Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2022.
  • 27.04.2022. 17:00
  • Supetar

Pristiglo 346 uzoraka na Noćnjak - raskoš onoga što maslina nudi

Sve više je proizvođača koji ulaze u ponudu ekskluzivnih maslinovih ulja što podrazumijeva poseban angažman od berbe pa sve do dizajna

Foto: Vedran Stapić
  • 44
  • 12
  • 0

"Iako bilježimo zahtjevnu godinu s manje uroda, maslinari i uljari su predali 346 uzoraka u svim kategorijama od čega 192 otvorena ulja i 93 pakovine te 61 proizvod od masline", otkrivaju organizatori već 24. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara - Noćnjak 2022., koja se prvi put održava se u majskom izdanju i to od 5. do 8. u Supetru na otoku Braču. 

Kako napominju iz Zadružnog saveza Dalmacije (ZSD), svi zaprimljeni uzorci pokazuju raskoš onoga što maslina nudi kada se zna kako pravilno postupati sa stablom, plodom i dobivenim uljem, a posebno svečano, kažu, bit će na otvorenju 5. maja, gdje će se upriličiti podjela pojedinačnih i kolektivnih priznanja koju započinju tradicionalno - sa sadnjom spomen masline.

Veća proizvodnja monosortnih ulja

"Ova godina nas je iznenadila s izraženijim voćnim bukeom, robusnijom gorčinom i nešto manje izraženom pikantnosti. Oblica je ove godine, među uzorcima, izbalansirana optimalno za sortu i pokazala je izvanredne rezultate", kazala je predsjednica panela za ocjenjivanje ZSD-a, Sandra Petričević.

Kako dodaje, svojom osebujnošću su se istaknule i sorte istarska bjelica, buža i levantinka. "Manje prisutne sorte pokazale su potencijal svojih mirisa i okusa i potaknule nas na razmišljanje o mogućnosti veće proizvodnje monosortnih ulja", napomenula je rekavši da je nešto lošija godina bila za sortu leccino.

Prošla je godina bila zahtjevna s manje uroda, ali kvaliteta ulja nije izostala 

Navela je i da je veliki broj uzoraka pristiglih na takmičenje u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja. "To dokazuje ono što Noćnjak redovno promovira, a to je da je i u ovako izrazito nepredvidivoj godini moguće poznavanjem i primjenom naučenih spoznaja dobiti takva ulja", zaključila je.

Oko 33.000 hektolitara ulja izvrsne kakvoće

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov istaknuo je da prema najavama dolazaka i popunjavanju hotela bilježe odličan odaziv učesnika.

"Ovogodišnja berba je bila ispodprosječna po količini, ali sa zdravim plodovima", istaknuo je. Kako kaže, razlika po mikro lokalitetima je velika pa tačno izračunavanje prosjeka ne daje pravu sliku stanja, oscilacija je od čak 20 do 80 posto manje ploda.

Naime, u nekim maslinicima se nije ni ulazilo u berbu, ali se u ponekim bilježe i vanredne količine. "Ubrano je nešto više o 22.000 tona ploda od kojeg je dobiveno oko 33.000 hektolitara ulja izvrsne kakvoće, a to dokazuje i takmičarski dio Noćnjaka", dodao je.

Niži prinosi, ali potražnja sve veća

Na svjetskom nivou ova godina je donijela ukupno pet posto manje prinose, a i dalje se bilježi redovni porast potražnje za maslinovim uljem koji iznosi u prosjeku oko isto toliko posto godišnje.

"Zbog ekonomskog opterećenja uslijed pandemije došlo je do oscilacija na tržištu tako da su u Španjolskoj i Grčkoj cijene narasle za oko 20 posto, a u Italiji i Tunisu se smanjile od 14 do 18 posto", kaže on dodavši da je Hrvatska imala nešto veće cijene u prosjeku, ali bez značajnijeg porasta.

Prema njegovim riječima, sve više je proizvođača koji ulaze u ponudu ekskluzivnih maslinovih ulja što podrazumijeva poseban angažman od berbe pa sve do dizajna, uz dobro osmišljenu promociju. "To je ujedno i logičan put kojim uljarstvo Hrvatske ide jer mi jesmo mala zemlja, s malim količinama ali s izvrsnim uljima", zaključio je Ljubenkov.     

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov 

Na ovogodišnjem Noćnjaku vas od 5. do 8. maja u Supetru čeka 30 raznih aktualnih naučnih i stručnih radova i prezentacija projekata,Wine-olio gastro show sa specijalnim dodatkom - usporedba Prošeka i Prosecca, Mala škola kušanja maslinovog ulja, Studijski obilazak maslinarskog otoka Brača, Osobna i kolektivna priznanja, Proglašenje Šampiona, Sajam tvrtki prijatelja Noćnjaka i Izložba proizvoda u natjecanju.

Program ovog događanja po danima možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak 2022. Maslinova ulja Maslinari Natjecanje ZSD Sandra Petričević Lordan Ljubenkov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]