Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski posavac
  • 24.03.2022. 09:00
  • Sisačko-moslavačka, Topolovac

Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog posavca ovog vikenda u Topolovcu

Hrvatski posavac je kao izvorna pasmina, predstavnik tradicionalnog uzgoja konja u Hrvatskoj, uzgojen i do danas održan u teškim uvjetima životnog staništa poplavnih područja rijeke Save, Lonje i Odre.

Foto: Facebook/SSUKHP
  • 450
  • 56
  • 0

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac poziva na ovogodišnji prvi i drugi odabir pastuha ove autohtone pasmine. 

Licenciranje, odnosno njihov odabir pred Povjerenstvom će se održati dva dana, i to 26. te 27. ožujka 2022. godine u Topolovcu s početkom u 8 sati.

Prema programu saveza od 8 do 12 sati bit će odabir pastuha zatim od 12 do 13 sati slijedi pauza za ručak, a od 13 do 16 nastavlja se s odabirom.

Inače, hrvatski posavac je kao izvorna pasmina, predstavnik tradicionalnog uzgoja konja u Hrvatskoj, uzgojen i do danas održan u teškim uvjetima životnog staništa poplavnih područja rijeke Save, Lonje i Odre.

"Takvi uvjeti, gdje konji obitavaju danju i noću na otvorenom, ekstenzivno držani bez čuvara te klima, voda, tlo i hrana, odvojili su hrvatskog posavca od drugih uzgoja konja u Hrvatskoj, ali i Europi", pojašnjavaju iz Središnjeg saveza.

Spas za ugrožena staništa

Kako dodaju, ova pasmina ima izuzetnu ekološku vrijednost. Ekstenzivni način ispaše jedini je, ističu, način održanja vlažnih pašnjaka i livada, jednih od najugroženijih staništa Europe.

"Gledano u stočarskoj proizvodnji ovaj vid konjogojstva pridonosi biološkoj raznolikosti proizvodnje na obiteljskom gospodarstvu, ali samo tamo gdje je ekološki isplativ, odnosno na područjima s otežanom poljoprivrednom proizvodnjom s naglaskom na vlažno stanište", pojasnili su. Kako kažu, hrvatski posavac je najbrojniji na područjima Odranskog, Lonjskog, Mokrog, Sunjskog i Črnec polja.

Valja napomenuti da je zaštićena pasmina u RH i uzgaja se isključivo u čistoj krvi. "Njegova ekonomska vrijednost, kao i svih ostalih pasmina radnih konja u svijetu, izgubila se pojavom mehanizacije u poljoprivredi", napominju iz Saveza.

Objavljena vrijedna publikacija "Katalog pastuha hrvatskog posavca"

Međutim, kažu, on danas svoju vrijednost iskazuje u očuvanju staništa i biološke raznolikosti kao dio ekološke cjeline zaštićenih područja prirode, kulturno – tradicionalnim manifestacijama, turističkoj ponudi, rekreativnom jahanju i hipoterapiji.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski posavac Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac Odabir pastuha


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P