Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovarnička bundevijada
  • 02.10.2013. 09:00

Rekoderka teška 540 kilograma

Najveću bundevu, pristiglu u Tovarnik, uzgojio je Tomislav Đurđević iz Viškovaca kod Đakova koji u svom vrtu ima 50 raznih vrsta, preko 100 bundeva i tikvica

  • 385
  • 32
  • 0

Čak je uporaba viljuškara bila potrebna kako bi se doznala točna težina najveće bundeve na ovogodišnjoj 4. međunarodnoj izložbi bundeva i tikvica koja je održana u Tovarniku, a vjerovali ili ne, uz uporabu kolne vage doznalo se kako najteža bundeva teži nevjerojatnih 540 kilograma. Najveću bundevu, pristiglu u Tovarnik, uzgojio je Tomislav Đurđević iz Viškovaca kod Đakova, koji u svom vrtu ima 50 raznih vrsta, preko 100 bundeva i tikvica i unazad tri godine se bavi njihovim uzgojem.

"Preko interneta sam došao do sjemena iz Amerike, sorte checkon i u travnju ga stavio u posudicu sa zemljom, a u svibnju u zemlju u šljiviku koju sam prije toga dobro usitnio. Ženski plod bundeve je oprašen 21. lipnja i tako je rasla do 27. rujna kada sam ju ubrao i transportirao ovamo u Tovarnik. Ima dosta posla oko uzgoja bundeve, posebice ovako velike i teške. Po pet-šest sati dnevno se oko nje morate brinuti u vrijeme najintenzivnijeg rasta kada primijetite na večer da je od jutros vidno narasla. Treba i točno znati kada i koliko treba dati kalcija ili magnezija, koliko vode i prirodnog gnojiva. Dnevno joj je potrebno 200 do 300 litara vode", pojasnio je način uzgoja "rekorderke" Tomislav Đurđević.

Predsjednik organizacijskog odbora 4. tovarničke međunarodne izložbe bundeva i tikvica Marinko Beljo, ustvrdio je kako je bundeva iz Viškovaca sa svojih 540 kilograma druga najveća izvagana u Europi. Trenutačno najveća bundeva na svijetu teška je navodno nevjerojatnih 991 kilogram, a uzgojio ju je Amerikanac Ron Wallace.

Na 4. tovarničkoj međunarodnoj izložbi bundeva i tikvica sudjelovalo je 28 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Vojvodine. Drugo mjesto, i to treba spomenuti, osvojila je bundeva iz Klise kod Osijeka, teška 178 kilograma, a treće, bundeva teška oko 160 kilograma i uzgojena u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci.

Uz izložbu bundeva i tikvica, u Tovarniku je održan i 8. festival voćnih rakija, likera i pekmeza koji je organizirala tovarnička Udruga voćara Rujan koja okuplja 25 obiteljskih gospodarstava koji sveukupno raspilažu s oko 150 hektara voćnjaka i vinograda. Festival je, u nazočnosti brojnih gostiju, svečano otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je u svom govorio ukazao na važnost očuvanja kulture tradicije i baštine posebno sada, kada je Hrvatska dio europske obitelji.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Tikvice Izložba Viškovci Tovarnik Božo Galić Marinko Beljo Europa Tikvice Likeri Pekmez Rakije Liker


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.