Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra ekonomija
  • 09.03.2016. 18:30

Pozitivne priče dobre ekonomije

O dobroj ekonomiji razgovarat će se od 31. ožujka do 2. travnja!

Foto: ZMAG
  • 579
  • 76
  • 0

Svjetski poznati inovator, Belgijanac Gunter Pauli, samo je jedno od niza imena svjetskog glasa koje će ugostiti ovogodišnja Treća konferencija o dobroj ekonomiji.

O ekonomije koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara obilje prilika i mogućnosti da zadovoljimo vlastite potrebe bez ugrožavanja drugih, prihvaća odgovornost, njegujući solidarnost, pravedno koristi i dijeli resurse te poštuje održivost ekosustava razgovarat će se od 31. ožujka do 2. travnja u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49.

Modeli i mogućnosti održive proizvodnje

Učenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije. Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koji proizlaze iz dobre ekonomije, jer njezina bit je da ne inzistira samo na jednom ispravnom modelu, već da poštuje lokalne specifičnosti i društveni kontekst.

Belgijanac Pauli sudionike će upoznati s primjerima Plave ekonomije koja se temelji na principima djelovanja i odnosa u prirodi - bez otpada, učinkovito, raznoliko, prilagodljivo i uravnoteženo, a predstavit će se i Andera Etxeberria, direktor odjela za komunikaciju Mondragone, najveće svjetske zadruge iz španjolske regije Baskija koja se više od 10 godina uspijeva prilagoditi nemilosrdnim uvjetima na tržištu i opstati između zadrugarskih principa djelovanja i odlučivanja te velike poslovne organizacije s oko 75.000 zaposlenih.

Iskustva najvećih svjetskih zadruga

Vodeći stručnjak u svijetu u stvaranju održivih i otpornih poljoprivrednih sustava i član najveće zadruge na svijetu Organic Vallec koja okuplja organske proizvođače hrane Mark Shepard, odvest će nas na farmu New Forest - jedan od najambicioznijih poljoprivrednih projekata u SAD-u.

Konferencija će ugostiti i Olivier Bertrand, gradskog vijećnika Grenoblea i predsjednik gradske vodovodne tvrtke Eaux de Grenoble koji prateći principe koncepata zajedničkih dobara gradsko područje opskrbljuje vodom.

Plodovi mafijaške zemlje

Monica Usai, predstavnica međunarodne podružnice talijanske organizacije Libera Terra Mediterraneo približit će nam socijalnu zadrugu koja na zaplijenjenim imanjima mafijaša pokreće proizvodnju pazeći na odgovornost prema okolišu, zaposlenicima i tržištu. Libera svoj rad započinje 1995. godine zbog straha za gubitkom života, a danas okuplja više od 1.600 organizacija kojima je cilj sprječavanje širenja mafije u pore društva i lokalnih zajednica.

Konferenciju o dobroj ekonomiji posjetit će i Christian Hiß, inovator poduzeća Regionalwert AG, najbolji europski primjer uključivanja građana u podršku stvaranja društvenog poduzeća. Regionalwert AG ima ulogu jačanja lokalne ekološke proizvodnje hrane u prstenu oko grada Freiburga, a najveći ulagači su upravo budući korisnici proizvedene hrane - građani te građani koji su putem crowdfunding kampanje sakupili više od 2 milijuna eura - direktno investiranih u educiranje proizvođača za ekološku proizvodnju hrane, efikasne modele prerađivanja hrane i marketinga za modele prodaje.

Do danas je 520 osoba uložilo sredstva kroz sustav međusobne pomoći te je generirano stvaranje 16 društvenih poduzeća koja su integrirana u vitalan proizvodno-potrošački lanac kratke opskrbe.

#dobraekonomija - zašto je važna?

U program konferencije uključene su i tri rasprave: Dobra ekonomija u metalskoj industriji - egzotika sa sjevera Hrvatske, Zašto još nemamo etičnu banku i Strategija razvoja društvenog poduzetništva - kako i kamo dalje?

Ovu konferenciju organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Platformom za dobru ekonomiju. Ulaznice se mogu nabaviti putem Entrio sustava i na njihovim prodajnim mjestima, a cijena za tri dana iznosi 90 kuna, dva 70 dok će se jednodnevne ulaznice prodavati za 50 kuna. U to je uključen prijevod, ručak i kava. Detaljnije informacije o konferenciji možete saznati na internetskim stranicama, Facebook stranici ili na Facebook eventu. Programska satnica bit će objavljena uskoro.

#dobraekonomija podupire kvalitetu života u zajednici, upoznajte ju!

Foto: ZMAG


Tagovi

Konferencija Dobra ekonomija Plava ekonomija Zagreb Zelena mreža aktivističkih grupa Gunter Pauli


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)