Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 04.05.2019. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Poljoprivredni sajam: Proizvodi i usluge iz 61 države

Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom delu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Od 11. do 17. maja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Vedran Stapić
  • 204
  • 41
  • 0

Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu.

Od 11. do 17. maja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Prvi put Poljoprivredni sajam ima i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis. Prvi put se organizuje Izložba genetskih potencijala na kojoj će biti prezentovane autohtone rase stoke. Poslije više od 20 godina ima 17 kolektivnih izložbi.

S akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi Izložba poljoprivredne mehanizacije donosi najsavremenije mašine. 

Poljoprivredni sajam: Više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Iz Turske najsavremenija poljoprivredna mehanizacija 

Među najbrojnijim inostranim izlagačima su kompanije iz Turske koje donose najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu za prehrambrenu industriju kao i procesnu mehanizaciju i opremu za navodnjavanje. Posjetiocima će ponuditi i  sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, đubriva, organska, hemijska i biološka gnojiva kao i hemijske proizvode.

Iz Hrvatske stižu proizvodi i prerađevine od mesa i procesna oprema za mesnu industriju. Kupce na našem tržištu pokušat će da pronađu i proizvođači ambalaže i sredstava za zaštitu bilja. 

Informacije iz oblasti sertifikacije kontrole, inspekcije, ispitivanja i monitoringa bit će dostupne na štandovima kompanija iz Rumunjske. Oni će predstaviti i  dronove, namjenske objekte i postrojenja za proizvodnju. Mašine i opremu za prehrambrenu industriju, namjenske objekte, sjemena, kao i mehanizaciju donijet će Austrijanci. 

Posjetioci će moći da vide više od 1.600 životinja

Nacionalna izložba stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan je od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Posjetioci će imati priliku da vide najbolja grla stoke domaćih uzgajivača, kao i autohtonih rasa neophodnih za očuvanje biodiverziteta. Posjetioci će moći da vide više od 1.600 životinja. 

Goveda će biti izložena u hali 12. Kombinovana simentalska rasa, kao i mliječna rasa holštajn-frizijska bit će i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, bit će smještena između hala 12 i 13.

Posjetioci će moći da vide konje u hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, potom nonijusi, a bit će i hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija. 

Izložba genetskog potencijala

Prvi put ove godine na Poljoprivrednom sajmu bit će organizovana Izložba genetskog potencijala u okviru Nacionalne izložbe stoke. To podrazumijeva da će biti predstavljene autohtone rase goveda, konja, ovaca, koza i svinja.

Odgajvači, ali i svi posetioci, imaće priliku da vide konje rase nonijus, kao i svinje rase moravka, resavka i mangulica. Podolsko goveče je često viđeno na Poljoprivrednom sajmu, a prvi put na Nacionalnoj izložbi stoke bit će srpska bijela koza. Najviše autohtonih rasa je među ovcama, čak pet i to svrljiška, cigaja, lipska, sjenička i krivovirska.

Bit će predstavljene čiste i ukrštene rase svinja 

Na prostoru iza Manježa bit će predstavljeni najbolji primjerci ovaca rase virtenberg, il de frans, sufolk, šarole, teksal, romanovska, kao i autohtone vrste krivovirska, lipska, svrljiška, cigaja i sjenička. Među kozama najzastupljenija je sanska rasa, bit će i alpino, a u okviru Izložbe genetskog resursa prvi put će biti predstavljena srpska bijela koza.

Na otvorenom prostoru i u hali 31, farme i individualni proizvođači predstavit će čiste i ukrštene rase svinja. Na Sajmu će biti predstavljene rase landras, švedski jorkšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka.

Sajam će biti prilika i da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnje. Tako će u hali 23 biti farma kalifornijskih glista, kao osnov za proizvodnju biološkog humusnog supstrata. Predstavit će se i pčelari i ribarska gazdinstva. 

Po prvi put i Međunarodni dan voćara 

Ministarstvo poljoprivrede oranizuje i finansira Izložbu organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i Srpski kvalitet i zanatskog piva. U hali 1a posjetiocima će biti ponuđeni domaći organski proizvodi, džemovi i sokovi, ajvar, jaja, brašna, tjestenine, meso, namazi, ulja, svježe voće i povrće, svježe i sušene gljive… Svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije u vezi sa organskom proizvodnjom.  

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u srijedu, 15. maja, prvi put će biti održan Međunarodni dan voćara. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner