Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EIMA 2022
  • 11.11.2022. 16:00
  • Bologna

Sajam u Bologni EIMA 2022: Talijanska proizvodnja mehanizacije raste unatoč ekonomskoj situaciji

U Italiji je u prvih 10 mjeseci ove godine prodano 17.256 traktora i 335 kombajna

Foto: Vedran Stapić
  • 1.386
  • 249
  • 1

Već 45. izdanje međunarodnog sajma poljoprivredne mehanizacije EIMA okupilo je na sajamskom prostoru u Bologni od 9. do 13. studenog 2022. čak 1.500 izlagača iz 40 država svijeta. Očekuje se posjet poljoprivrednika iz 160 zemalja.

Tradicionalno dvije trećine ponude čine domaći proizvođači mehanizacije i dijelova, dok ostatak, njih 480 pristiže iz cijelog svijeta. 

Izložbeni prostor ove se godine prostire na 128 tisuća kvadratnih metara, od čega je tek 8 tisuća na otvorenom, otkrila je brojke Simona Rapastella direktorica FederUnacoma, talijanskog udruženja proizvođača poljomehanizacije koji su organizatori ovog događaja.

EIMA se ovim 45. izdanjem vraća u svoj redovni bijenalni ritam, nakon što je izdanje 2020. pomaknuto na 2021. godinu zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Inače, ovaj je sajam drugi po veličini na tlu Europe kada je riječ o agrarnoj tehnici (nakon onog u njemačkom Hannoveru), a u fokusu dakako ima predstavljanje brojnih talijanskih brendova poljoprivredne mehaizacije.

Dok Europa bilježi pad prodaje poljoprivredne mehanizacije, mi smo u zelenom?

Notirali smo i priličnu pomutnju među izlagačima i organizatorima, koje je uzrokovala ove godine pariška SIMA prebacivanjem termina održavanja u period odvijanja talijanske EIMA-e, što je neke brendove stavilo u poziciju teškog izbora - na kojem sajmu izlagati? 

Premašit će prošlu, rekordnu godinu

Talijani će za sebe reći da su globalno vodeći kada je riječ o specijaliziranim rješenjima za poljoprivredu, što viđeno na sajmu i potvrđuje. Da imaju što pokazati opisuje podatak da su 2021. godine njihova najveća izvozna tržišta velika i zahtjevna, poput SAD-a, Francuske i Njemačke dok bilježe sve značajnije stope rasta i u zemljama poput Poljske (+26%), Rumunjske (+37%) i Mađarske (+46%).

Ove godine očekuju da će premašiti prošlu rekordnu, govore organizatori sajma. Naime, projekcije kažu da će unatoč nešto manjem broju isporučenih primjeraka traktora i priključaka, rastom cijena u 2022. godini vrijednost proizvodnje ovog sektora premašiti prošlu i biti na razini 14,2 milijarde EUR-a.

U Italiji je u prvih 10 mjeseci ove godine prodano 17.256 traktora i 335 kombajna 

Cijena dnevne ulaznice na sajam EIMA iznosi 18EURa, za koju posjetitelji imaju što i vidjeti. Ponuda je raznovrsna, a vrijedi istaknuti i bogati konferencijski program. Tu je i mogućnost besplatnog ulaska za posjetitelje iz inozemstva, uz prethodnu prijavu putem interneta

Za dolazak u ovaj dio svijeta mogu se naći relativno povoljni letovi iz Zagreba, Beograda i Budimpešte, a putovanje automobilom ili autobusom je također opcija.

Za obilazak vam trebaju barem dva dana

Po iskustvu potpisnika ovih redova za obilazak sajma trebat će vam barem dva dana. Ako želite obići baš sve paviljone, prijeći ćete od 15 do 20 kilometara. Gastro ponuda i okrijepišta su skoro na svakom koraku, a cijene sajamske (čitaj: prilično visoke).

Fendt 728 vario DP je pobjednik izbora za traktor godine - TotY 2023

Hrvatskih izlagača na sajmu nema, ali smo imali prilike sresti naše poljoprivrednike i poduzetnike koji su u vlastitoj režiji pohodili centar talijanske pokrajine Emilia Romagna.

A što se može vidjeti na sajmu, pogledajte u galeriji ispod.


Fotoprilog


Tagovi

EIMA Bologna Traktori Kombjani Poljoprivredna mehanizacija Poljoprivredni sajam Italija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]