Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2021
  • 12.08.2021. 10:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Pomurski sajam u Gornjoj Radgoni otvara vrata

Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, na sajmu ćemo se svaki dan 'cijepiti' zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem, kažu iz tvrtke Pomurski sejem.

Foto: Pomurski sejem d.d.
  • 950
  • 272
  • 0

Na ukupno 53.800 četvornih metara sajamske površine od kojih 19.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora svoje će proizvode od 21. do 26. kolovoza ove godine na 59. Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA 2021. u Gornjoj Radgoni, u susjednoj Sloveniji, predstaviti 1.100 izlagača iz 29 zemalja, među kojima i dvadesetak hrvatskih tvrtki.

Organizatori, tvrtka Pomurski sejem d.d., ističu zadovoljstvo što se, nakon prošlogodišnje internetske inačice, ova manifestacija vraća u tradicionalne "sajamske aktivnosti i zdravo druženje". 

Ove im je godine zemlja partner Francuska, koja je nastup na sajmu i prezentaciju svojih proizvoda najavila sloganom "Okusite Francusku".

Od inovacija do autohtonih pasmina

U bogatom programu događanja, kao posebne adute, organizatori ističu predstavljanje inovacija među kojima i prskalice sa senzorskim sustavom za preciznu primjenu sredstava za zaštitu bilja, te integriranim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda.

U duhu obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća, stavljaju naglasak na ekološku poljoprivredu, stare slovenske sorte jabuka i grožđa, te sigurnu hranu lokalnih proizvođača, odnosno proizvoda tamošnjih farmi, posebice mladih poljoprivrednika i lokalnih akcijskih grupa.

Veliko zanimanje posjetiteljima zasigurno će privući i pokusni nasadi na 15.300 m2 te izložba životinja na čak 3.000 m2, uvjereni su iz Pomurskog sajma. Predstavit će se autohtone slovenske pasmine domaćih životinja, njihovi mliječni i mesni proizvodi kao i proizvodi od vune. Bit će tu zanimljivih prezentacija iz pčelarstva među kojima medonosnih biljaka i visokotehnološkog pčelinjaka, ali i onih malih životinja, pa čak i riba, te autohtoni psi kraški ovčari.

Ljubitelji hortikulture moći će saznati kako bi trebao izgledati savršen kućni vrt uz stručno vodstvo u postavljenom prikazu vrta s više od 300 biljnih uzoraka, a oni koji preferiraju ekološki uzgoj saznat će sve o održivom vrtlarstvu i permakulturi.

Na dosadašnjim je sajmovima veliko zanimanje pobudilo i šišanje ovaca

Naravno, slovenski sajam ne bi bio potpun bez segmenta šumarstva u kojem će biti stavljen naglasak na zaštiti šuma kroz racionalnu upotrebu drva. Posjetitelji će otkriti i tajne sajamske poučne šumske staze te vidjeti prikaz sigurnog rada s motornom pilom.

Na sajmu će biti zastupljene i aktivne institucije Europske unije koje povezuju vlasnike poljoprivrednog zemljišta, trgovinu stokom i mesom, i dakako, vodeće slovenske institucije iz područja poljoprivrede, hrane i gospodarstva na čelu s tamošnjim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane čiji će djelatnici voditi stručna predavanja, prezentacije i konzultacije za posjetitelje.

Ocjenjivanje kvalitete i degustacije delicija

Na kraju valja dodati kako će u bogatom sajamskom programu svoje mjesto naći i međunarodna ocjenjivanja kvalitete proizvoda i to mesa i mesnih prerađevina; mlijeka i mliječnih proizvoda; voćnih sokova i bezalkoholnih pića. Svoj će epilog, najavljuju organizatori, ovdje dobiti i Otvoreno državno ocjenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona i Ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem.

Nakon svečane dodjele priznanja bit će upriličene i degustacije nagrađenih proizvoda, koji će se moći i kupiti po prihvatljivim sajamskim cijenama. Ovdje valja istaknuti zapažen uspjeh hrvatskih tvrtki, među kojima u mnoštvu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, objavljenih u katalogu sajma u tiskanom obliku kao i na njihovim web stranicama, svakako treba izdvojiti šampionske titule koje su na Međunarodnom ocjenjivanju mlijeka i mliječnih proizvoda osvojili Mliječni puding vanilija te 'z bregov UHT Kozje mlijeko tvrtke Vindija d.d. Varaždin.

"Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, na sajmu ćemo se svaki dan 'cijepiti' zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem“, najavljuju u svom priopćenju iz Pomurskog sajma.

Pet najsretnijih čitatelja mogu osvojiti po dvije ulaznice. 

Dovoljno je ispuniti kratki aplikacijski obrazac (priložen na kraju teksta) te čekati obavijest na svojoj e-mail adresi. Dobitnici će s osobnim iskaznicama na blagajni 8 (Ulaz 1) moći podići osvojene ulaznice. 

Rok za prijavu je utorak, 17. kolovoza. Sretno svima i vidimo se na 59. međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA 2021.!


Tagovi

Poljoprivredni sajam Pomurski sejem Gornja Radgona Pojoprivredno-prehrambeni proizvodi


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/