Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 19.09.2014. 14:00

Sajmovi održavaju organske proizvođače

Upotreba proizvoda organskog uzgoja u ishrani još nije uvelike zaživjela u BiH, no sajmovi su prava prilika za promociju organskih proizvođača hrane

Foto: ban.ba
  • 169
  • 11
  • 0

Razvoj organske proizvodnje, kao i drugih oblika održive poljoprivrede, zavisi od znanja, svijesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa i životne sredine, ali i od ekonomskih činilaca, tržišta, kao i podsticajnih sredstava za organsku proizvodnju i zaštitu životne sredine. Sajmovi su idealna promocija i prezentacija proizvoda organske proizvodnje, a jedan takav u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, pod pokroviteljstvom Općine Visoko, održan je u Visokom pod nazivom "Dani organske proizvodnje". Sudionici sajma bili su organski proizvođači s područja općine Visoko, ali i ostatka BiH.

Stručna predavanja ukazala na važnost organske proizvodnje

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH "Organsko FBiH" Sejad Herceg svečano je otvorio sajam te zahvalio Općini Visoko i njenim stanovnicima na podršci ovom događaju. Osim prodajno-izložbenog dijela, sajam su obogatila i razna predavanja i seminari iz područja poljoprivrede, posebice dijela organske proizvodnje. Posebna priznanja uručena su Općini Visoko, koja već godinama podržava sektor organske prozvodnje i pokrovitelj je ove manifestacije te tvrtki Movis farma iz Mostara, koja je u sektoru organske proizvodnje prisutna već dugi niz godina.

Svoje proizvode predstavilo je tridesetak organskih proizvođača, a svi posjetitelji su imali priliku degustirati i kupiti ponuđene proizvode. Proizvođači su bili zadovoljni organizacijom i odazivom posjetitelja kojima su na štandovima ponudili proizvode od ljekovitog bilja, sireve, med, voće i povrće, a novinu su predstavljali poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom aronije.

Upotreba organske hrane još nije zaživjela u BiH

Upotreba proizvoda organskog uzgoja u ishrani još nije uvelike zaživjela u BiH, ali ne sumnjamo da će se to promijeniti. Organiziranje ovakvih sajmova idealna je prilika da se kupci što bolje upoznaju sa vrijednostima i kvalitetom ovakvog tipa proizvodnje hrane. BiH će zasigurno poraditi na povećanju organske proizvodnje, kako za vlastite potrebe tako i za izvoz, jer činjenica je da BiH raspolaže ogromnim poljoprivrednim resursima potrebnima za unapređenje organske proizvodnje. Bila bi prava šteta to ne iskoristiti.

Foto: ban.ba


Tagovi

Organska proizvodnja Prirodni resursi Dani organske proizvodnje Sejad Herceg Ljekovito bilje Med Sir Proizvodnja aronije Voće i povrće Poljoprivredni resursi Organsko FBiH


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.