Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroAgro
  • 01.12.2022. 13:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Poljoprivreda se vratila u Zagreb - otvoren CroAgro s više od 290 izlagača!

Agronomski fakultet kao i FAZOS su pripremili niz stručnih predavanja i okruglih stolova od Zelenog plana do održive poljoprivrede, čulo se na otvorenju CroAgra i sajmova hrane i zdravog življenja

Foto: Marinko Petković
  • 1.883
  • 204
  • 0

Otvoren je međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije 2. CroAgro te 11. Sajmovi hrane i zdravog življenja sa 292 izlagača iz 21 zemlje na 16.000 m2 izložbenog prostora. 

“Poljoprivreda se vratila u glavni grad i ovo je sajam kakav poljoprivreda zaslužuje", kazala je direktorica Zagrebačkog Velesajma Renata Suša, koja je istaknula zemlje partnere Italiju i Portugal, te inovaciju salatu u kapsuli.

Kako je navela, u 6 zatvorenih grijanih paviljona nizat će se suvremena poljoprivredna mehanizacija u fazi godine kada poljoprivreda miruje. Osim toga, impresivna satnica od 200 sati programa donijet će niz sadržaja o proizvodnji hrane u najširem smislu. Uz to, Agronomski fakultet u Zagrebu kao i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek su pripremili niz stručnih predavanja i okruglih stolova od Zelenog plana do održive poljoprivrede. Tu je i 14. kongres nutricionista.

Ozbiljan izazov pred poljoprivrednicima

Partner ZV-a, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglasio je da HPK predstavlja 70.000 OPG-ova koji su raspoređeni u 19 hektara, s ciljem povezivanja poljoprivrednih proizvođača na tržištu. Dodao je da je pred njima ozbiljan izazov jer se susreću sa zahtjevnim Zelenim politikama ZPP-a kao i onim energetskim, te problemima u opskrbi. Tu je i golem rast cijena kako ulaznih troškova tako i cijena hrane za potrošača.

Prema njegovim riječima, ciljamo 30 milijardi kuna vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, a sada smo na malo više od 20 milijardi. Dakle, treba raditi na povezivanju poljoprivrede sa turizmom na lokalnoj razini.

Vrijednost poljoprivrede 20,6 milijardi kuna

Kako se čulo, domaća poljoprivreda čini 0,4% proizvodnje hrane u EU. Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet kazao je da bez alata nema zanata isto kao i poljoprivrede bez poljoprivrednih strojeva. Grad Zagreb predstavio je 32 OPG-a koji su osigurali kratke lance opskrbe, te neke od njih imaju i oznaku Plavi ceker.

Izaslanik predsjednika Vlade Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, rekao je da je hrvatska poljoprivreda na 20,6 milijardi kuna vrijednosti što je porast od 13,3%. Istaknuo je da je broj novoregistriranih traktora u Hrvatskoj lani porastao za 7,5%, a da u novom programskom razdoblju u idućih 5 godina poljoprivredi stoji na raspolaganju 3,8 milijardi eura, te 103 milijuna iz nacionalne omotnice. U Programu ruralnog razvoja ugovoreno je preko 21 milijarde kuna, a isplaćeno 17,5 milijardi kuna.

Na sajmu CroAgro izlagači iz 21 zemlje

Na otvorenju je govorila i predsjednica saborskog odbora Marijana Petir, veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, a otvorila ga je izaslanica predsjednika Republike Martina Ciglević.

Sajam traje od 1. do 4. prosinca, radno vrijeme Zagrebačkog velesajma je od 8 do 19 sati, ulaznica stoji 20 kuna te posjetitelji imaju besplatan parking.


Fotoprilog


Tagovi

CroAgro Međunarodni sajam Otvorenje Renata Suša Mladen Jakopović Tugomir Majdak Luka Korlaet


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]