Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovačka ergela
  • 07.04.2017. 10:55

Qudrille i Pas De Deux majstorski izveli đakovački jahači i vozači

Bio je jedinstveni doživljaj gledati Jahače Gorana Grizaka, Josipa Kokalovića, jahačice Maru Kretonić i Katarinu Čorić. Vozača jednoprega – Tomislava Drenjančevića, vozače Josipa Zirna i Antuna Živića sa dvoprezima i vozača četveroprega Tomislava Obrovca

Foto: Silvija Butković
  • 2.053
  • 103
  • 0

Jutro u pastuharni Državne ergele lipicana u Đakovu uvijek je zanimljivo. Hrane se konji, izvode se van. Uvijek je živahno. No, u srijedu ujutro bilo je posebno živahno jer su Pastuharnom i zimskom jahaonicom pred nama prodefilirali jahačice i jahači u prekrasnim novim uniformama, a njihovu priredbu upotpunili su jednoprezi, dvoprezi i četveropreg prekreasno uređenih bijelih lipacanaca. Prvo smo prisustvovali programu Qudrille.

Program u jahaonici započinje kvadrilom od četiri jahača s lipicanskim konjima. Kvadrila (Quadrille) predstavlja dresurni program za skupine od četiri, šest, osam, dvanaest ili više konja. U izvođenju programa vrlo je važno da skupina jahača djeluje skladno i da istodobno u tempu reagira na promjene dresurnih radnji uz jednake razmake između konja. Kvadrilu su nam izveli jahači: Goran Grizak na pastuhu Maestoso Toplica, Katarina Čorić na kastratu Conversano Montenegra, Mara Kretonić na pastuhu Conversano Mara i Josip Kokalović na pastuhu Maestoso Mara.

Pas De Deux

Radi se o zahtjevnijem dresurnom programom u paru, tzv. Pas De Deux (Pa de do). Pas De Deux je vrlo zahtjevan program koji jahači izvode paralelno u paru reflektirajući radnje kao u zrcalu. Za uspješno izvođenje programa potrebna je vrlo dobra utreniranost jahača i konja kao i stabilnost konja koji dresurne radnje izvode prateći glazbu. To su nam izvele jahačice Katarina Čorić na kastratu Conversano Montenegra i Mara Kretonić na pastuhu Conversano Mara.

Program III. - Jednopreg

Nakon jahaćeg dijela programa nastavljeno je sa zaprežnim programom i to sa nastupom jednoprega u sulkama. Vožnja u jednopregu je izrazito važna u samoj obuci konja za zaprežni sport iz razloga što predstavlja pripremu koja daje staloženost i sigurnost konju prije uparivanja u dvopreg. Sa našim lipicancima postigli smo vrhunske sportske rezultate u Hrvatskoj, a tome je doprinijela dugotrajna selekcija u uzgoju konja prikladnog za vožnju dvoprega i četveroprega, ističe Silvija Butković, viši stručni referent za turizam i marketing državne ergele koja nam je pomogla i u tumačenju programa, ali i kao vrhunski fotograf ugođaj nam dočarala svojim fotografijama.

Dresurni program s jednopregom u sulkama izvodio je vozač Tomislav Drenjančević s pastuhom Tulipan Trofetta.

Program s đakovačkim dvoprezima

U dresurnoj vožnji dvoprega cilj je pokazati slobodu i pravilnost kretnji, sklad temperamenta sa gipkosti i lakoćom pokreta. Izrazito je važno pravilno savijanje i kontrola vozača nad svakim pokretom. Potvrda kvalitetnog i sustavnog rada na tom području su i mnogobrojni nastupi đakovačkih lipicanaca na međunarodnim i domaćim natjecanjima u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj i drugim zemljama. Ovaj program su izvodili vozači Josip Zirn s pastusima Siglavy Munja i Siglavy Montenegra i Antun Živić s pastusima Pluto Mara i Siglavy Slavonija.

Čuveni četveropreg

Kao perjanicu zaprežne obuke konja dolazimo do čuvenog đakovačkog četveroprega. Obuka i uparivanje četveroprega vrlo je zahtjevno iz razloga što je osim staloženosti upregnutih konja potrebno voditi računa o eksterijernoj jednakosti konja u boji i visini, usklađenom temperamentu i kondiciji konja. Od samoga početka rad s četveropregom iziskuje strpljivost, mirnoću i odlučnost trenera. Đakovački četveropreg vozio je na brojnim natjecanjima i manifestacijama, a značajniji nastupi ostvareni su u Njemačkoj i Švedskoj. Ovo majstorsko dijelo izveo je vozač Tomislav Obrovac s kastratima: Conversano Zenta, Conversano Munja, Siglavy Krabbe i Maestoso Troffeta.

Ugođaj nam je pomogla dočarati svojim fotografijama Silvija Butković, zadužena za marketing i turizam u Ergeli, a inače priznati majstor fotografije i dobitnica brojnih nagrada za svoje fotografije, a veoma često i s motivom konja.

Foto: Silvija Butković


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ergela Qudrille Pas de deux Lipicanci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]