Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 13.05.2022. 10:30
  • Rudo

Sajam oživio Rudo - stiglo 115 izlagača iz tri države

Na sajmu izlažu pčelari, voćari, proizvođači suhomesnatog programa, mliječnih proizvoda, sokova, džemova, prepeličjih jaja, kao i obrtnici i vinari iz regije

Foto: Slađan Tomić
  • 83
  • 19
  • 0

Sedmi međunarodni sajam domaćih proizvoda u Rudom otvorio je svoja vrata jučer, i trajat će do subote, 14. maja. Svoje proizvode u okviru trodnevnog sajma pradstavlja 115 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. 

Tradicionalno okupljanje proizvođača domaćih proizvoda i rukotvorina nastavljeno je nakon pauze zbog korona virusa. Na sajmu izlažu pčelari, voćari, proizvođači suhomesnatog programa, mliječnih proizvoda, sokova, džemova, prepeličjih jaja, kao i obrtnici i vinari iz regije.

Dobra zarada

Jedan je od izlagača je i domaći pčelar Miloje Ćetković koji je predstavio svoje proizvode od šumskog, livadskog i meda u saću za koje posjeduje certifikate iz BiH, Srbije, Holandije i Švajcarske.

"Sajam mi znači u smislu druženja, ali i za plasman proizvoda. Kasnije se javljaju ljudi, poručuju veće količine, dolaze u selo, do pčelinjaka da se uvjere u kvalitet. Ovo je i prilika da se vidim sa starim mušterijama. To je mjesto gdje se širi priča", rekao je Ćetković za BUKU

Domaći proizvodi na sajmu

Nevzeta Babić Goralija iz Visokog predstavlja svoje suhomesnate proizvode. Kaže da je osim druženja na sajmu dobra i zarada: "U Rudo dolazimo treći put. Oduševljeni smo gostoprimstvom, ljudima, očekujemo i dobru prodaju. Kod mene ljudi kupuju, ali je sajam prvenstveno prilika da se vide ljudi, novi proizvodi, da se vidi šta smo radili cijele godine."

Povezivanje proizvođača

Među izlagačima su i korisnici projekta Socio Ekonomske podrške i održivosti lokalnog stanovništva Gornje-drinske regije (SELS) koji Caritas Švicarske implementira od 2019 godine. Cilj projekta je unapređenje socioekonomske situacije stanovništva u toj regiji, u osam opština (Čajniče, Goražde, Novo Goražde, Ustikolina, Foča, Prača, Višegrad i Rudo).  

Projekt se realizuje kroz podršku domaćinstvima i malim biznisima od 5.000 do 15.000 KM. Drugi vid podrške je razvoj saradnje u zapošljavanju stanovnika ove regije i omogućavanje njihovog stabilnog zaposlenja s redovnim primanjima. Dosad je podržano 90 domaćinstava i malih biznisa, a u okviru podrške zapošljavanju zaposleno je 77 osoba. Projekt je usmjeren i na podršku lokalnoj zajednici u promociji malih proizvođača, njihovom uvezivanju i izlasku na lokalno tržište.

Pored prezentacije svojih proizvoda, izlagači se povezuju se sa drugim kupcima i proizvođačima.

"Caritas Švicarske će i dalje biti podrska svima koji žele povećati svoje prihode i svojim proizvodima stvarati zdravu konkurenciju na tržištu rada", ističu iz ove organizacije.


Tagovi

Sajam Rudo Poljoprivreda Caritas


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !