republike Hrvatske dr. sc. Gorana Buturca iz Ekonomskog instituta u Zagrebu i Depopulacija Hrvatske - činjenice i moguća/potrebna rješenja prof. dr. sc. Dražena Živića iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar, održana je i rasprava sudionika u kojoj su se svi složili da je upravo poljoprivreda i prehrambena industrija spas za Slavoniju i Baranju. Što bi se reklo u narodu, poljoprivreda je naša i mi smo njezini.


Tagovi

Turkalj Kraljićak Kovačević Konferencija Hrvatska gospodarska komora Poljoprivreda


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P