Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska manifestacija
  • 19.08.2015. 14:30

Stanarski susreti u Babinoj Gredi!

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija Babina Greda već 14. puta zaredom organizira manifestaciju Stanarski susreti. Održavaju se 30. kolovoza na jednom od babogredskih stanova.

  • 424
  • 48
  • 0

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija Babina Greda već 14. puta zaredom organizira manifestaciju Stanarski susreti. Održavaju se posljednje nedjelje u kolovozu na jednom od babogredskih stanova.

Na stanovima u blizini šume nekada se stanovalo, živjelo i stvaralo, boravilo se i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrli kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Život na stanu koji je bio udaljen od sela nekoliko kilometara, nije bilo lagan. Stan je bio hranitelj Šokaca i kovnica novca. I sam Kozarac je opisao što su stanovi značili Šokcima: sa stanova su se pravile zgrade, sa stanova su se udavale kćeri, ženili sinovi, sa stanova su se pravili štagljevi i kupovali dukati i svila.

Nekada je bilo i 350 stanova u Babinog Gredi

Danas je nažalost, sve manje stanova i većina ih je napuštena, zapuštena ili srušena. Na području Babine Grede nekad je bilo 350 stanova, a danas ih je samo dvadesetak. Stoga održavanjem manifestacije Stanarski susreti, čuvamo od zaborava starinski način života kroz natjecanja u svakodnevnim stanarskim poslovima, pripremanju starinskih jela.

Stanari prezentiraju vještine pri postavljanju šiba na kosu, djelanja (đelanje) kolaca, građe, dubljenju dubi, pravljenje ražnjeva, djelanje triješća za odlaganje vatre, prženju slanine na ražnju, podsicanju rastića (sjekirom obaraju stabla), prerezivanje drveta vučnom starom pilom, otkivanju kose, utovarivanju panja vintom, pripremanju kola za uvažanje vozova sijena, slame.

Mlađi su se znali zabavljati

Čuvajući stoku na stanu, djeca su se igrala raznim priručnim igračkama (štap, svinjarska kandžija, nož, škloca, torbica, kapa i druge osobne stvari). Štapove su preskakali, njima se nadvlačili, provlačili se ispod njih, igrali se čvare i piriza. Kandžijom su pucketali, tko će bolje, jače i duže, a nožem su pravili svirale, kotrljače od bundeva, traktore od krastavaca i ukrašavali štapove, igrali se kučke i štenića, krali lubenice i mladi kukuruz te se natjecali tko će biti najuspješniji u jedenju.

Natjecanja u vještinama

Djeca se natječu u disciplini za čobane, a naziv čobani je turcizam koji je označavao čuvare stoke (krava i svinja) na paši. U programu se naizmjence odvijaju natjecanja stanara, stanarica i čobana, nastupi pjevačkih skupina, tamburaških sastava, dolazak sudionika konjičkog maratona, a istovremeno se održava i sajam rukotvorina (zlatoveza, tradicijskih obrta). Pobjednici u svim disciplinama na kraju programa budu i nagrađeni.

Na manifestaciji se svake godine održava i likovna kolonija koju predvodi akademski slikar Dinko Županović iz Bilja koja kroz likovna djela trajno zabilježi manifestaciju i motive starinskog života.


Fotoprilog


Tagovi

Stanarski susreti Babina Greda Starinska jela Vještine Kovnica novaca Štagalj Dukati Svila Čuvanje marve Kosci Orači Prerzivanje drveta Čvare i piriza Čuvari stoke Likovna kolonija Dinko Županović


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]