Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonika
  • 07.03.2017. 11:15

Puna potpora Vlade za obnovu Slavonije

Danas je u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano otvorio 2. nacionalnu poljoprivrednu konferenciju "Slavoniku".

  • 4.851
  • 249
  • 0

Danas je u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano otvorio 2. nacionalnu poljoprivrednu konferenciju "Slavoniku".

Organizator ove konferencije je udruga "Zemlja i ljudi" čiji je moto Inspiriramo poljoprivredu. Suorganizatori ove konferencije, jedine ovakvog tipa u Hrvatskoj, su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Agronomski fakultet u Zagrebu, agencija za komunikacijski menadžment Apriori World, dok je institucionalni partner konferencije Europska banka za obnovu i razvoj.

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, zastupnica Europskog parlamenta, Marijana Petir koja je također pozdravila okupljene, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, prof. dr. sc. Davor Romić i predstavnici važnih poljoprivrednih institucija.

Tolušić: Zaustavimo iseljavanje mladih iz Slavonije

Prilikom otvaranja, ministar Tolušić je naglasio: "Slavonske županije imaju veliki gospodarski potencijal, to aktualna Vlada RH prepoznaje od prvog dana mandata i pružit će punu logistiku za sve kvalitetne projekte.

Podsjetit ću, Vlada je samo za Projekt Slavonija osigurala 2,5 milijardi kuna, dok su poljoprivrednim gospodarstvima kroz program ruralnog razvoja raspoložive izdašne potpore za modernizaciju i ulaganja koja donose nova radna mjesta. Udružimo znanje i krenimo u obnovu Slavonije čim prije, zaustavimo iseljavanje mladih, pokažimo konačno da se i ovdje može dobro zaraditi i pristojno živjeti.

Zadnjih nekoliko godina naša poljoprivreda kao da je bila izgubljena u prijevodu. Europski novac nismo iskoristili. To ćemo promijeniti. Učinit ću sve da hrvatsku poljoprivredu vratimo u život. Mlada lica koja danas ovdje vidim daju mi nadu da će budućnost naše poljoprivrede imati istinske stručnjake koji će uz svo stečeno znanje biti otvoreni za nadogradnju svoga znanja, učenje iz najboljih primjera iz prakse i primjenu novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji."

Kontinentalni turizam bilježi sve više gostiju

Prije svečanog otvaranja konferencije održao se Doručak s hrvatskih farmi na kojemu su poljoprivredni proizvođači, predstavnici prehrambene industrije, te svi ključni akteri u lancu proizvodnje hrane, uz ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, doručkovali tradicionalne domaće poljoprivredne proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja.

"Baranja je specifično mjesto susreta nekoliko gastronomskih smjerova koji imaju svoje povijesne uzroke i istraživanje svih tih okusa i njihovog podrijetla trajalo bi čitav jedan ljudski život. Stara izreka kaže Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si, sudeći po mom današnjem jelovniku, ponosan sam Slavonac! Kontinentalni turizam svake godine bilježi sve više gostiju. Osim prirodnih ljepota turiste privlači i domaća kuhinja, domaća hrana i vrijedne ruke koje tu hranu proizvode i pripremaju. Ponuditi gostu tu vrstu dodane vrijednosti neprocjenjivo je", izjavio je ministar Tolušić na Doručku s hrvatskih farmi u Osijeku.

Na Doručku su posluženi i proizvodi specifični za Osječko-baranjsku županiju, Baranjski kulen, Slavonski kulen, Slavonski med i razne vrste sireva. Doručak je najvažniji obrok u danu, a domaće namirnice su zdrave, kvalitetne, svježe, poznatog datuma proizvodnje i podrijetla.

Slavonika inspirira poljoprivredu!

"Slavonika" je jedina nacionalna poljoprivredna konferencija koja povezuje sve dobne i stručne skupine u poljoprivrednom lancu. Konferencija traje cijeli dan, a brojni stručnjaci, poljoprivrednici, profesori, predstavnici poljoprivrednih institucija, OPG-ovci raspravljat će o temama koje se tiču ruralnog razvoja, izazova hrvatske poljoprivrede, uloge županija, komasacije, svinjogojstva, mljekarstva i sjemenarstva.


Tagovi

Slavonika Tomislav Tolušić Doručak hrvatskih farmi Projekt Slavonija Marijana Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]