Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simpozij agronoma
  • 06.05.2015. 12:00

Problemi i rješenja na Simpoziju agronoma

Na simpoziju agronoma prezentirano je 278 priloga, od čega 140 usmeno i 138 kao poster. Prezentirani radovi obuhvaćali su vrlo raznoliku problematiku iz svih grana poljoprivrede.

  • 282
  • 11
  • 0

U Grand hotelu Adriatic u Opatiji, od 16. do 20. veljače 2015. godine, održan je 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma, čiji je cilj bio upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja domaćih i inozemnih stručnjaka te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na simpoziju agronoma prezentirano je 278 priloga, od čega 140 usmeno i 138 kao poster. Prezentirani radovi obuhvaćali su vrlo raznoliku problematiku iz svih grana poljoprivrede. U okviru simpozija organiziran je okrugli stol na temu Etički trendovi u znanosti i nastavi i Zaštita autohtonih poljoprivrednih proizvoda.

Temeljem predočenih prezentacija i rasprave, izdvajamo nekoliko zaključaka i aktualnih tema:

  • U okviru sekcije Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša najveći interes iskazan je za predavanja vezana za eroziju tla, primjenu hiperspektralne spektroskopije u predviđanju pedoloških svojstava te primjeni nanotehnologije u agronomskoj praksi. Na temelju dvadesetogodišnjih istraživanja na području Daruvara, zaključeno je da odabirom optimalnog načina obrade i plodoreda, eroziju možemo svesti u tolerantne okvire.
  • U sekciji Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje poseban interes izazvala su izlaganja vezana za akvaponiku, u Hrvatskoj novu tehnologiju uzgoja povrća u zatvorenom recikulirajućem sustavu koji objedinjuje akvakulturu i hidropon. Zaključeno je da prezentirani pionirski rezultati predstavljaju kvalitetan temelj za daljnja istraživanja mogućnosti korištenja otopine iz uzgoja riba u proizvodnji lisnatog povrća i začinskog bilja. Rezultati istraživanja dinamike rasta, morfoloških i kemijskih svojstava ekotipova domaćeg češnjaka iz panonske i mediteranske poljoprivredne regije, predstavljaju izuzetan doprinos revitalizaciji proizvodnje domaćeg češnjaka za koju postoji velik interes proizvođača i podrška nekoliko županija, a koja je glavni preduvjet smanjenju njegovog uvoza.
  • U okviru sekcije Ratarstvo održana su predavanja iz područja proizvodnje kukuruza, strnih žitarica, šećerne repe, suncokreta, uljanog lana, soje, konoplje, miscantusa i krumpira. Uspjeh biljne proizvodnje ovisi o trima glavnim čimbenicima: biološke osnove predstavljene sortom/hibridom i sortnim sjemenom, ekološkim uvjetima (vremenski uvjeti i tlo) i tehnologiji proizvodnje prilagođenoj specifičnostima sorte. Stvaranje novih hibrida i sorata jedan je od uvjeta uspješne ratarske proizvodnje. S obzirom da je posljednjih desetljeća u Republici Hrvatskoj došlo do velikog smanjenja površina pod sjemenskim krumpirom, posebnu pažnju treba posvetiti povećanju proizvodnje sjemenskog krumpira te iskoristiti povoljne klimatske uvjete i činjenicu da kod nas nema karantenski štetnih organizama.
  • Temeljem prezentacija i rasprave u okviru sekcije Stočarstvo zaključeno je da uspjeh u stočarstvu ovisi u velikoj mjeri o metodama uzgojno-selekcijskog rada. Posebnu pozornost treba posvetiti svim elementima selekcije, od prikupljanja podataka do primjene novih međunarodnih sustava za procjenu uzgojnih vrijednosti životinja. Kakvoća mesa i proizvodi s dodanom vrijednošću predstavljaju bitan čimbenik u budućem razvoju hrvatskog stočarstva.
  • Nakon izlaganja radova na sekciji Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo koji su proizašli iz monitoringa u moru, slatkim vodama te pri lovnom gospodarenju, ustanovljeno je da su praćenja stanja biocenoza izuzetno važna pri donošenju novih zakonskih regulativa. Na sekciji Ribarstvo, životopisna rasprava razvila se oko tematike dopunske ishrane u akvakulturi, pri čemu je zaključeno da u tom području ima mnogo mjesta za daljnja istraživanja.
  • Temeljem rasprave na okruglom stolu Etički trendovi u znanosti i nastavi zaključeno je da treba nastaviti organiziranje aktivnosti o etici na znanstveno stručnim skupovima, povećati angažiranost tijela na sveučilištima i sastavnicama koja su nadležna za etiku u dijelu koji se odnosi na promociju i edukaciju studenata, nastavnika i stručnih službi te doraditi akte koji će omogućiti veće sankcioniranje težih neetičnih ponašanja u akademskoj zajednici.
  • Na okruglom stolu Zaštita autohtonih poljoprivrednih proizvoda zaključeno je da su hrvatski autohtoni poljoprivredni proizvodi važan dio hrvatske poljoprivredne proizvodnje u kojoj znanstvena zajednica zauzima značajno mjesto kroz sudjelovanje u pisanju specifikacija i znanstvenim spoznajama pri utvrđivanju specifičnosti pojedinog proizvoda. Procedura zaštite poljoprivrednih proizvoda kontinuirani je proces koji objedinjuje proizvođače, struku i znanstvenu zajednicu te Ministarstvo poljoprivrede.

Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Simpozij agronoma Opatija Agronomi Poljoprivreda Znanost Agroekologija Erozija tla Povrćarstvo Ljekovito bilje Aromatično bilje Akvaponika Češnjak Ratarstvo Krumpir Stočarstvo Ribarstvo Lovstvo Pčelarstvo Ministarstvo poljoprivrede


Partner

Simpozij agronoma

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 23 93 701, e-mail: sa@agr.hr web: http://sa.agr.hr