Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra konja
  • 29.03.2016. 12:30

Smotra hrvatskog hladnokrvnjaka i toplokrvnjaka

Na smotri će, prema najavama organizatora, biti preko 75 konja s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Foto: Pixabay
  • 402
  • 42
  • 0

U cilju očuvanja autohtone pasmine konja - hrvatski hladnjokrvnjak i tradicije Bunjevačkog kraja, Konjički klub Ana iz Senja za početak lipnja najavio je drugu smotru konja u mjestu Krivi Put.

Na smotri će, prema najavam organizatora, biti preko 75 konja s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Smotra je ocjenjivačkog karaktera, a uz hrvatske hladnjokrvnjake bit će i druge pasmine. Ocjenjivanje će nadgledati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kao i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnjokrvnjaka Mirko Majsec.

Znanstveni skup o uzgoju konja

U sklopu smotre, organizatori najavljuju i znanstveni skup vezano za uzgoj i držanje konja u slobodnoj ispaši, kao i bolesti konja te EU zakonodavstva.

Ocjenjivanje se provodi kako bi se dobila licenca za rasplodnog pastuha. Pastuh mora biti star najmanje dvije i pol godine kako bi se ocijenio. Vlasnici će dobiti pisano uvjerenje ocjenjivačke komisije koje će im se poslati na kućnu adresu je li njihov pastuh zadovoljio uvjete. Onima koji ne prođu dostavlja se objašnjenje nedostataka kako bi se pomoglo prilikom dobivanja licence.

Najbrojnija izvorna pasmina u RH

Hrvatski hladnjokrvnjak najbrojnija je izvorna kao i općenito pasmina u Hrvatskoj, ističe u svojem pozivu Jure Turina, predsjednik senjskog KK Ana napominjući kako je sastavni dio povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja.

"Danas, kada je izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, postao je pasmina s novim vrijednostima koju karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina, kao i velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja.

Njegova današnja uloga je očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima u prehrani ljudi. Kao sredstvo očuvanja i razvoja ruralnih krajeva kroz profitabilnu ekološku proizvodnju", tumači Turina.

Najavljena smotra održat će se 4. lipnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U nastavku donosimo program ove smotre:

  • 10:30 Nastup kulturno-umjetničkih društava
  • 11:00 Svečano otvaranje II. smotre konja
  • 14:00 Stručno predavanje (Hrvatska poljoprivredna agencija)
  • 17:00 Izbor najboljeg grla
  • 20:00 Svečano proglašenje pobjednika
  • 21:00 Pučka fešta

Foto: Pixabay


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konj Pasmina Smotra Ocijenjivanje Hrvatski hladnokrvnjak Licenca Pastuh Ličko-senjska županija Hrvatska Bunjevački kraj Istarska županija Primorsko-goranska županija


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]