Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival gljiva
  • 17.10.2016. 07:30

Šaptači gljivama u Lonjskom polju

U šestomjesečnom istraživanju (od trogodišnjeg razdoblja koliko traje taj projekt u Parku prirode Lonjsko polje) Matija Josipović je pronašao 108 različitih vrsta gljiva od toga 41 jestivu vrstu, 15 otrovnih vrsta i 52 nejestive vrste. Pronašao je i 4 iznimno ljekovite vrste.

  • 4.123
  • 538
  • 0

U Prijamnom centru Repušnica na ulazu u Park prirode Lonjsko polje održan je prvi Festival gljiva koji su zajednički uspješno organizirali Grad Kutina, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Centar za istraživanje gljiva Russula iz Novske i kutinska Turistička zajednica.

Stručni program festivala počeo je predavanjem Gljive i živi svijet u Parku prirode Lonjsko polje, koje je održao Matija Josipović, autor šest knjiga o gljivama. Među ostalim, posebno ističe, svoje kapitalno izdanje Očaravajući svijet gljiva, knjigu u kojoj na 496 stranica sa više od 47 fotografija i 60 crteža detaljno opisuje 450 vrsta gljiva.

Ove godine počeo je istraživati sve vrste gljiva na području Parka prirode Lonjsko polje. Riječ je o trogodišnjem projektu koji mu je odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Od veljače je često dane provodio na tom terenu proučavajući svijet gljiva, nadajući se da će, kad završi istraživanje, imati veća vrijedna i zanimljiva saznanja o svim gljivama koje rastu u Lonjskom polju.

15 otrovnih vrsta, 41 jestiva vrsta

Već se sada ovaj stručnjak za gljive može pohvaliti vrijednim rezultatima, jer je u razdoblju od prvih šest mjeseci istraživanja (od 22. veljače do 22. kolovoza) u Lonjskom polju fotografirao 550 gljiva, od toga 108 različitih vrsta, razvrstanih u 52 roda.

Veliko zanimanje gljivara za izložbu

"Od 108 vrsta, 41 vrsta je jestiva, 15 vrsta su otrovne, dok su 52 vrste nejestive. Od 108 registriranih vrsta, jedna ima status kritičnog upozorenja u Crvenoj knjizi zaštićenih vrsta - Rogljasti hrčak, dok su tri ugrožene: Češka smrčkovica (iako na osnovi ovih istraživanja spada u česte vrste u Parku prirode Lonjsko polje), Jelenovo uho i Fechtnerov vrganj. Četiri vrste: Judino uho, Puranov rep, Kresiva guba i Fajferova sjajnica imaju iznimna ljekovita svojstva.

Gljive koje u većoj količini rastu u Parku prirode Lonjsko polje su: Zdjeličasta capica, Judino uho, Češka smrčkovica, Livadna puhara, Poljska pečurka, Biserna muhara, Krastava krasnica, Smeđezelena krasnica, Paprena mliječnica, kao i gljive iz rodova i porodica: Coprinus, Coprinellus, Parasola, Stereum, Phellinus, Fomes, Trametes, Stereum.

Tigrasta busenjača je gljiva koja masovno i u ogromnim količinama raste u Parku prirode Lonjsko polje, posebno na pojedinim lokacijama."

Šaptač gljivama, drveću, bilju

Matiji je nedavno netko dao lijep nadimak "šaptač gljivama", na što je ovaj veliki zaljubljenik u gljive, ptice, općenito u prirodu ponosan, jer je vrlo često u prirodi i zaista uživa u toj ljepoti.

"Nisam samo šaptač gljivama, pokušavam saznati šta mi svaka travka želi reći, što mi želi reći svako drvo, svaka gljiva, svaka životinja, svaka ptica - i njima šapućem. Jednostavno kada sam u prirodi ja sam u svome svijetu. Volim proučavati taj čudesni svijet prirode i osobito njegovu raznolikost", kaže Josipović.

Posjetitelje prvog Festivala gljiva, među kojima je bilo dosta gostiju iz drugih gljivarskih društava, posebno je privukla izložba sa više od dvjesto različitih vrsta gljiva. Prikupili su ih vrijedni članovi Gljivarskog društva "Ivan Focht" iz Kutine, Gljivarskog društva Kneginja iz Siska, Udruge Ivanje iz Gornje Jelenske, a pomogli su i gljivari iz novogradiškog kraja. Osim gljiva koje rastu na području Parka prirode Lonjsko polje, dosta ih je prikupljeno u Moslavačkoj gori, na Baniji i slavonskim planinama.

Grad Kutina upotpunjuje turističku ponudu

"Presretni smo jer je u posljednja tri mjeseca na našem kutinskom području ovo bila treća velika izložba gljiva u čijoj su pripremi vrijedno sudjelovali i članovi našeg društva", kaže Zlatko Horvat, tajnik GD "Ivan Focht" iz Kutine.

Prvim Festivalom gljiva zadovoljna je i Slađana Paripović, tajnica sisačkog GD Kneginja nadajući se da će s godinama prerasti u još veću i raznovrsniju manifestaciju. "Predavanje Matije Josipovića i izložba bili su vrlo edukativni i drago nam je da smo uspostavili dobru suradnju sa njegovim Centrom za istraživanje gljiva Russula i sa kutinskim gljivarskim društvom", rekla je Slađana Paripović.

"Želimo što bolje iskoristiti brojne naše prirodne resurse, upotpuniti tusističku ponudu, kako bi na ove prostore doveli što više domaćih, ali i stranih turista. U slučaju prvog Festivala gljiva odlično se poklopilo to što imamo gospodina Matiju Josipovića, vrhunskog stručnjaka za gljive koji ih istražuje i svoje znanje i iskustvo prenosi na zainteresirane", ističe Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine dajući punu potrporu gljivarskoj manifestaciji. Dodao je da je Prijamni centar Repušnica otvoren proljetos, negova gradnja financirana je s oko 6 milijuna kuna sredstvima iz fondova Europske unije.

Prijavili se za Osekovo - projekt vrijedan 16 milijuna kuna

Na otvaranju Festivala gljiva, manifestacije o kojoj je pohvalno govorio, ravnatelj Jane ustanove Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković naglasio je da uz tri dosadašnja prijamna centra: Repušnicu, Krapje i Čigoč, rade na tome da se izgradi i otvori i centar u Osekovu, koji bi bio najveći u sklopu PP Lonjsko polje.

"Upravo smo jučer (u petak, 14. listopada) prvi među nacionalnim parkovima prijavili svoj projekt u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija vrijedan 16 milijuna kuna. Osim zgrade prijamnog centra planiramo i izgradnju osam čardaka (vidikovaca) u PP Lonjsko polje od Popovače do Mlake i razne druge sadržaje", ističe ravnatelj Stanivuković. Pored bogate prirodne i kulturne baštine poseban značaj daje se stanovništvu koje živi na tom području, stvaraju se uvjeti za održivi razvoj i opstanak ljudi, no to je tema za neke druge priče.

Na prvom festivalu gljiva posjetitelji su kušali rižoto od vrganja, lisičarki, bukovača, šampinjona crnih trubača i još nekih gljiva gljiva. Ekipa Etno kulinarske akademije iz Garešnice spravila je oko 500 porcija te delicije. Osmislili su i idealnu kombinaciju sljubljivanja jela od gljiva i moslavačkih vina.

U Repušnici je bio i bogat popratni program. Svoje proizvode izlagali su proizvođači gljiva, meda, vina i drugih proizvoda, u kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su slikari, gradska glazba, mažoretkinje, izloženi su stari ribarski alati udruge Hanja, a posjetitelji su mogli rekreativno jahati na konjima udruge Topot.

Stvoreni su svi preduvjeti da Festival gljiva sljedećih godina preraste u jednu veliku edukativno-turističku manifestaciju.


Fotoprilog


Tagovi

Repušnica Lonjsko polje Russula Matija josipović Rogljasti smrčak Šaptač gljivama Ivan Focht Kneginja Ivanje Kutina Zlatko Horvat Slađana Paripović Andrija Rudić Ivor Stanivuković Krapje Čigoč Osekovu Popovače Mlake Etno kulinarske akad


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]