Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Expo 2015
  • 09.05.2015. 15:00

Sita manjina i gladna većina

Trenutačno u svijetu gladuje 850 milijuna ljudi, među kojima je i mnogo djece. A s druge, u gospodarski razvijenim zemljama, godišnje se baci 1,3 milijarde tona hrane, odnosno trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje. Od toga, 100 milijuna tona hrane, završi u smeću samo na području zemalja Europske unije.

Foto: depositphotos.com,
  • 174
  • 41
  • 0

Prošloga je tjedna Europski parlament usvojio Rezoluciju koja govori o nekim od glavnih svjetskih problema, kao što su sigurnost i dostatnost hrane za sve, te naglašava važnost politike održive proizvodnje hrane. Jer, sve dalje to će biti sve veći izazov, s obzirom na klimatske promjene, koje već i sad svi osjećamo.

Trenutačno u svijetu gladuje 850 milijuna ljudi, među kojima i mnogo djece, a s druge, u gospodarski razvijenim zemljama, godišnje se baci 1,3 milijarde tona hrane, odnosno trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje. Od toga,100 milijuna tona hrane u smeću završi samo na području zemalja Europske unije. Iz tih je podataka više nego jasno da je pitanje gladi odavno prestalo biti vezanu uz proizvodnju, već je to stvar politike.

Prehrana planeta - energija za život

Naša eurozastupnica Marijana Petir ovih dana, zajedno s potpredsjednicom Europskog parlamenta Mairead Mc Guinness i predsjednikom STOA Panela, Paulom Rübigom, boravi u Milanu, na Svjetskoj izložbi Expo 2015., koja je ove godine organizirala pod geslom: "Prehrana planeta ‒ energija za život“.

Zastupnica Petir će tako prisustvovati međunarodnoj konferenciji o istraživačkom programu globalne sigurnosti hrane i prehrane, kao članica službene delegacije STOA Panela, znanstveno-istraživačkog tijela Europskog parlamenta. Ujedno će s građanima, proizvođačima hrane, znanstvenicima i političarima razgovari o ulozi kruha za ljudsku prehranu.

Hrana za siromašne

Također, prethodno je potpisala i pisanu izjavu kojom apelira na poduzimanje svih potrebnih radnji protiv rasipanja hrane na svakoj razini lanca opskrbe, od proizvodnje do potrošnje, kao i da se neprodana jestiva hrana, prije isteka roka valjanosti, stavi na raspolaganje siromašnima i dobrotvornim organizacijama.

"Potrebno je upoznavanje društva s poljoprivredom, te pravilno vrednovanje lokalnih proizvoda i specijaliteta. Obrazovanje za zdravu prehranu treba provoditi na svim razinama. Nužno je podržavati, financirati i razvijati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i vratiti poljoprivredu i proizvodnju hrane u prvi plan", kazala je Petir.

Foto: depositphotos.com, @robert_g


Tagovi

Europski parlament Rezolucija Proizvodnja hrane Klimatske promjene Bacanje hrane Glad Europska unija Marijana Petir Mairead Mc Guinness Paul Rubig Milano Expo 2015. STOA Panel Kruh Rasipanje hrane Siromašni Dobrotvorne organizacije Lokaln


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]