Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem
  • 10.08.2015. 18:00

Sajam Agra ponovno živi!

Agra se u svom 53. izdanju, od 22. do 27. kolovoza 2015. u Gornjoj Radgoni, potvrđuje kao najvažniji poljoprivredno-prehrambeni sajam u široj regiji susjednih država Slovenije, Austrije, Hrvatske i Mađarske.

  • 252
  • 24
  • 0

U susjednoj Sloveniji u mjestu Gornja Radgona od 22. do 27. kolovoza ove godine održat će se 53. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam.

Cijeli program Pomurskog sejma predstavljen je u ponedjeljak u Čakovcu, budući da hrvatski izlagači uvijek rado izlažu svoje proizvode na jednom od najdugovječnijih sajmova u regiji.

Kriza je iza nas!

Brojne izložbe i natjecanja na Agra 2015!

Ove godine očekuje se čak 1.785 izlagača iz 30 država, a priredbu organizira AGRA. Prostor za izlaganje bit će ogroman pa će tako svoje proizvode proizvođači izložiti na površini od 69.500 kvadratnih metara. "Ove godine sigurno možemo reći da poslije 10 godina imamo vrlo respektabilan sajam. Kriza je iza nas pa mogu reći da smo vrlo zadovoljni kako teku pripreme za Pomurski sejem", istaknula je izvršna direktorica Pomurskeg sejma, Mateja Jaklič te otkrila tajnu dugovječnosti sajma.

Mateja Jaklić

"Tajna uspjeha je u timu. Ekipa radi s voljom i srcem, no moraš biti i u trendu te ponuditi nešto novo", dodala je Jaklič. Ove godine naglasak je vrhunskoj tehnologiji, poljoprivrednoj mehanizaciji, opremi za prehrambenu industriju, ponudi lokalnih i regionalnih prehrambenih proizvoda te vina i ekološkoj proizvodnji.

Međunarodna godina tla i izložbe životinja

Sajam AGRA 2015 posebni naglasak daje na Međunarodnu godinu tla te na mahunarke kao osnovu plodnosti tla, na industrijsku konoplju kao biljku tisuću mogućnosti, na aromatično bilje, ekološku poljoprivredu i prehranu, na hranu iz naše blizine i lokalnu opskrbu, na šumu i drvo, te na sigurnu i za okolinu prihvatljivu poljoprivredu.

Uz razne poslovne i stručne prezentacije, na posjet vas pozivaju izložbe stoke, svinja, ovaca, slovenske autohtone pasmine domaćih životinja, pčelarstva, peradi, malih životinja, riba u ribnjaku te jednodnevna izložba kraških ovčara.

Permakultura i biodinamika

"Naglasak je na ekološkoj proizvodnji pa će se tako dan prije otvaranja sajma održati konferencija europskih ministara u Ptuju na temu - Kako sačuvati poljoprivredu u Europi bez GMO-a", objasnila je Jaklič.

Održat će se tako mnoga predavanja, konferencije, mnoga stručna ocjenjivanja raznih proizvoda. Posebna atrakcija bit će vrtni dio gdje će posjetitelji moći vidjeti konvencionalni vrt, permakulturno dinamički vrt te mali vrt za samo četiri osobe. Novost među pokusnim nasadima je njiva s prikazom slovenskih autohtonih sorti sjemena, kao i prirodnog obogaćivanja tla s zelenom gnojidbom. Prikazuje se postupak s kojim poljoprivrednik na površinama 1 do 5 hektara samo s izmjenom različitih biljnih kultura, bez gnojenja, bez zahtjevne poljoprivredne mehanizacije i bez pesticida na ekološki način poboljšava zemlju i povećava kvalitetu i prinose.

Sajam će otvoriti slovenski ministar Borut Pahor, a održat će se i zabavni dio. Piva će izložiti manji pivari, a kasnije je zakazan i koncert.

Hrvatski izlagači

Predstavit će se mnoštvo hrvatskih izlagača koji imaju štošta za pokazati. "Cijene radgonskog sajma su relativno visoke za hrvatske izlagače jer se on ugledao na zapadne sajmove. Hrvatski prozvođači teško nalaze računicu, no bez tržišta nema uspjeha. Sajam je geografski vrhunski položen i velik dio poslovnih posjetitelja dolazi iz Austrije. Hrvatski proizvodi nisu skupi i ne moraju naši proizvođači imati imati komplekse. Jednostavno ima smisla ići tamo jer se kontakti sami od sebe događaju i proizvođači vide što konkurencija radi", zaključio je Marijan Novak, predstavnik Sajma za Hrvatsku.


Tagovi

Agra Gornja Radgona Mateja Jaklič Mehanizacija Ekološka proizvodnja Kriza Međunarodni sajam Izlagači Eko proizvodnja Permakultura Borut Pahor Biodinamički vrt GMO Marijan Novak Konkurencija


Autor

Ivan Tomašković

Više [+]

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.


Partner