Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna manifestacija
  • 24.06.2015. 11:10

Rapska fjera u čast čuvarima Raba!

Ljetni srednjevjekovni sajam Rapska fjera jedinstven je u Hrvatskoj. U ovakvom obliku održava se od 2002. godine, kada su obnovljeni općinski blagdani, prvi put proglašeni još u 14. stoljeću. Obnovljene svečanosti Rabske fjere traju tri dana: 25. srpnja (blagdan sv. Jakova), 26. srpnja (blagdan sv. Ane) i 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora).

  • 422
  • 146
  • 0

Najatraktivniji ljetni događaj u gradu Rabu trodnevna je manifestacija kojom se na tom otoku oživljava srednjovjekovna povijest. Tri dana i tri noći, od 25.07. do 27.07., sav će rapski puk i svi njegovi gosti slaviti dva velika blagdana - Dies Victoraie i Dies Natalis - koje je veliko vijeće grada Raba proglasilo u počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana te na svetu uspomenu i čast Sv. Kristoforu čijim je zagovorom Rab 1075. godine oslobođen od Normana.

Danima srednjeg vijeka na Rabu iskoristila se prilika za ukrcavanje u vremeplov kojim se Rab vratio deset stoljeća unazad. Kroz srednjovjekovnu priču, tri dana se na rapskim trgovima i ulicama može naići na kamenoresce, čipkarice, slikare, glazbenike, medare, keramičare, glagoljaše i drvodjelce, kovače i cvjećare.

Pučkom veselju nema kraja

Veliko vijeće grada Raba 21. srpnja 1364. godine, proglasilo je općinske blagdane Rabske ferije. Bio je to izraz časti kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, i počast sv. Kristoforu, zaštitniku grada Raba, a ferije su se održavale u svrhu štovanja moći sv. Kristofora koje su prema predaji spasile Rab.

U skladu sa ukazom rapskog kneza, sve su svečanosti počinjale u Katedrali i tome su nazočili knez, suci i općinsko vijeće, odigrane su viteške igre i proglašen je pobjednik, vrata grada bila su širom otvorena svima i pučkom veselju nije bilo kraja.

Sve izrađeno rukom srednjovjekovnih majstora, ponuđeno je na prodaju. Košare svih veličina, ispletene pred očima posjetitelja, novčići iskovani ispod bata kojim ste i sami mogli zamahnuti, keramički tanjuri koje je na očigled prisutnih posebnim alatom krpao vrsni keramičar najorginalniji su suveniri koji se mogu ponuditi.

Što se hrane tiče treba napomenuti da se nudi spiza - za tu priliku na improviziranom autentičnom srednjevjekovnom ribarskom selu - riba sa gradele netom pristigla iz mreže, pulenta i kuhani frementun, domaći kruh i domaće vino, sve to spremljeno u kotlovima i pod pekom.

Najpoznatiji i najatraktivniji dio programa su Rapske viteške igre odnosno nadmetanje u strijeljanju samostrelom. Uz zvučnu potporu fanfara i bubnjeva te uz promenadu rapskih knezova, vlastele, plemića i vitezova, rapskim ulicama ovaj scenarij predstavlja posebni događaj za posjetioce. Da ne zaboravimo spomenuti svečanu paradu sudionika cjelokupne manifestacije, mise u katedrali Uznesenja Marijina, koncert limene glazbe, izložbe starih zanata, ribarsku feštu i stare načine ribarenja, koncert klape, prigodni meni u rapskim rstoranima, srednjovjekovni i tradicionalni ples i glazbu na rapskim ulicama i trgovima.

Na Rapskoj fjeri sudjeluju obrtnici, zanatlije i kulturno umjetnička društva s otoka Raba, pa se tako na njima okupe rapski samostreličari, bačvari, postolari, zlatari, klesari, gradska straža, dame i plemići, pletači košara, švelje, drvoresci, svjećari, pekari, kovači te ribari.

Program Rapske fjere 2015.

Svečano otvorenje ovogodišnje 14. Rabske fjere održat će se u petak, 25. srpnja, u 21:00 sati na Trgu sv. Kristofora, a u subotu, 26. srpnja, u 21:00 sat počinje srednjovjekovni sajam zanata i radionica na Trgu slobode i Kaldancu.

Za nedjelju, 27. srpnja, u 9:00 previđena je procesija s relikvijama sv. Kristofora do katedrale Uznesenja Marijina, dok će tradicionalni Viteški turnir u čast sv. Kristofora početi u 21:00. Vatromet će osvijetliti nebo točno u ponoć u gradskoj luci, a zabavni program će se nastaviti na Trgu Municipium Arba od 00:10 sve do jutarnjih sati.


Dokumenti


Tagovi

Rabske ferije Rapska fjera Ljudevit Veliki Sveti Kristofor Srednjovjekovna povijest Mlečani Normani Katedrala Stari zanati Fanfare Rapske viteške igre Izložba starih zanata Pulentam Ribarska svečanost Viteški turnir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]