Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Endurance utrka
  • 13.09.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prva Endurance utrka konja na zagrebačkom Hipodromu

Najstariji konj, zapravo kobila Gita koja nastupa, ima 19 godina i posebnu veterinarsku dozvolu da je fizički pripremljena za natjecanje. Nastupa na stazi od 20 km, a njezin "sin“ Jantar nastupa na stazi od 40km, najavljuju iz Sportskog konjičkog kluba SEM. 

Foto: Spotrski konjićki klub SEM
  • 1.007
  • 31
  • 0

U organizaciji Sportskog konjičkog kluba SEM na Zagrebačkom Hipodromu u subotu, 14. rujna, održava se prva daljinska (endurance) trka u jahanju. Zagrepčani će prvi put moći gledati utrku sa svojih prozora i pratiti natjecateljske parove sa nasipa uzduž kojeg će se održavati daljinska trka.

"Start i cilj je na Hipodromu Zagreb, a kreće se kružno na područja grada uz rijeku Savu prema Jankomirskom mostu, jezerima Ontario (šljunčara kraj sela Lučko i Blato), zatim pokraj nezavršene Sveučilišne bolnice te se vraća na Hipodrom Zagreb. Staza je po zelenim površinama uz Savu koje su još zadržale svoj izvorni oblik i gdje još žive divlje životinje od zečeva, srna, jata fazana, čaplji i drugih ptica, a opet je u samom centru grada Zagreba. Staza pruža osjećaj divljine u gradskom okruženju, te je s pravom možemo i zvati urbanom endurance utrkom na konju kroz prirodu.

Natjecanje je na stazi kroz prirodu kroz koju jahač i konj prolaze u duljini od 20 do 80 km, ovisno o kategorijama. Jaše su više krugova, a nakon svakog kruga konj prolazi veterinarski pregled kako bi se provjerilo zdravstveno stanje. Ukoliko konj ima povredu, šepa ili je nedovoljno pripremljen veterinari isključuju takav jahaći par iz daljnjeg natjecanja radi zaštite konja", najavljuje Iva Bernik, koordinatorica utrke. 

Zagrepčani će utrku moći pratiti sa svojih prozora 

Kako podsjećaju, prva endurance utrka u Hrvatskoj održana je 2006. godine. Od te prve utrke do danas endurance disciplina uspješno djeluje i okuplja jahače parove klubova iz cijele Hrvatske, a utrke se održavaju od Slavonije, Istre, centralne Hrvatske do Dalmacije. Sada, prvi puta od postojanja discipline utrka se održava u Zagrebu. 

Među brojnim zanimljivostima navedene utrke je i sljedeće: 

  • Brzine su ograničene, za svaku kategoriju postoji maksimalno vrijeme za svladavanje staze, a prebrzi jahači parovi penaliziraju se pravilnikom.
  • Svi konji imaju tracker koji ih prati na stazi i mjeri vrijeme starta i ulaska u veterinarska vrata te tako suci mogu izračunati pobjednika i plasman svakog para. Nisu pobjednici najbrži jahači parovi nego oni konji čije je zdravstveno stanje najbolje.
  • Konjima se mjeri puls nakon svakog kruga, tako za 40km i 80km moraju imati puls 64, a za 20km 56 kako bi prošli veterinarsku provjeru. Konji u trku mogu imati puls preko 100, te samo dobro kondicioniran konj može u kratkom roku spustiti puls na potrebno vrijeme na veterinarskom pregledu.
  • Nastupa preko 50 konjičkih parova, a dolaze timovi iz cijele Hrvatske
  • Veterinarski tim od 3 veterinara kontrolira stanje konja
  • Konji moraju imati minimalno 4 godine da bi nastupili. 
  • Najstariji konj, zapravo kobila Gita koja nastupa ima 19 godina i ima posebnu veterinarsku dozvolu da je fizički pripremljena za natjecanje. Nastupa na stazi od 20 km, a njezin "sin“ Jantar nastupa na stazi od 40km. 
  • Naš najstariji međunarodni jahač Bojan Lipovac (58 godina) na konju Thor pobijedio je na stazi dužine 160 km u lipnju ove godine u Mađarskoj. Na natjecanju mogu nastupiti mladi od 14 godina u pratnji mentora. Mentor je stariji i iskusniji jahači par koji je tijekom cijelog natjecanja uz svog štićenika. Za odrasle osobe nema starosnih ograničenja u broju godina. 
  • Svi jahači moraju imati licencu i jahaču dozvolu, posebne ispite koji se polažu u organizaciji Hrvatstkog konjičkog saveza, a polaže se prema standardima Međunarodnog konjičkog saveza (FEI)
Konji su uistinu prekrasne životinje 

Iz Sportskog konjičkog kluba SEM naglašavaju i da hrvatski endurance jahači nastupaju i na međunarodnim endurance natjecanjima te ostvaruju dobre rezultate. Tako su se za svjetsko prvenstvo za mlade u Pisi, u rujnu 2020 godine plasirali sljedeći hrvatski jahači i konji:

Svjetsko prvenstvo za mlade jahače 2019. CEI2*120 km
Barbara Šošić i Gazal Ahat iz KK Istra
Nina Fakin i Sauron iz KK Vinia

Svjetsko prvenstvo za mlade konje 2019. CEI2*120 km
Stefano Osip i Neron iz KK Istra
Ivan Vodogažec i Egzotika iz KK Vinia 


Fotoprilog


Tagovi

Endurance utrka Sportski konjički klub SEM Daljinska trka Jahanje Konji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]