Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni sajam
  • 28.07.2022. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Stočni sajam u Gudovcu okuplja sve više poljoprivrednika - traženi odojci, janjad i telad

Prijaviti se mogu svi zainteresirani, ne imenom i prezimenom, već samo količinom stočnog fonda kojeg namjeravaju ponuditi.

Foto: Branka Sobodić
  • 1.529
  • 237
  • 0

Prvih mjesec dana Stočnog sajma u Gudovcu pored Bjelovara pokazao se kao pun pogodak čime se korak po korak opravdava potreba njegovog ponovnog pokretanja. Uz prodavače i kupce s bjelovarsko - bilogorskog područja, sve više je i onih iz Dalmacije, točnije Zadra, Splita i Šibenika. Gledajući trenutnu situaciju, najtraženiji su odojci, janjad i telad.

"Na zahtjev građana, poljoprivrednika i stočara, ponovno je u opticaju sajam prije čijeg je pokretanja bilo ključno osigurati potrebnu infrastrukturu za prodaju i kupnju. Svakako je velika prednost da kupci mogu na jednom mjestu pronaći ono što im je potrebno, a ne da moraju obilaziti sela i domaće uzgajivače", kaže Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu pri Bjelovarsko - bilogorskoj županiji. 

Sudjelovanje na sajmu se ne plaća 

Na prvom nije bilo nikoga, no to ih nije obeshrabrilo. Odlučili su ga održavati minimalno godinu dana, nakon čega će vidjeti što i kako dalje. "Naravno, odluka će se temeljiti prema uspješnosti i ukupnim brojkama", dodaje Pavičić.

Stočni sajam pored Bjelovara službeno je ugašen 2004. godine dok je zadnja stoka na tom prostoru tržena 2015. godine. Prodavači sudjelovanje na sajmu ne plaćaju, baš kao ni vaganje životinja.

"Želimo privući što veći broj ljudi. Nadam se da ćemo kroz nekoliko mjeseci vidjeti ozbiljnije brojka. Naša su vrata otvorena svim izlagačima", kaže i v.d. direktor Bjelovarskog sajma, Zlatko Salaj.

Prijave se zaprimaju ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom.

Pročelnik Pavičić ističe da se za svaki sajmeni četvrtak mogu prijaviti svi zainteresirani, ne imenom i prezimenom, već samo količinom stočnog fonda kojeg namjeravaju ponuditi. Prijave se zaprimaju ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom.

"Na temelju prijava možemo vidjeti kako će ponuda izgledati iz tjedna u tjedan, dok kupcima koji su iskazali interes javljamo postojeću situaciju. Mi smo zapravo spona između ponude i potražnje", navodi dodajući da pravu uzlaznu putanju na sajmu očekuju tijekom rujna. Za sada su zadovoljni, u cijelu priču ulažu dosta napora i na budućnost, kaže, gledaju vrlo pozitivno.

U Gudovac se vratio Stočni sajam!

Iako se kroz medije povremeno provlačila vijest o nedostatku stoke na području Bjelovarsko - bilogorske županije, Pavičić naglašava kako to nije istina. Gledajući cijelu Republiku Hrvatsku, BBŽ je i dalje na drugom mjestu po broju goveda, dok se na prvom nalazi Osječko - baranjska županija.

Sve važne informacije vezane za Stočni sajam, prijave i održavanje dostupne su na službenoj stranici Bjelovarskog sajma ili putem e-maila bj-sajam@bj-sajam.hr.


Tagovi

Stočni sajam Gudovac Bjelovarski sajam Zlatko Pavičić


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner