Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 08.04.2016. 09:30

Sponzori Veselićev projekt proglasili najboljim

Drago mi je što je moj projekt prepoznat, ako ne od Komisije, onda od sponzora, kao jedan od najboljih i najinovativniijih projekata, rekao je Veselić, koji je kao nagradu dobio putovanje u Italiju i Grčku, gdje će boraviti na inovativnim poljoprivrednim imanjima.

  • 1.612
  • 79
  • 0

Ivan Veselić najbolji je mladi poduzetnik u Europskoj uniji prema mišljenju sponzora. Naime, na izboru za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu, hrvatski je projekt oduševio sponzore koji su projekt mladog Ivana Veselića prepoznali kao najbolji.

"Drago mi je što sam ovdje i što je moj projekt prepoznat, ako ne od Komisije, onda od sponzora, kao jedan od najboljih i najinovativniijih projekata", rekao je Veselić, koji je kao nagradu dobio putovanje u Italiju i Grčku, gdje će boraviti na inovativnim poljoprivrednim imanjima.

Tržišno isplativ projekt

Uz hrvatski, sponzori su nagradili i rumunjski projekt, a nagradu stručnog povjerenstva za najbolje projekte podijelili su mladi poljoprivrednici iz Bugarske i Grčke, dok je projekt portugalskog najboljeg mladog poljoprivrednika nagrađen kao najinovativniji, a španjolski prepoznat kao najodrživiji.

Čestitajući Ivanu Veseliću na osvojenoj nagradi, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i ambasadorica projekta za Hrvatsku istaknula je kako je ova nagrada znak da je Veselićev projekt prepoznat kao tržišno isplativ, budući da je dodijeljena od strane sponzora te su upravo sponzori ti koji su sami odabirali kome će dodijeliti ovu nagradu.

Ponos za hrvatsku poljoprivredu

"Ova nagrada ponos je za hrvatsku poljoprivredu i za sve nas", istaknula je Petir.

Na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika okupilo se više od 200 mladih poljoprivrednika iz više od 17 zemalja članica EU, a 11 mladih poljoprivrednika koji su ušli u finale izbora za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika predstavilo je svoje projekte za koje su nagrađeni u svojim zemljama i s kojima su svoje zemlje predstavljali na europskom natjecanju kojega treću godinu organizira Europska pučka stranka.

Ivana Veselića predstavila je ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir koja je i njega i još 10 najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika nagradila putovanjem u Bruxelles.

Ekološka poljoprivreda nije samo trend

"Drago mi je da su nakon 14 sati putovanja sretno stigli i da ih mogu pozdraviti ovdje s nama. A ovdje su ih doveli njihova kreativnost i inovativnost, hrabrost da ne posustanu pred preprekama, ali i velika ljubav prema poljoprivredi iz koje su nastali čudesni projekti. Zahvaljujem im jer unaprjeđuju seoski prostor, štite okoliš, čuvaju naše vrijednosti i proizvode hranu. Oni su moji junaci i moja motivacija. Svatko poseban na svoj način, a među njima jedan ipak izuzetan - najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik: Ivan Veselić", rekla je zastupnica ponosna na mlade nade hrvatske poljoprivrede.

U svojoj prezentaciji Veselić je iskazao ponos što na europskom natjecanju predstavlja mlade poljoprivrednike Republike Hrvatske. Govorio je o svojoj obiteljskoj ekološkoj proizvodnji voća i povrća, osvrnuvši se i na djetinjstvo i početke rada s roditeljima u poljoprivredi. Veselić je predstavljajući svoj projekt rekao kako je ekološka poljoprivreda ne samo trend, već i jedini održivi način proizvodnje hrane rekavši kako ona čuva i zrak i tlo i vodu.

Širi proizvodnju

Iako Veselić posjeduje 13 hektara zemlje, planira kupiti novih 50 hektara zemlje te ulagati u poljoprivrednu tehnologiju. Veselić smatra, a to i sam svojim radom dokazuje, kako potencijala za razvoj u hrvatskoj poljoprivredi zasigurno ima te da čvrsto vjeruje u budućnost poljoprivrednog sektora. Veselić i njegova obitelj imaju i ugostiteljski objekt u Lonjskom polju, a najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u sinergiji eko turizma i ekološke poljoprivrede pronašao je ključ za očuvanje svoga kraja, ali i hrvatskog sela. Veselić smatra kako će kombinacija ekološke poljoprivrede i eko turizma očuvati hrvatsko selo, a s njime i bogatu prirodnu i kulturnu baštinu. Svoj govor završio je mišlju da za njega ekološka poljoprivreda nije posao nego stil života.

3. Europski kongres mladih poljoprivrednika ispred Europske pučke stranke organizirali su zastupnici Nuno Melo i Esther Herranz.


Tagovi

Ivan Veselić Marijana Petri Najbolji hrvatski poduzetnik Bruxelles


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer