Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 03.06.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Studenska online konferencija: LAG-ovi trebaju uključiti mlade i volontere

Animacija poljoprivrednika i mladih predstavlja izazov, a ujedno i priliku svakog LAG-a, čulo se na studentskoj konferenciji "Individualno, a zajedno".

Foto: dr.sc. Tihana Sudarić
  • 277
  • 134
  • 1

Potrebno je pružiti snažniju potporu organizacijskim oblicima u poljoprivredi kroz edukaciju, promociju kao i kroz izmjene i dopune zakonske legislative pojedinih oblika udruživanja poljoprivrednika, poručili su sudionici nedavno održane studentske konferencije "Individualno, a zajedno", u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva. 

Jedan od ciljeva konferencije bio je potaknuti studente iz tri visokoškolske ustanove - Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima na međusobno umrežavanje i suradnju.

Istraživali i izučivali organizacijske oblike

Studenti su tako bili podijeljeni u skupine, pazeći pritom da u svakoj budu zastupljeni članovi iz svih navedenih ustanova, a izučavali su različite organizacijske oblike (zadruge, klastere, proizvođačke organizacije, lokalne akcijske grupe (LAG) i poduzetničke inkubatore) te njihov utjecaj na razvoj hrvatske poljoprivrede, a svoje rezultate prezentirali su na konferenciji. 

"Bila sam u timu LAG-ovi budući da imam odličan kontakt sa svojim LAG-om Strossmayer i uistinu podržavam ono što rade u svojim lokalnim zajednicama“, rekla je sudionica i studentica Tea Januš s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. S njom je u grupi bila kolegica s istog fakulteta Lucija te kolege Borna i Martin s Visoko gospodarskog učilišta u Križevcima. 

"Svo četvero dolazimo iz različitih geografski i prometnih dijelova RH te pripadamo različitim LAG-ovima. Na temelju istoga odlučili smo kontaktirati naše lokalne akcijske grupe s istim setom od 20-ak pitanja te napraviti komparativnu analizu na temelju koje smo iznijeli neke zaključke i prijedloge za daljnji razvoj“, pojasnila je što su imali kao zadatak. 

Osim koncepcijskog dijela izrade projektnog zadatka studenti su primijenili case study metodu gdje su analizirali odabrani organizacijski oblik iz okruženja kroz prednosti, nedostatke, prilike i prijetnje njihovog djelovanja u agraru. Također su primijenili komparativnu analizu uspoređujući organizacijske oblike u Hrvatskoj s Europskom unijom.

LAG-ovi su sveprisutni u kreiranju razvojnih strategija ruralnih područja

A ono, kaže Januš, što su zaključili je da su LAG-ovi danas sveprisutni u kreiranju razvojnih strategija ruralnih područja RH te s pravom nose epitet "animatori“. Animacija poljoprivrednika i mladih predstavlja izazov, a ujedno i priliku svakog LAG-a, što i potvrđuju Strossmayer, Sava, Sjeverna Bilogora i More 249. Iako različiti u geografskom, prometnom i demografskom aspektu, sva četiri odlikuje mnoštvo realiziranih projekata i unatoč korona krizi veliki broj onih koji su procesu provedbe, kao i mlade žene koje su stalno zaposlene u njima. 

Svaka lokalna akcijska grupa, dodaje Tea, ističe svoje prirodne posebnosti, no potrebno je te iste snage znati pretvoriti u prilike te u konačnici prepoznatljiv projekt s mnoštvom zadovoljnih korisnika. U istom, uvelike im mogu pomoći volonteri i društvene mreže kao prozor u suvremeni svijet 21. stoljeća, a pogotovo u ovo vrijeme pandemije.

Za zdravu i produktivnu budućnost svakoga LAG-a, poručuje, zlatna formula glasi teren + volonteri * mladi – zatvorenost

Tradicionalno je in: Studenti osmislili promocije agroturističkih gospodarstava

Inače, studenska konferencija se održala online putem pod mentorstvom profesorica dr. sc. Tihane Sudarić, dr. sc. Kristine Svržnjak i dr. sc. Marine Tomić Maksan. 


Tagovi

Studenska konferencija Individualno a zajedno FAZOS Agronomski fakultet Zagreb VGUK Organizacijski oblici LAG


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]