Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drugi Sajam cveća u Bačkoj Palanci
  • 25.04.2018. 18:00

Repromaterijal sve skuplji, cene cveća ostaju iste

Cvećari kažu da je njihov posao veoma odgovoran i zahtevan, traži ulaganja i dosta rada, repromaterijal je svake sezone skuplji, a cene cveća ostale su na nivou prethodnih godina.

Foto: Rada Milišić
  • 607
  • 24
  • 0

Kraj aprila je pravo vreme za uređenje bašta i dvorišta. Sajam cveća u Bačkoj Palanci je bio prilika da svi ljubitelji, begonija, surfinija, petunija i ostalog cveća nabave rasad i zasade svoje omiljene cvetnice. Posetioci su mogli da dobiju i korisne savete o gajenju i nezi biljaka, kao i to kako da održavaju svoje zelene površine.

Cvećarstvo je zahtevan i težak posao

Od proizvođača  cveća i ove godine čuli smo gotovo istu priču kao i prošlog aprila. Uglavnom se svi slažu da je ovo veoma odgovoran i zahtevan posao, koji traži ulaganja i dosta rada, da je repromaterijal svake sezone skuplji, a da su cene cveća ostale na nivou prethodnih godina. Upravo to nam je potvrdio i mladi poljoprivredni proizvođač Dejan Koplić (21)  iz Deronja, koji je prvi put došao da Bačkopalančanima ponudi rasad cveća iz svojih plastenika:

Dejan
Dejan kaže da je proizvodnja cveća lep, ali težak posao

"Moja porodica se cvećarstvom bavi već 16  godina. Roditelji su započeli ovaj posao, a ja sam im se pridružio i sada cveće gajimo u devet plastenika. Trenutno imamo muškatle, begonije, surfinije i druge vrste cveća, koje se rasađuju u ovom vremenskom periodu. Proizvodnja cveća je lep, ali težak posao, s obzirom na to da zahteva puno pažnje, jer cveće može da raste samo u odgovarajućim uslovima, u plastenicima gde mora da bude odgovarajuća temperatura, da ima dovoljno svetlosti, adekvatnu zaštitu od bolesti i insekata.  Tokom zime, dok drugi spavaju i odmaraju, mi radimo u plastenicima, sejemo, presađujemo, zalivamo, grejemo. Upravo je grejanje jedna od najskupljih stavki u procesu proizvodnje, a veoma je skup i supstrat. Moja porodica je svakodnevno u plastenicima, a angažujemo i nekoliko radnika".

Kao i Dejan, i drugi proizvođači su nam potvrdili da je cvećarstvo veoma težak i neizvesan posao, te ga rade samo oni koji ga vole i ne odustaju i kad je najteže, jer nije lako menjati delatnost, a kako rekoše, cveće se voli čak i onda kada od njega nema zarade.

Cveće, povrće i med

Cvećari i proizvođači dekorativnog sadnog materijala predstavili su najlepše primerke cveća, uglavnom sezonskog, ali se na tezgama našlo I sobno saksijsko cveće, začinsko bilje, kaktusi, trajnice, kao i sadnice atraktivnih i dekorativnih četinara. Sudeći po interesovanju kupaca, i ove godine najtraženije su muškatle, zatim begonije, petunije, čija se cena nije menjala u odnosu na prethodnu sezonu.

Cveće
Cvećari i proizvođači dekorativnog sadnog materijala predstavili su najlepše primerke

Sajam cveća upotpunili su i proizvođači organskih proizvoda.  Tezga pivničkih proizvođača članova Ekološkog udruženje seoskog turizma i ruralnog razvoja bila je puna sezonskog povrća, a pčelar Dušan Mandić, koji se pčelarstvom bavi duže od dve decenije  ponudio je sve vrste meda, medenjake, medovaču. Kako je napomenuo, Bačkopalančani znaju da vrednuju kvalitet, te je on sa svojom ponudom prisutan na svim manifestacijama,  a pogotovo na ovoj, gde je okružen tezgama najlepšeg prolećnog cveća.     

Drugi Sajam cveća u Bačkoj Palanci

Drugu godinu za redom Sajam cveća je održan u organizaciji Skupštine Opštine i Turističke organizacije. 

"Ispunjavamo obaćanje, koje smo dali prošle godine, kada smo prvi put organizovali prvi Sajam cveća. Ovo je, mnogim našim sugrađanima,  interesantna manifestacija. Zadovoljni smo odzivom izlagača, ali i brojem posetilaca koji su došli da vide štandove prepune raznobojnog cveća,  te se nadamo da će ova manifestaciju postati tradicionalni događaj u Bačkoj Palanci", rekao je Vojislav Zubac, organizator Sajma cveća.


Tagovi

Sajam cveća Bačka Palanka Vojislav Zubac Dušan Mandić Dejan Koplić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.