Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Medena Tuzla 2021."
  • 06.09.2021. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Smajlović: Nestankom pčela, smanjili bi se i prihodi ili ih ne bi bilo nikako!

Organizator pomenutog sajma, Savez pčelara TK i u 2021. godini okupio je proizvođače raznih vrsta meda, proizvoda od meda te pčelarske opreme, rukotvorina i proizvoda plasteničke proizvodnje.

Foto: Vlada TK
  • 149
  • 49
  • 0

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK) koju su činili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić i ministar privrede Mevludin Hodžić prisustvovala je prije tri dana svečanosti otvaranja 16. međunarodnog sajma pčelarstva pod nazivom "Medena Tuzla 2021", stoji u zvaničnom saopćenju Vlade TK. 

Ministar Smajlović naglasio je da je, kao generalni pokrovitelj, Vlada TK prepoznala značaj pomenute manifestacije u održanju domaćeg pčelarstva te podsjetio na niz loših sezona za proizvodnju meda, ali i na posljedice koje bi mogle nastati nestankom pčela.

"Pčele oprašuju više od 70 posto biljnih kultura. Na jednom području od ovih korisnih insekata zavisi više od 20 hiljada različitih poljoprivrednih usjeva i biljaka tako da možemo zamisliti šta bi se desilo kad ih ne bi bilo. Prihodi bi bili daleko manji ili ih ne bi bilo uopće", upozorava ministar poljoprivrede. Takođe je istakao da sve to dalje zahtjeva brigu i obavezu svih onih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se zaštitile pčele i na taj način održala ova grana proizvodnje.

Finansijska potpora za pčelare !

Prema riječima Smajlovića, nastojanja su da pomoć bude novčana i to u uslovima kada je proizvodnja manja u odnosu na planiranu, te da će u narednom periodu razmotriti mogućnost i povećanja finansijskih potpora, kao i drugih vidova poticaja, a sve u cilju da se pčelarska proizvodnja održi na potrebnom nivou. 

Organizator pomenutog sajma, Savez pčelara TK i u 2021. godini okupio je proizvođače raznih vrsta meda, proizvoda od meda te pčelarske opreme, rukotvorina i proizvoda plasteničke proizvodnje.

Ovom prilikom rečeno je da će Vlada TK podržati još nekoliko manifestacija iz oblasti pčelarstva. 

Ove godine održavaju se "Dani meda i malina" - prilika i za male proizvođače da se predstave!

U 2021. godini održao se i sajam "Dani meda i malina" koji je ujedno bio i prilika da mali proizvođači predstave svoju robu kao izlagači i na taj način lakše se povežu sa potencijalnim kupcima. Poljoprivrednici su mogli prezentovati brojne domaće proizvode, kao što su maline i drugo jagodičasto voće, med i pčelinje proizvode, domaće sireve. Zatim tu su i prerađevine od voća poput džemova, kompota, likera, ali i povrće, kozmetički preparati od ljekovitog bilja, žepačko vino, rakije, voće i povrće iz organskog uzgoja, egzotične usjeve, kao i brojne druge autentične proizvode.

Podsjetimo, "Dani maline i meda" nisu se održali prošle godine, u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja Federacije BiH i drugih nadležnih institucija, vezano uz okupljanja i okolnosti oko širenja Covid -19 virusa.


Tagovi

Sajam pčelarstva "Medena Tuzla 2021." Pčelarska proizvodnja Pčelinji proizvodi Pčelarska oprema Nestanak pčela Vahidin Smajlović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.