Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarska proizvodnja
  • 03.04.2014. 14:00

Predavanje o očuvanju domaćeg sjemena

U povodu obilježavanja Dana borbe za prava seljaka i malih OPG-a održat će se predavanje o očuvanju domaćih sorti bilja

Foto: depositphotos, pressmaste
  • 1.194
  • 107
  • 0

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji sa Udrugom za biosjemenarstvo i Gradskom knjižnicom Velika Gorica u utorak, 15. travnja 2014., u sklopu obilježavanja Dana borbe za prava seljaka i malih OPG-a, održat će predavanje o mogućnostima pokretanja sjemenarske proizvodnje i stavljanja autohtonih sorti na sortnu listu čuvanih sorti.

Predavanje na temu "Očuvanje domaćih sorata bilja kroz pokretanje sjemenarske proizvodnje" održat će mag.ing.agr. Mara Bogović, u prostorijama Gradske knjižnice Velika Gorica, na adresi Zagrebačka 37, s početkom u 18 sati. Gđa. Bogović već dugi niz godina radi na pokretanju sjemenarstva i zaštiti domaćih sorti u Varaždinskoj županiji. Ujedno je to i početak ZMAG-ovog rada na analizi sjemenarske politike u praksi. Želja im je na praktičnim primjerima istražiti što nosi ta procedura, koliko je prikladna za mala gospodarstva, ali i odgonetnuti brojna druga pitanja.

Domaće sorte bilja gotovo su nestale s naših polja

Pod pritiskom sjemenarske industrije domaće sorte bilja gotovo su nestale s naših polja i vrtova, a domaće sjemenarske proizvodnje gotovo nema. No, domaće sorte nude niz prednosti za proizvođače, pa se u svijetu praksa čuvanja sjemena na gospodarstvu sve više vraća na polja i u vrtove. Domaće sorte često imaju neke kvalitete i specifičnosti koje predstavljaju prednost u odnosu na konvencionalne sorte i zbog toga je na tržištu itekako traženo. Oznaka izvornosti proizvoda za proizvođača znači prednost, a ujedno predstavlja i očuvanje naše tradicije i baštine. Lokalne sorte najbolje su prilagođene lokalnim uvjetima proizvodnje pa su tako posebno važne u ekološkoj proizvodnji.

U sklopu predavanja razmjena domaćeg sjemena

Proizvođači iz Varaždinske županije zaštitili su svoje lokalne sorte (Varaždinsko zelje i dr.) od nestajanja i pokrenuli sjemenarsku proizvodnju. Svoja iskustva žele podijeliti sa svima zainteresiranima te potaknuti i druge proizvođače da učine isto. Predavanje će govoriti o važnosti domaćih sorata, mogućnostima pokretanja sjemenarske proizvodnje, zakonskoj regulativi i procedurama stavljanja na sortnu listu čuvanih sorata i mogućnosti plasmana.

U sklopu predavanja sudionici će razmijeniti sjemena i sadnice domaćih sorti, stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane neka ponesu viškove domaćih sorti kako bi ih razmijenili s drugima. Bitno je da je sjeme iz Vaše vlastite proizvodnje, uzgojeno od domaćeg sjemena sorata koje nisu komercijalne (zaštićene pravima oplemenjivača) i da je uzeto od zdravih biljaka, kvalitetno očišćeno, osušeno i čuvano u adekvatnim uvjetima.

Foto: depositphotos, pressmaste


Tagovi

ZMAG Domaće sorte Mara Bogović Velika Gorica Eko sjeme Sjemenarska proizvodnja Biosjemenarstvo Predavanje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)