Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena
  • 23.06.2014. 11:00

Proglašeni najbolji proizvođači slavonskog kulena

U HGK – Županijskoj komori Osijek održano je 14. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena, a titulu šampiona ove je godine ponosno ponio OPG Zlatko Birovljević iz Petrijevaca.

  • 562
  • 21
  • 0

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, održano je 14. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena. Medijski pokrovitelj ovog događaja bio je Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu, proizvodnju hrane, selo i ljubitelje životinja. Za fizikalno - kemijsku analizu kulenova zaslužan je Centar za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, dok se organoleptičko ocjenjivanje održalo 11. lipnja 2014. godine u sjedištu Županijske komore Osijek, a ocjenjeno je ukupno 43 kulena.

Svečano proglašenje rezultata, te dodjela priznanja najboljim proizvođačima slavonskog kulena održano je 18. lipnja, 2014. godine. Titulu šampiona ovogodišnjeg ocjenjivanja slavonskog kulena ponosno je ponio OPG Zlatko Birovljević iz Petrijevaca, a šampionski pehar, vrijedan stroj za mljevenje mesa i zlatnu medalju, u ime organizatora uručio mu je osječko-baranjski župan, Vladimir Šišljagić, koji je vicešampionsku titulu i zlatnu medalju dodijelio Seoskom turizmu Novosel iz Gata. Zlato je osvojio i Tomislav Blažević iz Valpova. Ove godine srebrnu je medalju osvojio čak 31 proizvođač slavonskog kulena, dok je brončanu osvojilo njih devet.

Za Glas Slavonije Zlatko Birovljević je izjavio, "Godišnje proizvodim oko 500 kulena i uglavnom ih, oko 80 posto, prodam na vlastitom pragu, a preostali dio na sajmovima, ponajviše osječkim", te dodao da mu problem predstavlja kvalitetna sirovina, a na taj problem je ukazao i Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek i tajnik Ocjenjivačkog suda natjecanja te dodao da se taj problem javlja zbog pada proizvodnje svinja u istočnoj Hrvatskoj, posebice pasmina specifičnih za proizvodnju kulena. Nad se nada i pozitivnom odgovoru Ministarstva poljoprivrede kojem je upućen zahtjev za novim operativnim programom proizvodnje svinja, koji bi pomogao rješavanju ovog problema.

Budući da na ovogodišnjem ocjenjivanju, nažalost, zbog gubitka ovogodišnje proizvodnje uništene u nedavnoj poplavi, nisu mogli sudjelovati proizvođači s poplavljenog područja, Županijska komora Osijek im je ovom prilikom uručila novčanu donaciju, a pridružili su joj se i svi članovi Ocjenjivačkog suda odrekavši se honorara, te im poželjeli da što prije obnove proizvodnju. Donatorima se, u njihovo ime, zahvalio Andrija Kovačić iz Račinovaca.


Tagovi

Slavonski kulen OPG Zlatko Birovljević Tomislav Blažević Vldimir Šišljagić Ernest Nad Županijska komora Osijek Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Andrija Kovačić Proizvodnja svinja Seoski turizam Novosel


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.