Špargla se trenutno proizvodi u svetu na ukupno 210.000 hektara, a najveći proizvođač je Nemačka.
Špargla (asparagus) se retko nalazi na našoj trpezi, bez obzira na mnogobojne blagodati. Kada se i pojavi na rafovima supermarketa ili tezgama na pijacama, prodaje se po "paprenoj" ceni. Zbog toga se ne može očekivati da će biti redovna u našem oborku. Međutim, u svetu nije tako.
Trenutno se proizvodi na ukupno 210.000 hektara. Najveći svetski proizvođači su Nemačka (19.000 hektara), a zatim Španija (14.000 hektara) i Italija (8.000 do 9.000 hektara). Špargla je kultura koja ima veliki potencijal u pogledu razvoja i profitabilnosti, pa se procenjuje da trenutno postoji prostor za novih, najmanje 50.000 hektara pod njom.
Dokaz njene popularnosti je i Međunarodni dani špargle u Ćezeni (Cesena) u Italiji. Ovo je specijalizovani sajam, koji će se ove godine održati od 16. do 18. oktobra. Na njemu će učestvovati stručnjaci iz čitavog lanaca snabdevanja. Ponudu će predstaviti semenske kompanije i rasadnici, a biće izložene i mašine za negu i berbu, mašine za pakovanje, kao i proizvodna i tehnička oprema.
Polovina učesnika će biti iz Italije, a očekuje se veliki odziv iz celog sveta. Već je registrovano 300 međunarodnih stručnjaka. Sajam će se sastojati od četiri različita dela: izložbi, konferencija, polja za testiranje (na 5.000 m2) i poseta velikim kompanijma sa sedištima u regionima Emilia - Romanja i Veneto.
Događaj je otvoren za ograničeni broj učesnika, a kotizacija je 45 €.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor