Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 04.05.2019. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Proizvodi i usluge iz 61 države

Novosadski sajam u svibnju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Europe, ali i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Od 11. do 17. svibnja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 tvrtki, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Vedran Stapić
  • 496
  • 47
  • 0

Novosadski sajam u svibnju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Europe, ali i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu.

Od 11. do 17. svibnja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 tvrtki, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Prvi put Poljoprivredni sajam ima i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, Italiju i Tunis. Prvi put se organizira Izložba genetskih potencijala na kojoj će biti prezentirane autohtone pasmine stoke. Nakon više od 20 godina ima 17 kolektivnih izložbi.

S naglaskom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi Izložba poljoprivredne mehanizacije donosi najsuvremenije strojeve. 

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Iz Turske najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija 

Među najbrojnijim inozemnim izlagačima su tvrtke iz Turske koje donose najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu za prehrambenu industriju kao i procesnu mehanizaciju i opremu za navodnjavanje. Posjetiteljima će ponuditi i  sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, gnojiva, organska, kemijska i biološka gnojiva kao i kemijske proizvode.

Iz Hrvatske stižu proizvodi i prerađevine od mesa i procesna oprema za mesnu industriju. Kupce na tržištu pokušat će pronaći i proizvođači ambalaže i sredstava za zaštitu bilja. 

Informacije iz sektora certifikacije kontrole, inspekcije, ispitivanja i monitoringa bit će dostupne na štandovima tvrtki iz Rumunjske. Oni će predstaviti i dronove, namjenske objekte i postrojenja za proizvodnju. Strojeve i opremu za prehrambenu industriju, namjenske objekte, sjeme, kao i mehanizaciju donijet će Austrijanci. 

Podolsko govedo i hrvatski punokrvnjaci

Nacionalna izložba stoke, koja se organizira pod pokroviteljstvom tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan je od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Posjetitelji će imati priliku vidjeti najbolja grla stoke domaćih uzgajivača, kao i autohtonih pasmina neophodnih za očuvanje biodiverziteta. Posjetitelji će moći vidjeti više od 1.600 životinja. 

Goveda će biti izložena u hali 12. Kombinirana simentalska pasmina, kao i mliječna pasmina holštajn-frizijska bit će i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona pasmina, podolsko govedo, bit će smještena između hala 12 i 13. Posjetitelji će moći vidjeti konje u hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicanci, potom nonijusi, a bit će i hrvatskih punokrvnjaka i shetland ponija. 

Izložba genetskog potencijala

Prvi put ove godine na Poljoprivrednom sajmu bit će organizirana Izložba genetskog potencijala u okviru Nacionalne izložbe stoke. To podrazumijeva da će biti predstavljene autohtone pasmine goveda, konja, ovaca, koza i svinja.

Uzgajivači, ali i svi posjetitelji, imat će priliku vidjeti konje pasmine nonijus, kao i svinje pasmine moravka, resavka i mangulica. Najviše autohtonih pasmina je među ovcama, čak pet i to svrljiška, cigaja, lipska, sjenička i krivovirska.

Bit će predstavljene čiste i križane pasmine svinja 

Na prostoru iza Manježa bit će predstavljeni najbolji primjerci ovaca rase virtenberg, il de france, sufolk, šarole, teksal, romanovska, kao i autohtone vrste krivovirska, lipska, svrljiška, cigaja i sjenička. Među kozama najzastupljenija je sanska pasmina, bit će i alpino, a u okviru Izložbe genetskog resursa prvi put će biti predstavljena srpska bijela koza.

Na otvorenom prostoru i u hali 31, farme i individualni proizvođači predstavit će čiste i križane pasmine svinja. Na Sajmu će biti predstavljene pasmine landras, švedski jorkšir, durok, pijetren, kao i autohtone pasmine mangulica, resavka i moravka.

Sajam će biti prilika i da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnje. Tako će u hali 23 biti farma kalifornijskih glista, kao osnova za proizvodnju biološkog humusnog supstrata. Predstavit će se i pčelari i ribarska gospodarstva. 

Prvi put i Međunarodni dan voćara 

Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede organizira i financira Izložbu organskih proizvoda, proizvoda s oznakama geografskog porijekla i zanatskog piva. U hali 1a posjetiteljima će biti ponuđeni domaći organski proizvodi, džemovi i sokovi, ajvar, jaja, brašna, tjestenine, meso, namazi, ulja, svježe voće i povrće, svježe i sušene gljive… Svi zainteresirani moći će dobiti i informacije u vezi s organskom proizvodnjom.  

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u srijedu, 15. svinja, prvi put će biti održan Međunarodni dan voćara. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]