Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dani špargle 2018
  • 09.08.2018. 20:00

Špargla u Italiji ima svoj specijalizovani sajam

Špargla se trenutno proizvodi u svetu na ukupno 210.000 hektara, a najveći proizvođač je Nemačka.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 425
  • 16
  • 0

Špargla (asparagus) se retko nalazi na našoj trpezi, bez obzira na mnogobojne blagodati. Kada se i pojavi na rafovima supermarketa ili tezgama na pijacama, prodaje se po "paprenoj" ceni. Zbog toga se ne može očekivati da će biti redovna u našem oborku. Međutim, u svetu nije tako.

Trenutno se proizvodi na ukupno 210.000 hektara. Najveći svetski proizvođači su Nemačka (19.000 hektara), a zatim Španija (14.000 hektara) i Italija (8.000 do 9.000 hektara). Špargla je kultura koja ima veliki potencijal u pogledu razvoja i profitabilnosti, pa se procenjuje da trenutno postoji prostor za novih, najmanje 50.000 hektara pod njom.

Specijalizovani sajam u Italiji

Dokaz njene popularnosti je i Međunarodni dani špargle u Ćezeni (Cesena) u Italiji. Ovo je specijalizovani sajam, koji će se ove godine održati od 16. do 18. oktobra. Na njemu će učestvovati stručnjaci iz čitavog lanaca snabdevanja. Ponudu će  predstaviti semenske kompanije i rasadnici, a biće izložene i mašine za negu i berbu, mašine za pakovanje, kao i proizvodna i tehnička oprema.

Polovina učesnika će biti iz Italije, a očekuje se veliki odziv iz celog sveta. Već je registrovano 300 međunarodnih stručnjaka. Sajam će se sastojati od četiri različita dela: izložbi, konferencija, polja za testiranje (na 5.000 m2) i poseta velikim kompanijma sa sedištima u regionima Emilia - Romanja i Veneto.

Događaj je otvoren za ograničeni broj učesnika, a kotizacija je 45 €.


Povezana biljna vrsta

Špargla

Špargla

Sinonim: - | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Špargla je sezonsko povrće i njeni izdanci se beru u u maju i junu. U Evropi se više ceni bela špargla, iako zelena ima bolju hranidbenu vrednost. Specifični miris i ukus potiče... Više [+]

Tagovi

Špargla Asparagus Sajam Italija Međunarodni dan špargle


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."