Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CrossTree
  • 13.10.2017. 14:06

Projekt IPA CrossTree predstavljen u Novom Sadu

Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u razvoju, baziran na lokalnim genetskim izvorima i suvremenim tehnologijama

  • 54
  • 1
  • 0

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu održana je otvarajuća konferencija na kojoj je predstavljen novi projekt prekogranične suradnje. Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Poljoprivredni institut iz Osijeka i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje provode projekt pod nazivom Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u razvoju, baziran na lokalnim genetskim izvorima i suvremenim tehnologijama, skraćenog naziva IPA „CrossTree“.

Upoznavanje s projektom i njegovim ciljevima održao je prof. dr. Nenad Magazin, voditelj projekta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Voditelj projekta i predstojnik Odjela za voćarstvo na Poljoprivrednom institutu Osijek Dominik Vuković mag. ing. agr. održao je prezentaciju teme „Bogatstvo autohtonih sorti voćaka Slavonije i Baranje“.

Izlaganje su također održali prof. dr. Vladislav Ognjanov na temu „Nove sorte voćaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu“ i prof. dr. Zoran Keserović na temu „Sadni materijal kao temelj uspješne voćarske proizvodnje“.

Gotovo pola milijuna EUR-a iz EU blagajne

Iznos kojim će se financirati projekt je 525.000EUR-a, od kojih 85% se financira iz Europske unije, a 15% je udjel institucija koje sudjeluju na projektu. Iznos se dijeli na način da će Poljoprivredni institut Osijek povući 288.000EUR-a, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu 210.000EUR-a, a Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje 25.000EUR-a.

Predstavnici institucija istaknuli su da se Projektom želi osnažiti rasadničarska i voćarska proizvodnja koje su suočene s izazovima modernog društva i ubrzanog razvoja. Inovativnim pristupom žele se razviti nove vrste voćnih sadnica koje će se temeljiti na prirodnim i lokalnim resursima uz pomoć najsuvremenijih proizvodnih tehnologija.

Kroz istraživački rad želi se očuvati bogati autohtoni genofond svih voćnih vrsta koje daju potencijal za proizvodnju sa smanjenom uporabom pesticida ili bez pesticida, te probuditi svijest lokalnih proizvođača za proizvodnju knip sadnica, za koje se može reći da su i rasadničarski i ekonomski isplativije od običnih sadnica.

Cilj ovog Projekta je uspostava učinkovitog sustava prijenosa znanja i prakse među partnerima te educiranje lokalnih rasadničara i voćara.

Predviđeno trajanje Projekta je 30 mjeseci, a zatvarajuća konferencija će se održati u Osijeku 2020. godine gdje će se predstaviti ostvareni rezultati.


Tagovi

CrossTree Dominik Vuković Nenad Magazin Vladislav Ognjanov Zoran Keserović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]