Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koprivničko sajmište
  • 15.12.2015. 07:25

Što se i za koliko prodaje na sajmovima?

Nekada su se na koprivničkom sajmištu prodavale domaće životinje. Danas je tu tek poneki prodavač kukuruza i ječma, a najzastupljenji su voćari i povrćari.

  • 736
  • 63
  • 0

Nekih sad već davnih godina, koprivničko je sajmište ponedjeljkom prije podne bilo puno krava, teladi, svinja i drugih domaćih životinja. Danas ih ne možete pronaći niti s povećalom. Tek tu i tamo netko prodaje kokoši, guske i pokojeg zeca. Zatekli smo jednog prodavača kukuruza u zrnu.

Nije bio raspoložen za razgovor, doznali smo tek da je iz okolice Koprivnice i da je cijena kukuruza između jedne kune i 1,20 kn za kilogram, što je jeftinije nego prošle godine i zato nema razloga za zadovoljstvo. Do njega je jedan poljoprivrednik prodavao grah za 20 kuna po kilogramu. Skuplje, kaže, ne ide, iako urod ove godine nije bio baš najbolji. Nije nedostajalo ni vreća s krumpirom i repom.

U ponudi i najbolji hrvatski medovi te stare sorte povrća

Pastrnjak, ukusno povrće za juhu

Na koprivničkom sajmištu svoje su medove prodavali i članovi OPG-a Kotrščak iz Sesveta Ludbreških u Varaždinskoj županiji, inače pobjednici nedavno održanog međunarodnog ocjenjivanja meda koje je pod nazivom ZZZagimed 2015, održano u Zagrebu.

Cijena staklenke od 900 g, ovisi o vrsti meda, kreće se od 40,00 do 70,00 kn. Najskuplji je onaj od vrijeska. Orahe su svi prodavali po 50,00 kn/kg, što je kažu, također jeftinije nego prošle godine.

Iz Varaždinske županije, konkretnije Malog Bukovca, došao je i Ivan Strbad. Prodavao je krumpir po cijeni od 1,5 kn/kg do dvije kn/kg.

Naišli smo i na njegovog sumještanina Marijana Osivnika, koji se svojom ponudom dosta razlikovao od brojnih drugih povrćara. Njegov OPG, kaže, najviše proizvodi stare vrste i sorte povrća.

Najprije nam je u oko upao šaren ljubičasti grah zvan keber. Nije to nikakva nova sorta, pojasnio nam je gazda Marijan, nego baš suprotno, jedna izuzetno stara, koja je nekada često bila na stolu siromašnih seoskih obitelji.

Mnogi ni ne znaju što je pastrnjak, a nekada se uzgajao u cijeloj Podravini

Proizvodi i prodaje i pastrnjak, povrće koje se nekada u Podravini sadilo na tisućama hektara za potrebe Podravke, jer je sastavni dio Vegete. Sada u taj začin ide uvozni pastrnjak, uglavnom onaj iz Poljske, a samo rijetki ga uzgajaju za svoje potrebe i prodaju na tržnicama. Za kilogram treba izdvojiti 10,00 kn.

Bogata ponuda ulja

OPG Osivnik sadi i turkinje, a cijena im je, opet ovisno o veličini od 5,00 do 20,00 kn. Osim oraha, imali su i lješnjake po cijeni od 60,00 kn. OPG Galović iz Čemernice u Virovitičko-podravskoj županiji prodavao je jabuke. Za pultom je bila gospođa Ankica. Priča nam kako ove godine prodaja ide jako loše. Razlog nezna. Cijena im je između dvije i četiri kn/kg, no kupaca nema. Do 11:00 sati, zaradila je, kaže samo 200,00 kn, dok je prošle jeseni ta cifra redovno bila veća od tisuću. Jedino su odmah ujutro prodala sve sjemenke suncokreta i to po tri kn/kg.

Na prodajnom mjestu obitelji Đafari nema čega nema

Ivica Bister iz Domašinca u Međimurskoj županiji sadi tikve i ima uljaru. Litra bučinog ulja košta 60,00 kn. U ponudi ima i brašno od koštica golica, koje je, pojašnjava nam gospođa, odlično za pečenje kruha i to u omjeru 90% obično brašno, a 10% ovo. Također, može se koristiti i za palačinke.

Obitelj Seadima Đafarija dolazi iz Makedonije, no sjedište im je, kaže u Varaždinu. Odande svakoga dana sa suprugom i kombijem punim najrazličitijeg voća i povrća obilazi sajmove po gradovima sjeverozapadne Hrvatske. Nudi, kako kaže, Hrvatsku u malom. I doista, kod njih se mogu kupiti zadarske smokve, lovranski maruni, sušene šljive, limuni s neprskanom korom, neretvanske mandarine i još mnogo toga. I za svaku kupnju grančica svježeg lovora na dar.

Prodaja smreke

Opuzenski OPG-ovi dovoze svoje mandarine i klementine

Mandarine su prodavala i dva opuzenska OPG-a. Cijena kilograma je pet do šest kuna, a klementina 2,5 kn. Ističu kako je ove godine urod bio puno slabiji od prošlogodišnjeg, jer su vjetrovi otpuhali cvjetove kasnijih sorti. Smreke je prodavao uzgajivač božićnih drvaca Zlatko iz Koprivničkoga Ivanca. Priznaje da se još uvijek mali broj koprivničanaca odlučuje na kupnju, no ponuda je tu. A cijene su od 50,00 kn na više.

I spomenimo još proizvođača cvijeća Ivana, koji je, uz ciklame, maćuhice i tratinčice, prodavao i božićne zvijezde. Pitali smo ga, kako tu biljku što duže održati lijepom. Kazao nam je da je treba držati na toplom i svjetlom mjestu, ali i da je normalno da će joj nakon izvjesnog vremena lišće otpasti. Mnogi tada, kaže, naprave grešku i bace je misleći da se osušila, no to nije točno, jer uskoro opet izrastu mladi listovi. Tako je protekao Sajmeni dan u Koprivnici bez životinja, ali s puno povrća, voća i cvijeća.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Pastrnjak

Pastrnjak

Sinonim: Bijela mrkva | Engleski naziv: Parsnip | Latinski naziv: Pastinaca sativa L.

Pastrnjak je stara kulturna biljka, dobivena je od samoniklog pastrnjaka. Uzgaja se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka te u prvoj godini sazrije zadebljali... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Lovor

Lovor

Sinonim: Lorber, davorika, lorika, lovorik, lovorika | Engleski naziv: Laurel, bay laurel, sweet bay, Grecian laurel | Latinski naziv: Laurus nobilis

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae), najviše rasprostranjena na području Mediterana. Osobito su je štovali Grci i Rimljani - nagrada na... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sajmište Koprivnica OPG Kotrščak Medovi Orasi Lješnjaci Krumpir Marijan Osivnik Pastrnjak Turkinje Jabuke OPG Galović Suncokret Bučino ulje Ivica Bister Seadim Đafari Makedonija Smokve Maruni Neretvanske mandarine Lovor Smreke Božičn


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!