Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EIMA International
  • 19.11.2014. 07:35

Sajam koji od talijanske mehanizacije čini čuda

Jedan od najvećih međunarodnih sajmova poljomehanizacije koji obuhvaća izložbu poljoprivrednih i vrtlarskih strojeva i opreme, EIMA International, održan je od 12. do 16. studenog 2014. godine u Bologni u Italiji.

  • 1.123
  • 206
  • 0

Što je to EIMA? Mnogi jednostavno kažu sajam u Bologni. Je li to svjetska ili europska izložba poljoprivredne mehanizacije? Mnogo je pitanja koja si postavimo. Sjaj i blještavilo, i u svakom slučaju, maestralno je. Sve ono što čini veliki sajam velikim sajmom. Sve je u halama, svi su odlično pripremljeni. Ima tu svega.

Ima i onih šibicara koji navuku po kojega naivca i uzmu mu novce. Ima čak i tapkaroša kartama. Odnosno ulaznicama. Mlađi ne znaju što je to. Nekada su se kod tapkaroša i u Hrvatskoj kupovale ulaznice po švercu i po nižoj cijeni. To je moguće na događajima za koji je veliki interes.

Samo u Bologni Landini nadmaši John Deere!

Tako i kada parkirate automobil po 20 eura dnevnoj parkirnoj karti i krenete prema jednom od ulaza, stalno vas spopadaju tapkaroši. A kada uđete, vidimo da su Talijani majstori u svemu. Posebice za proizvesti, a i promovirati svoje proizvode. Jedino u Bologni ćete doživjeti da Landini, Same, New Holland, Valpadana, nadmaše i zasjene Fendta, John Deere. Ne možete ni vjerovati da u svijetu postoje bolji plugovi od talijanskih, kvalitetniji i ljepši traktori od talijanskih.

Sajam u Bologni - EIMA 2014.

Ono kako su svoje, da tako kažemo štandove, uredili neki od njih, doista je svemir. Ma ne možemo ni reći štandovi. Sve su to mega ogromni zakupljeni, pomno isplanirani izložbeni prostori. Tko je tu imao najljepši, najveći i najbolji. Bit ćemo slobodni da kažemo da su Landini i New Holland nadmašili sve traktoraše. Paviljon s prskalicama. Pa jednostavno nismo znali da u svijetu postoji toliko proizvođača prskalica koliko ih ima u Italiji, a svi su oni i u Bologni uzeli maha.

Prskalice su talijanska specijalnost

Prema našoj slobodnoj procjeni, ono što smo vidjeli na prostoru samohodnih prskalica Mazzoti i također prskalica Berthoud je fantastično. Bili su tu i drugi. Ali opet prvenstveno na najvećem prostoru upravo talijanski proizvođači. Nije ni čudo ako se zna da su organizatori sajma Udruženje talijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. U zemlji naših prekojadranskih susjeda, jako mnogo se navodnjava. I ne čudi da je cijeli paviljon imao i tu temu. I opet zaključak da nismo ni znali da osim Idrofoglie ima i drugih. No, kako su tifoni i drugi sistemi navodnjavanja prisutni i u Hrvatskoj, zadržali smo se u gostima na njihovu izložbenom prostoru.

Vidjeli smo mnoge sijačice i mehanizaciju za pripremu tla. No, ma/ag je bio pravi sa svojom direktnom sijačicom, a i podrivačima i tanjuračom. Teško je doista nabrajati. Najbolje je da sve to pogledate na našim fotografijama. Doista je na EIMA sve na svom mjestu. A to što teško pored talijanske mehanizacije prolaze svi ostali, jasno je i kada znamo da Talijani najviše vole voziti Fiate, Ferrarije i Alfa Romeo kada su u pitanju automobili. Tako će oni uvijek kupiti i talijanski traktor sve do trenutka dok nisu prisiljeni uzeti nešto drugo. Oni jednostavno vole svoje proizvođače i očito su ponosni na to.

A mora se priznati da nama izgleda da i svi ti proizvođači vole svoj poljoprivrednike. I ove koje smo nabrojali nešto veže. Sve su to tvornice koje imaju jednog, svoga starog vlasnika. A upravo su nas na svakom štandu i primili vlasnici Idrofoglie, Mazzottija, ma/ag - a i ostali. Većina talijanskih tvornica u rukama je jedne obitelji i sve te obitelji njeguju svoje odnose s kupcima. Što reći, a da nije pohvala? Pa ni prljavi toalet nismo zatekli, ni smeća nigdje. Nema druge nego kada ste u prilici, trebate doći jednom na taj sajam. Kapute i jaknu ostavite svakako u automobilu ili autobousu. U majici kratkih rukava možete cijeli dan biti na sajmu, a da iz paviljona u paviljon ne izađete van. Sve je pod krovom i na toplom.


Fotoprilog


Tagovi

EIMA New Holland Landini Valpadana Fendt John Deere Prskalice Bologna Berthoud Mazzoti Idrofoglia Ma/ag Talijanska mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/