Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival tikvi
  • 01.11.2022. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Silvio Hajduk pobijedio s tikvom od 248 kilograma

Rasla je od svibnja, u srpnju se je počela formirati, a plod je rastao 77 dana, otkrio je pobjednik ovogodišnjeg jubilarnog 10. Festivala tikvi u Varaždinu.

Foto: Igor Čolaković
  • 586
  • 138
  • 0

Nagradu za najveću tikvu na ovogodišnjem, jubilarnom 10. Festivalu tikvi, koji je u subotu, 29. listopada održan na varaždinskom placu, dobio je Silvio Hajduk iz Škarnika kraj Varaždinskih Toplica. Njegova je bila opsega većeg od tri metra, a težila je čak 248 kilograma.

"Ovako velike jako je teško uzgojiti, posebno u našem kraju. Iako ih uzgajam već godinama, ove sam pokušao prvi puta uzgojiti i veliku tikvu", kazao nam je vlasnik najveće bundeve u ovom dijelu Hrvatske.

Pobjedu je odnijela tikva teška 248 kg

Kako kaže, sjeme sorte Atlantic Giant nabavio je u Slavoniji. "Nadao sam se da će narasti na bar stotinu kilograma težine, a rezultat koji sam postigao nadmašio je sva moja očekivanja", istaknuo je.

Kako uzgojiti gigantsku tikvu?

Da bi se uzgojila ovakva, gigantska kraljica jeseni potrebno je u prvom redu nabaviti kvalitetno sjeme, koje se treba zasaditi u tlo koje mora biti dobro prihranjeno, a tikvu je trebalo i redovito zalijevati, jer ona za rast traži puno vode. "Rasla je od svibnja, u srpnju se je počela formirati, a plod je rastao 77 dana", otkrio je Hajduk dodavši da je za njezino zalijevanje potrošio čak 1.500 litara.

"Nadam se da ću sljedeće godine uzgojiti još veću, jer iz sjemena sorte Atlantic Giant mogu izrasti i primjerci teži od pola tone", zaključio je ovogodišnji pobjednik.

Na Festivalu i odlična ponuda domaće hrane

Upravo je ovaj izbor bio posebno atraktivni dio programa jubilarnog Festivala, koji već deset godina organizira varaždinska Gradska tržnica. Osim toga, posjetitelji su mogli uživati i u odličnoj ponudi domaćih štrukli, savijača, gibanica i zlevanki od buče, koje su pripremile članice Udruge žena Kelemen, Trnovečko srce i Hajdina.


Fotoprilog


Tagovi

Gigantska tikva Festival tikvi Silvio Hajduk


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.