Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje
  • 12.11.2020. 11:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Skromnije, bez krštenja mošta, ali Martinje u Zagrebu traje do nedjelje

U subotu stižu i martinjski biskupi, a mi smo provjerili koga i što sve možete vidjeti te okusiti na Trgu bana Jelačića.

Foto: Marinko Petković
  • 378
  • 25
  • 0

Ovogodišnja proslava Martinja (11. studenoga), koja se u Zagrebu na Trgu bana Jelačića obilježava do nedjelje, 15. studenog, održava se u skladu s trenutnom situacijom oko pandemije koronavirusa. Skromnije, bez određenih događanja, no odustajanja od tradicije nema jer mošt se pretvorio u mlado vino i ono je stiglo na tržište.  

Vlasnik OPG-a Marijan Tomurad, kojeg smo zatekli na štandu odmah do spomenika banu, kaže da prvi put nema tradicionalnog obreda krštenja mošta. "Njemu smo se uvijek jako veselili, da vidimo i potvrdimo rezultate jednogodišnjeg rada, između dvije berbe, a koji se obično odvijao uz vinske fešte bilo u podrumima ili restoranima. No, ove godine je moralo biti bez toga", priča nam i dodaje da je mlado vino tu, kao i ono kuhano te spremno za kušanje na nizu štandova.  

Otkrio je i da je ovogodišnja berba, na obroncima Medvednice u sesvetskom Prigorju, bila jako dobra, kao i prinosi grožđa pa nema razloga da ni pinot bijeli, kraljevina, graševina i muškat žuti, ne budu dobri.

Autohtona zlatarica i plavka na Martinje stigle iz Kobiljače kod Ploča

Na naš upit je li se kraljevina Zelina vratila, Tomurad kaže da je zahvaljujući aktivnostima Zagrebačke županije jer je postala i županijska robna marka, ali i zaštitni znak u vidu tradicionalnog kućnog vina u Prigorju. Inače, OPG Tomurad ima nešto manje od dva ha vinograda, oko 6.500 trsova vinove loze.

Veselili smo se krštenju mošta, no moralo je biti bez toga, kaže Marijan Tomurad

Malo dalje bio je OPG Orač iz Blaguša kod Sesveta, a Leo Orač nam je kazao da osim tri ha vinograda, imaju i dva i pol ha jabuka. Na Martinje u Zagreb dolaze svake godine, a na štandu je, uz jabuke prve klase, bio portugizac i kraljevina, kao i kuhano vino.  

S druge strane, prvi put se predstavlja OPG Mirjane Marević iz Kobiljače, selu na pola puta između Vrgorca i Ploča, koja je došla s autohtonim sortama vina: zlataricom i plavkom te roseom od merlota. "Imamo 25.000 loza, a vinogradarstvu smo se okrenuli prije tri godine", otkriva nam Mirjana koja na štandu ima i smokve, kao i domaće likere i rakije, koje su se, kaže, bolje prodavale od vina.   

OPG Ivan Grošek iz Glogovca kod Koprivnice, predstavio je vino od kupina, divlji kupin, ali i cijeli niz rakija na bazi šljive, viljamovke, rogača, višnje, maline... Izdvajamo domaći craft gin, za koji nam je Mira Grošek, kazala da je nekada bio jako popularan, još sredinom osamdesetih godina, a sad se vratio na domaću craft scenu.             

Mlado Međimurje ima deset vinara

Za ovogodišnje Martinje, deset tamošnjih vinarija izbacilo je na tržište 'Mlado Međimurje', nova mlada vina iz ovogodišnje berbe koja su proizveli mladi vinari, to jest nove generacije već etabliranih međimurskih vinskih obitelji. S vinom zajedničkog naziva, izlaze treću godinu za redom u prvoj polovici studenog. 

Zlatarica i plavka, ali i domaći likeri i rakije te smokve na štandu Mirjane Marević 

Novo karakterizira lagani okus, niski alkohol, intenzivni i privlačni miris, lepršava svježina, zbog čega idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna druženja i obiteljske objede. Najbolje je kvalitete u periodu od tri mjeseca od puštanja na tržište, a vrhunac se očekuje oko Božića.

Vinarije zastupljene u projektu 'Mlado Međimurje' su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Lovrec, Preiner i Štampar. Svaka od njih je proizvela vlastito mlado vino sličnih svojstava, a nadaju se da će domaće tržište, koje nije posve poharala korona kao potrošnju u špici ovogodišnje turističke sezone - dobro prihvatiti njihova vina.

"Mlado Međimurje", novo je mlado vino isto tako mladih vinara 

Pročelnik gradskog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić najavio je da će u subotu, na Trg bana Jelačića u podne, na obilježavanje doći i martinjski biskupi.  


Fotoprilog


Tagovi

Martinje Proslava Vinari Mlado vino Tradicija Marijan Tomurad Leo Orač Mira Grošek Mirjana Marević Mlado Međimurje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.